O tânără a rămas paralizată după ce a inhalat gaz ilariant. „Oamenii credeau că sunt beată”
0O fostă barmaniță din Illinois (SUA) a inhalat atât de mult gaz ilariant, încât a rămas paralizată. I-a distrus sistemul nervos și i-a provocat leziuni neurologice grave.

Rachel Kelly, în vârstă de 29 de ani, a încercat pentru prima dată protoxidul de azot, cunoscut și ca gaz ilariant sau „gaz de râs” în 2018, în timp ce participa la un festival de muzică electronică. De atunci și până în 2023, ajunsese să cheltuie peste 220 de dolari pe zi pentru a inhala zilnic opt butelii de câte doi litri din acest gaz, cumpărate din magazine de cartier.
Utilizat în mod obișnuit ca sedativ în cabinetele stomatologice, protoxidul de azot elimină oxigenul din plămâni, reducând astfel aportul de oxigen către creier și încetinind sistemul nervos. Efectul este o euforie amețitoare care durează doar aproximativ un minut.
Iar problemele pentru aceasta au apărut în timpul unei ture la bar, în aprilie 2024, când i-au amorțit picioarele și mâna dreaptă.
„Oamenii credeau că sunt beată, păream în stare de ebrietate, deoarece [protoxidul de azot] îmi otrăvea creierul", a spus aceasta, potrivit Daily Mail.
Câteva zile mai târziu, corpul ei „a cedat". Rachel și-a pierdut simțurile în mare parte, nemaiputând să-și țină telefonul, să se spele pe dinți sau să meargă la toaletă singură.
La un moment dat, s-a trezit și nu mai simțea nimic.
Efectele gazului ilariant
Protoxidul de azot epuizează vitamina B12, esențială pentru menținerea tecii de mielină – stratul protector al fibrelor nervoase, în special în măduva spinării. Fără vitamina B12, această teacă se degradează, afectând nervii și provocând amorțeală, pierderea coordonării, slăbiciune și chiar paralizie. Medicii i-au spus lui Rachel că gazul a creat „zone moarte" în creierul său, care au dus la pierderea funcțiilor mâinilor, picioarelor și vezicii urinare.
„Toți nervii mei muriseră, iar corpul meu pur și simplu se oprea. Este ca otravă pentru șobolani", a spus ea.
După 10 zile de spitalizare, Rachel a fost transferată într-un centru de reabilitare, unde a făcut terapie ocupațională și fizică timp de 30 de ore pe săptămână, pe parcursul unei luni. Acolo a învățat din nou să meargă, să scrie și să-și trăiască din nou viața.
Ulterior s-a mutat în casa părinților și, timp de încă cinci luni, a folosit un cadru pentru a-și recăpăta mobilitatea. La peste un an de la incident, Rachel și-a recăpătat majoritatea abilităților, deși mai are amorțeli la degetele de la picioare și trebuie să ia suplimente de B12.
Tânăra lucrează, în prezent, ca recepționeră și intenționează să devină consilier antidrog. Ea le transmite tinerilor un avertisment clar: „Acea euforie de 30 de secunde nu merită. De când am ieșit din spital, nu am mai atins protoxidul de azot și nici nu aș mai face-o. Doar pentru că ceva se vinde într-un magazin nu înseamnă că este sigur de folosit. Finalul inevitabil este că ajungi în spital – singura necunoscută este când vei păți asta și când te vei trezi fără să mai simți nimic".
Rachel atrage atenția acum că deși gazul este ușor accesibil, poate provoca daune permanente. „Ceea ce m-a șocat cel mai mult e cât de ușor puteam să-l cumpăr", a adăugat ea.
Autoritățile de sănătate din SUA estimează că 13 milioane de americani au folosit cel puțin o dată gazul ilariant pentru a se droga. Deținerea sa este legală, însă agenția guvernamentală Food and Drug Administration (FDA) a interzis distribuirea acestuia pentru consum uman, dar legea este greu de aplicat. Astfel, gazul se vinde în continuare în butelii sub presiune, în magazine și online.