O grupare teroristă afiliată ISIS şi-a instalat „capitala” într-un oraş din Mozambic. Cum operează

0
0
Iihadişti în Mozambic FOTO captură Twitter

Militanţii ISIS au capturat în august oraşul-port Mocimboa da Praia, provincia Cabo Delgado, din Mozambic, potrivit localnicilor care spun că jihadiştii şi-au instalat aici noua capitală, relatează Daily Star.

Este o regiune din nord bogată în petrol care le oferă jihadiştilor nu doar resurse prin rutele de trafic cu arme , ci şi ascunzători strategice, spun experţii în contraterorism.

Este opinia lui David Otto, expert în contraterorism şi crimă organizată la Global Risk International care a declarat pentru publicaţia citată că regiunea dispune de ascunzători complexe în păduri şi acces facil la Oceanul Indian.

„Ei pot iniţia ambuscade tactice, evada pe apă în statele vecine şi au o rută ideală pentru trafic de bunuri ilegale, arme şi muniţie”, spune acesta. În plus, unul din liderii grupării, Abdala Likongo, este căsătorit cu o femeie din tribul local Makunde.

„Afilierea locală şi ajutorul localnicilor care cunosc drumurile furnizează jihadiştilor avantaje importante în faţa forţelor guvernamentale detaşate din afara regiunii, care cunosc prea puţin cultura şi zona”.

Localnicii se referă la grupul care a preluat controlul în regiune ca Machababos sau Al-Shabaab, dar gruparea afiliată ISIS se autointitulează Al-Sunnah Wa Jama'ah. Gruparea afiliată ISIS  operează în nordul Mozambicului de patru ani şi a lansat o serie de atacuri în regiune.

Oraşul Mocimboa da Praia a fost apărat de puşcaşii marini, dar aceştia au rămas fără muniţie şi nu au rezistat asaltului militanţilor, fiind nevoiţi să se retragă.

Portul e situat în preajma unor zone de exploatare a gazelor naturale, proiectele valorând zeci de miliarde de dolari.

Potrivit expertului citat, „observatorii au motive să creadă că Machababos a adunat o forţă considerabilă de luptă, ca şi echipamente precum telefoane prin satelit, reţele de computere şi toate gadgeturile necesare unei rezistenţe contra forţelor militare din Mozambic.

Gruparea dovedeşte o structură semi-organizată capabilă de planificare la nivel local, să lanseze raiduri-surpriză, să fure arme şi să folosească arme complexe de uz militar şi muniţie procurate de la secţiile locale de poliţie, poziţii militare şi firme private de securitate”.

Teroriştii ar fi recrutat luptători străini din ţări vecine- din Kenya, Tanzania, şi, posibil, Somalia. Potrivit unor estimări, gruparea ar avea pregătiţi 1.000 de luptători, dar cifrele ar putea fi mai mari.

În martie, jihadiştii au ocupat centrul Mocimboa da Praia şi au incendiat clădiri guvernamentale. Ei au atacat şi sedii ale poliţiei dintr-un alt oraş.

David Otto a explicat că militanţii au răpit şi decapitat persoane din aparatul de stat şi spionii în scopul intimidării. De asemenea, au răpit femei pe care le-au transformat în sclave sexuale. Femeile neatrăgătoare au fost puse ca pedeapsă să muncească la recoltele grupării.

În pofida faptului că nu şi-au impus regimul religios asupra populaţiei locale, există semnale îngrijorătoare că aceşti terorişti colectează taxe de la firme de minerit din zonă.

Mozambicul, o ţară din sudul Africii, se află pe locul 181 din 187 în privinţa indicelului de dezvoltare al ONU măsurat cel mai recent.

Gruparea a instaurat un regim de teroare în Mozambic în urmă cu patru ani şi se bazează pe recruţi tineri disperaţi fără loc de muncă. Forţele de securitate locale au încercat să le ţină piept inclusiv prin mercenari străini, care au murit şi ei în atacurile insurgenţilor.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite