Un al doilea deces în afara Chinei. Grevă a personalului medical din Hong Kong. Peste 60 de pacienţi au murit în Wuhan într-o singură zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sanitare din provincia Hubei au anunţat luni că alţi 64 de oameni au murit din cauza infecţiei cu coronavirus, bilanţul deceselor în epicentrul epidemiei ajungând la 412. În total în China sunt 425 de morţi. Un al doilea deces a fost raportat în afara Chinei, la Hong Kong unde are loc o grevă a personalului medical.

În provincia Hubei sunt peste 13.500 de cazuri confirmate: circa 11.000 de pacienţi sunt spitalizaţi, în timp ce 576 dintre ei se află în stare critică.

Un al doilea deces în afara Chinei

Un pacient de 39 de ani a murit la Hong Kong. El locuia cu mama sa care a fost depistată pozitiv pe 2 februarie ca al 15-lea caz din ţară. Bărbatul, bolnav cronic, fusese diagnosticat pe 31 ianuarie după ce a călătorit la Wuhan pe 21 ianuarie şi a revenit două zile mai târziu la Hong Kong. El nu a luat contact cu animale sălbatice şi nu a vizitat pieţele din oraş.

Personalul medical din Hong Kong se află in grevă de luni - el solicită guvernului închiderea graniţelor cu China. Serviciile publice de urgenţă nu mai pot funcţiona la capacitate maximă, pacienţii fiind sfătuiţi să se adrese clinicilor şi spitalelor private.

„Cum Carrie Lam refuză să închidă graniţele, ar putea fi şi alţi morţi… Nu ameninţăm guvernul, vrem doar să prevenim extinderea epidemiei”, a spus marţi o asistentă în vârstă de 26 de ani citată de Reuters.

Guvernul a păstrat trei graniţe deschise : aeroportul internaţional, podul care conectează oraşul de Macau şi de oraşul chinez sudic Zhuhai, precum şi portul nordic Shenzhen Bay.

SUA, Australia, Singapore, Noua Zeelandă şi Vietnam sunt printre ţările care au interzis accesul cetăţenilor străini care au călătorit recent în China.

Grevă a personalului medical din Hong Kong

Cel puţin 2.400 de oameni au participat luni la greva personalului medical al principalului spital public din Hong Kong. 

Protestatari din Hong Kong cer închiderea graniţelor cu China 3 februarie 2020 FOTO EPA-EFE

Hospital authority (HA) din Hong Kong a cerut personalului medical intrat în grevă să revină la muncă pentru „ca serviciile medicale publice şi tratamentele medicale să nu fie afectate şi mai mult”.

„Noi şi colegii noştri de peste graniţă avem aceleaşi obiective – să reducem fluxul pasagerilor pentru a preveni răspândirea virusului. Nu putem fi de acord cu punerea în pericol a siguranţei pacienţilor”, a transmis HA.

Sindicatul a cerut guvernului să nu mai permită intrarea în ţară a călătorilor din China, aprovizionarea cu măşti, camere de izolare a pacienţilor şi asistenţă pentru angajaţii care intervin în cadrul lor, ca şi investigarea relatărilor despre potenţiali pacienţi care nu se prezintă la spital.

Un vas de croazieră japonez cu peste 3000 de persoane la bord, blocat într-un port după ce un pasager a fost depistat cu coronavirus

 

Autorităţile sanitare japoneze testează pasagerii şi personalul de la bordul navei de croazieră Diamond Princess oprite luni seara în portul Yokohama, la sud de Tokyo, după ce un pasager din Hong Kong, care a părăsit vasul pe 25 ianuarie, a fost depistat cu coronavirus.

La bord se află 2.666 de pasageri şi  1.045  de membri ai echipajului.

Un pasager  de peste 80 de ani din Hong Kong care s-a îmbarcat pe 20 ianuarie în portul Yokohama şi a coborât pe 25 ianuarie în Hong Kong a fost testat pozitiv pe 1 februarie şi este internat, starea lui fiind stabilă.

Compania care operează vasul de croazeră a transmis că bărbatul nu a raportat simptome pe când se afla la bordul vasului şi că membrii familiei sale care l-au însoţit nu manifestă simptome.

Potrivit presei locale şapte pasageri au anunţat că se simt rău.

De pe 20 ianuarie când a pornit  din portul Yokohama,  vasul de croazieră a făcut opriri în Vietnam, taiwan şi în insula japoneză sudică Okkinawa.

Premierul japonez a spus că va colabora îndeaproape cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru ca epidemia de coronavirus – 20 de cazuri fiind raportate în ţară – să nu afecteze pregătirile pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice din vară.

Japonia a interzis accesul pe teritoriul său a celor care au călătorit la Wuhan în ultimele două săptămâni.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite