„Praful de maimuţă”, drogul ieftin care a distrus un oraş din Marea Britanie. „Îți afectează memoria, unii uită și cum îi cheamă”
0Praful de maimuţă, un drog ieftin, a schimbat cu totul înfăţişarea oraşului Stoke din Marea Britanie. Nu există stradă din apropierea centrului fără un traficant sau consumatori prăbuşiţi la pământ, cu brațele pline de vânătăi sau pipe de crack, incapabili să se miște.

Daz Oaks, un fost frizer în vârstă de 35 de ani, a povestit cum a ajuns să consume drogul atât de răspândit în Stoke, încât oraşul a ajuns să primească numele de „Dust Central” (de la monkey dust, numele drogului).
Daz Oaks avea doar 25 de ani când, în compania unor prieteni, a experimentat pentru prima dată drogul sintetic cunoscut sub numele de „praful de maimuță”. El este acum unul dintre sutele de oameni din Stoke-on-Trent, un oraș din West Midlands, Anglia, care au căzut pradă acestui drog ieftin și devastator. Nu există stradă în centrul orașului fără dealeri sau consumatori prăbușiți pe trotuare, cu urme de ace pe brațe și pipe de crack agățate de gât.
„Îl iau în fiecare zi de câte ori pot pune mâna pe el. Locuiesc într-o pensiune din Stoke, pe care o numesc Dust Central. Aș spune că îmi place, dar nu este așa, mă face să devin paranoic. Am început să cred că sunt urmărit peste tot”, a mărturisit, pentru DailyMail, Daz Oaks, care nu mai poate scăpa de dependenţă.
Praful de maimuță, cunoscut științific ca MDPHP, este o catinonă sintetică, un drog de laborator cu efecte similare amfetaminelor. Deși puțin cunoscut în restul Regatului Unit, a devenit extrem de popular în Stoke-on-Trent, unde pe oricine ai întreba îl recunoaşte fie pentru faptul că a consumat cel puţin o dată, fie pentru că are membri de familie sau prieteni afectaţi de acesta.
Consumatorii se droghează în plină zi, chiar în fața cafenelelor sau în parcuri, sub privirile copiilor și adolescenților. Culorile pulberii variază de la portocaliu aprins la gri, alb sau culoarea bronzului, iar intensitatea efectului diferă.
„Portocaliul este cel mai scump, pentru că este extrem. Este foarte puternic”, a explicat Daz Oaks, spunând că „praful de maimuță obișnuia să fie mai ieftin, dar acum preţul a trecut de 13 lire sterline doza”.
„Nu poți funcționa sau vorbi cum trebuie. Îți afectează memoria şi unii oameni încep să își uite numele și familiile pe termen lung”, a enumerat el câteva dintre efectele prafului de maimuţă, la care se adaugă agresivitatea intensă, stările de psihoză, paranoia și gândurile suicidare.
Oamenilor le este frică să mai iasă din case
În 2023 și 2024, poliția a fost chemată de până la 15 ori pe zi pentru incidente legate de praful de maimuță. Printre cele mai șocante cazuri este cel al unui bărbat în vârstă de 71 de ani care și-a dat foc casei în timp ce era drogat și moartea unui bebeluș expus accidental la substanță.
Daz Oaks a ajuns şi el după gratii în 2016, după ce a spart un geam al unei bănci în timpul unui episod psihotic. A fost nevoie de 15 polițiști și trei tasere pentru a-l imobiliza.
El spune că cei mai tineri utilizatori au în jur de 15 ani și consumă în grupuri, considerând drogul un mod de distracție.
„Am început când aveam 25 de ani. Văd un viitor și vreau să intru la dezintoxicare, dar nu sunt pregătită încă, este foarte dificil, mai ales când este vorba de praf. Mi-aș dori, dacă aș putea, să mă întorc în timp și nu aş mai încerca praful de maimuţă. Mi-a distrus viața. Mi-ar plăcea să mă întorc la meseria de frizer. Ar trebui să plec din Stoke. Este mai greu să scapi de asta când ești în Stoke. Pe fiecare stradă sunt doi traficanți, e al naibii de greu”, a mai spus bărbatul în vârstă de 35 de ani.
Praful de maimuță este în prezent clasificat ca drog de clasa B, dar tot mai multe voci cer reclasificarea sa ca drog de clasa A, din cauza pericolului pe care îl reprezintă.
Comisarul pentru poliție și criminalitate din Staffordshire, Ben Adams, a declarat că drogul produce daune uriașe comunităților, nu doar consumatorilor individuali.
Pe străzile din Stoke, frica a devenit parte din viața de zi cu zi. Mark Walker, proprietarul unui mic magazin local, spune că vârstnicii evită centrul orașului de teamă.
„Sunt agresivi, se ceartă, se bat. Oamenii nu mai au curaj să iasă din casă”, a descris el atmosfera care a pus stăpânire pe oraş odată cu praful de maimuţă.