Oficial american, după o vizită la Belgrad: SUA consideră că Serbia trebuie să se alăture statelor care au sancționat Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite consideră că Serbia trebuie să se alăture țărilor și organizațiilor internaționale care au aplicat sancţiuni împotriva Moscovei ca răspuns pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei.

Aleksandar Vucici, președintele Serbiei FOTO Profimedia
Aleksandar Vucici, președintele Serbiei FOTO Profimedia

„Activităţile ruse nu trebuie doar condamnate, ci şi pedepsite. Rusia a declanşat un război brutal şi ilegal”, a declarat, după o vizită efectuată la Belgrad, capitala Serbiei, consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Chollet.

Potrivit lui Chollet, „Serbia a făcut câţiva paşi importanţi” pentru a condamna la ONU agresiunea rusă din Ucraina, iar autoritățile de la Washington vor colabora cu cele de la Belgrad pentru a sprijini mai mult Ucraina.

Derek Chollet a mai avertizat totodată că gruparea paramilitară rusă Wagner, apropiată Kremlinului, încearcă să recruteze mercenari în Serbia şi în alte părţi ale lumii pentru războiul din Ucraina. Statele Unite „colaborează cu Serbia şi cu alte ţări pentru a pune capăt acestor activităţi”, a adat asigurări oficialul american.

Serbia, candidată la aderarea la Uniunea Europeană, este un aliat tradiţional al Rusiei, care apără la rândul său interesele Belgradului la forurile internaţionale în privinţa Kosovo, o fostă provincie sârbă populată majoritar de etnici albanezi care şi-a declarat unilateral independenţa în 2008. În plus, Serbia depinde aproape total de gazele ruse, cu toate că în ultima perioadă a încercat să-şi diversifice sursele energetice, transmite agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite