O israeliană a dat in judecată o companie aeriană pentru că a obligat-o să-şi schimbe locul la cererea unor evrei ultraortodocşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Melanie Wolfson - o israeliană de origine britanică a dat în judecată easyJet după ce i s-a cerut să-şi schimbe locul în avion în favoarea unor ultraordocoşi FOTO via The Guardian
Melanie Wolfson - o israeliană de origine britanică a dat în judecată easyJet după ce i s-a cerut să-şi schimbe locul în avion în favoarea unor ultraordocoşi FOTO via The Guardian

O israeliană de origine britanică a dat în judecată compania low-cost easyJet pentru că însoţitorii de zbor i-au cerut să se mute de pe locul său în favoarea unor evrei ultraortodocsi care refuză să stea în avion lângă femei.

Melanie Wolfson, 38 de ani, solicită compensaţii în valoare de 66,438 de şecheli (circa 16,603 de euro) după un al doilea incident de acest fel Procesul a fost intentat de Centrul de Acţiune religioasă din Israel (IRAC), care a mai câştigat o acţiune similară în 2017 împotriva operatorului de zbor naţional El Al. 

Wolfson s-a mutat în Israel în urmă cu 13 ani şi locuieşte la Tel Aviv. 

Potrivit plângerii înainte în instanţă, Wolfson a plătit în plus pentru un loc la margine într-un zbor pe ruta Tel Aviv-Londra, anul trecut în octombrie. Un evreu ultraortodox însoţit de fiul său i-a cerut să schimbe locul cu un bărbat aflat câteva rânduri mai în faţă.

Wolfson spune că s-a simţit „insultată şi umilită” de faptul că i s-a cerut asta pentru că e femeie.

„Nu aş fi avut nicio problemă să mă mut pentru a permite membrilor unei familii sau unor prieteni să stea unii lângă alţii, dar mi se cerea asta pentru că sunt femeie - de aceea am refuzat”.

O însoţitoare de zbor a intervenit şi i-a oferit o băutură caldă. Wolfson spune că a acceptat să se mute pentru a nu întârzia zborul, dar şi pentru că a simţit că nu are de ales. Niciun pasager nu a intervenit, spune ea.

În timpul zborului însoţitoarele i-au spus că asta se întâmplă în mod frecvent.

Două luni mai târziu incidentul s-a repetat, dar atunci a refuzat - două femei au acceptat atunci să-şi schimbe locurile în favoarea unor bărbaţi ultraortodocşi.

Wolfson a spus că însoţitorii de zbor nu au încercat să-i apere dreptul de a sta pe locul ei. Ea s-a plâns la compania aeriană fără a primi răspuns, astfel că a decis să intenteze proces pentru încălcarea legii din Israel care interzice discriminarea pe bază de rasă, religie, naţionalitate, şară de origine, gen, orientare sexuală, convingeri politice sau statut personal.

Deşi easyJet nu e o companie israeliană, avocaţii se bazează pe faptul că avionul se afla pe pământ israelian.

„Luăm foarte în serios acuzaţii de această natură. E nepotrivit să comentăm în acest moment, întrucât chestiunea este parte a unor proceduri legale, dar putem spune că noi nu facem niciun fel de discriminare”, se arată în comunicatul easyJet.

În urmă cu trei ani Renee Rabinowitz, o supravieţuitoare a Holocaustului în vărstă de 82 de ani, a câştigat un proces de referinţă contra El Al. Judecătorul a decis „că un membru al echipajului nu poate în niciun fel de circumstanţe să ceară unui călător să se mute de locul său, întrucât pasagerul de lângă el nu vrea să stea lângă acesta din cauza genului său”.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite