OMS crede că poate fi evitată pandemia de coronavirus datorită măsurilor din China: în lume au fost confirmate „doar 176 de cazuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliver Getty images
FOTO Guliver Getty images

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că există „o fereastră de oportunitate” de a stopa răspândirea virusului în lume, dat fiind că cele mai multe cazuri, care au ajuns la 24.000, se află în China, iar această ţară a luat măsuri extraordinare prin plasarea în carantină la domiciliu a zeci de milioane de oameni, relatează AFP.

Numărul deceselor a crescut la 490 – dintre ele, doar două au avut loc în fara graniţelor Chinei: unul în Filipine şi altul recent în Hong Kong. Autorităţile sanitare din provincia Hubei au anunţat că alte 65 de persoane au murit marţi, în creştere faţă de ziua precedentă. Peste 750 de persoane sunt internate în stare critică.

Marţi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a declarat stare de urgenţă globală în privinţa epidemiei de coronavirus, peste 20 de ţări având cazuri confirmate cu tulpina 2019-nCoV, a transmis că măsurile extraordinare luate de China reprezintă o oportunitate de a evita declanşarea unei pandemii.

Preşedintele OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a explicat că în timp ce 99% din cazuri sunt în China, în lume au fost confirmate „doar 176 de cazuri”.

„Asta nu înseamnă că situaţia nu se poate agrava, însă avem o fereastră de oportunitate ca să acţionăm”, a spus acesta.

OMS a spus că nu se poate vorbi de o pandemie; cu toate acestea a acuzat ţările bogate că nu oferă informaţii complete: dintre cele 176 de cazuri confirmate în lume doar 38% din ele au fost raportate cu toate datele disponibile.

Declaraţia OMS  vine după ce Singapore, Malaysia şi Thailanda au raportat noi îmbolnăviri locale, iar 3.700 de persoane aflate de luni în carantină  pe un vas de croazieră într-un port japonez sunt testate pentru coronavirus după ce un pasager debarcat a fost internat în Hong Kong. Marţi, 10 din 31 de persoane  testate au fost confirmate cu coronavirus. Sunt aşteptate rezultatele a încă peste 273 de teste. 

Autorităţile sanitare din provincia Hubei au anunţat că alte 65 de persoane au murit marţi, numărul deceselor în provincia chineză cu peste 50 de milioane de locuitori crescând la 479. 

China a impus restricţii drastice de mişcare locuitorilor din alte trei oraşe, între care oraşul Hangzhou, aflat la 175 de kilometri de Shanghai: doar o singură persoană a unei gospodării are permisiunea să iasă din casă o dată la două zile pentru cumpărături de strictă necesitate. Trei milioane de oameni sunt afectaţi de aceste măsuri. În Shanghai au fost confirmate peste 200 de cazuri.

Presa de stat din China a anunţat că în Wuhan alte opt facilităţi vor fi transformate în spitale totalizând o capacitate de 10.000 de paturi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite