Peste 100 de morți în Iran după două explozii în apropierea mormântului lui Qasem Soleimani, la împlinirea a patru ani de la asasinarea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puțin 103 persoane au fost ucise de două explozii în orașul Kerman în apropierea mormântului generalului Gărzilor Revoluționare iraniene Qasem Soleimani, la a patra aniversare a asasinării acestuia.

Radiodifuzorul de stat Irib a declarat că alte 171 de persoane au fost rănite de explozii în timpul unei ceremonii în apropierea moscheii Saheb al-Zaman din orașul Kerman  (sud-est).

Momentul uneia dintre explozii

Șeful serviciilor de urgență din provincia Kerman a declarat că acestea au fost provocate de bombe.

Potrivit martorilor oculari au avut loc două explozii la un interval de 10 minute, în timp ce alte relatări au indicat producerea a patru explozii.

Presa de stat din Iran l-a citat pe Babak Yektaparast, un purtător de cuvânt al serviciului de urgență al țării, care a declarat că 73 de persoane au fost ucise și 170 rănite. Televiziunea de stat a anunțat ulterior că numărul morților a crescut la 103.

Inițial, oficialii locali au declarat că nu se știe precis dacă exploziile sau fost provocate de canistre cu gaz sau de atentatori sinucigași. Ulterior, oficialii au declarat că exploziile au provenit de la două bombe care au fost detonate de la distanță și au clasificat incidentul drept terorist.

Exploziile au avut loc pe drumurile care duc la Golzar Shohada, cimitirul Grădina Martirilor din Kerman. Trupul lui Suleimani este îngropat alături de alte 1.024 de persoane considerate martiri, iar cimitirul a devenit un loc de pelerinaj pentru susținătorii așa-numitei „axe de rezistență” împotriva SUA și a Occidentului.

Acesta l-a citat pe viceguvernatorul din Kerman, care a declarat că a fost un „atac terorist".

O înregistrare video care a circulat online pare să arate mai multe cadavre.

Prima explozie a avut loc la 700 de metri de mormântul lui Soleimani, iar cea de-a doua la un kilometru distanță, în timp ce pelerinii se adunau la locul de veci, potrivit IRNA, citată de CNN.

IRNA l-a citat pe viceguvernatorul pentru politică și securitate care a spus că nu este limpede dacă „incidentul a fost cauzat de explozia provocată de gaz sau de un atac terorist".

Videoclipurile postate pe mass-media de stat iraniană au arătat grupuri mari de oameni alergând în zonă după explozie.

Nournews, agenţie semi-oficială, a relatat că „mai multe recipiente cu gaz au explodat pe drumul ce duce la cimitir".

Televiziunea de stat a arătat echipe de salvare ale Semilunii Roşii evacuând răniţii de la ceremonie, la care sute de iranieni se adunaseră pentru a comemora moartea lui Soleimani. 

"Incidentul este un atac terorist", a afirmat televiziunea de stat, citându-l pe Rahman Jalali, adjunct al guvernatorului provinciei Kerman, în sudul Iranului, adaugă France Presse.

"Echipele noastre de răspuns rapid evacuează răniţii (...). Dar există valuri de mulţimi care blochează drumurile", a declarat Reza Fallah, şeful Semilunii Roşii în provincia Kerman, la televiziunea de stat

Sute de persoane ar fi venit miercuri să viziteze mormântul, în cadrul unei ceremonii de comemorare a generalului Soleimani, care a fost ucis într-un atac cu dronă american în Irakul vecin în 2020.

Soleimani era considerat drept cea mai puternică figură din Iran după liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

În calitate de comandant al brațului de operațiuni de peste mări al Gardienilor Revoluției, Forța Quds, el a fost un arhitect al politicii iraniene în întreaga regiune.

A fost responsabil de misiunile clandestine ale Forței Quds, precum și de furnizarea de îndrumare, finanțare, arme, informații și sprijin logistic pentru guvernele și grupurile armate aliate, inclusiv Hamas și Hezbollah.

Președintele american de atunci, Donald Trump, care a ordonat asasinarea sa în 2020, l-a descris pe Soleimani drept „teroristul numărul unu din lume”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite