O companie israeliană a dezvoltat un sistem pe bază de inteligenţă artificială pentru arme. Cum funcţionează VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Elbit Systems
FOTO: Elbit Systems

Compania israeliană Elbit Systems a dezvoltat un „smartphone pentru soldaţi” care furnizează informaţii în timp real de pe câmpul de luptă şi asistă soldaţii în măsurători, corecţii balistice şi detectarea inamicilor.

Sistemul ARCAS, aşa cum l-a denumit compania, este o soluţie computerizată, bazată pe inteligenţă artificială(AI), care transformă puştile de asalt în maşini de luptă interconectate, lucru care este aşteptat să facă diferenţa pe câmpul de luptă, informează YnetNews.

Acesta poate detecta inamicii care fug, îi poate marca şi localiza, astfel încât soldatul să îi poată detecta cu uşurinţă.  Sistemul permite, de asemenea, vizionarea fotografiilor pe care le-a făcut şi oferă actualizări în timp real cu privire la starea armei şi a muniţiei sale. Interfaţa  cu vizor electro-optic al puştii, care se pune pe ochi, oferă soldatului informaţii în timp real pe câmpul de luptă. 

Compania israeliană spune că ARCAS este ca un „smartphone pentru soldaţi”, care poate fi instalat pe orice fel de armă de asalt, precum M-16 sau IWI Tavor, o puşcă automată realizată de Israel Weapon Industries (IWI). Un computer cu inteligenţă artificială este integrat în partea frontală a armei, iar acesta rulează o serie de softuri şi aplicaţii, de la măsurarea distanţei, corecţie balistică automată, detectarea surselor de foc, detecţie video a mişcării, plus abilitatea de a trage după colţ de la şold.

Obiectivul camerei se poate ajusta, astfel încât soldatul poate să vadă câmpul de luptă fără a fi expus şi poate, de asemenea, să tragă fără să vadă inamicul direct. „Camera sistemului este eficientă atât ziua, cât şi noaptea, ba chiar şi pentru un spaţiu ermetic întunecat, cum ar fi un tunel", a explicat Elbit. 

În plus, sistemele sunt conectate wireless şi pot transfera date astfel încât să creeze o imagine de ansamblu asupra luptei. ARCAS poate detecta, de asemenea, numai părţi din corp, dacă sunt expuse, şi poate fi modificat pentru orice tip de combatant. De asemenea, sistemul are abilitatea de a economisi timp şi muniţie.

Noul sistem cântăreşte numai 150 de grame, este uşor de montat şi se bucură de interesul forţelor militare israeliene şi al altor armate, conform Ynetnews. Compania Elbit a declarat că agenţii de securitate testează deja primul prototip al sistemului bazat pe inteligenţă artificială.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite