OIAC: Armele chimice declarate de Siria în 2013 au fost distruse în totalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atac cu arme chimice în Siria FOTO cnn.com
Atac cu arme chimice în Siria FOTO cnn.com

Arsenalul de arme chimice declarat de Siria în 2013 a fost distrus în totalitate, a anunţat marţi organizaţia însărcinată cu monitorizarea acestei operaţiuni, relatează AFP online.

Arsenalul chimic declarat de Siria în 2013 „a fost distrus 100%“, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Malik Ellahi.

„Distrugerea acestui arsenal pune capăt unui capitol important în eliminarea programului de arme chimice în Siria“, a afirmat într-un comunicat directorul general al OIAC, Ahmet Üzümcü.

OIAC a precizat că ultimii 75 de cilindri de acid fluorhidric au fost distruşi într-o uzină din Texas, în Statele Unite.

„Necesitatea de a găsi o soluţie tehnică pentru tratarea cilindrilor, care erau deterioraţi şi reprezentau un pericol, a întârziat procesul“, a precizat OIAC.

Potrivit acordurilor internaţionale, armele chimice şi precursoarele lor (elemente care intră în compoziţia armelor) ar fi trebuit distruse până în iunie 2014.

După un atac chimic soldat cu moartea a sute de persoane în provincia Ghouta de Est, la est de Damasc, în august 2013, Siria a acceptat să-şi declare şi să predea arsenalul chimic în cadrul unui acord supervizat de OIAC.

În total, 1.300 de metri cubi de arme chimice au fost confiscate în Siria, inclusiv gaz muştar şi sarin.

Cea mai mare parte a acestei cantităţi, compusă din gaz muştar şi sarin, a fost neutralizată pe o navă a marinei americane, după care a fost transformată în deşeuri, care de asemenea au fost distruse.

Cu toate acestea, organizaţia rămâne foarte îngrijorată de noile acuzaţii privind utilizarea gazului muştar şi sarin, precum şi a clorului în războiul din Siria, soldat cu peste 250.000 de morţi în aproape cinci ani de la izbucnire.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite