Numărul mare de victime civile din Gaza se datorează folosirii bombelor mari fabricate în SUA, spun experții militari. „Depășește orice am văzut în cariera mea”

0
Publicat:

Folosirea de către Israel a bombelor mari, fabricate în America, contribuie la numărul masiv de morți în Gaza, depășind unele dintre cele mai mortale conflicte.

Bombardamente israeliene asupra nordului Fâșiei Gaza FOTO EPA-EFE

Victimele din Gaza sunt puse pe seama utilizării bombelor de 2.000 de kilograme fabricate în SUA. Numărul morților depășește multe dintre „momentele cele mai mortale” ale acestui secol, inclusiv campaniile Statelor Unite în Irak, Siria și Afganistan, potrivit The New York Times .

Amploarea masivă a atacurilor Israelului , împreună cu utilizarea bombelor mari, fabricate în SUA, în zone urbane dense, au contribuit la numărul masiv de morți, potrivit raportului.

Deși nu este în întregime posibil să se calculeze numărul exact al victimelor civile în Gaza, cercetătorii cred că cele 10.000 de femei și copii raportate morți de Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, reprezintă o estimare aproximativă, chiar dacă rezervată, a uciderii de civili, potrivit raportului.

Cel mai recent număr de decese al Ministerului Sănătății din Gaza, publicat pe 10 noiembrie, a fost de 11.078 de morți, potrivit Associated Press .

Marc Garlasco, consilier militar pentru organizația olandeză de pace PAX și fost analist de informații la Pentagon, a declarat pentru The Times că utilizarea unor astfel de bombe de către Israel este „dincolo de orice am văzut în cariera mea”.

Asemenea bombe au mai fost folosite doar în Vietnam și în al doilea Răazboi Mondial

Cele mai apropiate cazuri pe care le-a putut indica Garlasco pentru o comparație istorică, când bombe atât de mari au fost aruncate în zone atât de dens populate, au fost „Vietnamul sau al Doilea Război Mondial”, potrivit publicației.

Potrivit raportului, oficialii militari americani au crezut adesea că cea mai comună bombă aeriană de fabricație americană, care cântărește 500 de kilograme, era prea mare pentru a fi folosită în lupta împotriva Statului Islamic din Irak și Siria. În schimb, Israelul a folosit bombe de 2.000 de kilograme, care sunt, de asemenea, fabricate în America și sunt capabile să prăbușească complexe întregi de apartamente, notează The Times.

Brian Castner, investigator al Amnesty International în domeniul armelor și fost ofițer de eliminare a munițiilor explozive din Forțele Aeriene ale SUA , a declarat pentru The Times că bombele folosite în Gaza sunt mai mari decât bombele folosite de SUA pentru a lupta împotriva ISIS în Mosul în Irak și Raqqa în Siria. Castner a declarat pentru presa că explozivii sunt mai în concordanță cu țintirea structurilor subterane, cum ar fi tunelurile.

„Ei folosesc arme extrem de mari în zone extrem de dens populate”, a spus Castner. „Este cea mai proastă combinație posibilă de factori”.

Israelul a remarcat că Gaza este un câmp de luptă unic – mic și dens, cu civili care trăiesc lângă și deasupra rețelelor de tuneluri conduse de Hamas, notează The Times.

Israelul recunoaște că femei și copii au fost uciși în Gaza, dar a spus că nu se poate avea încredere în numărul deceselor raportate în regiunea condusă de Hamas, potrivit The Times. Armata israeliană nu a furnizat un număr propriu de victime, dar a negat că a vizat civili, subliniază ziarul.

„Facem multe pentru a preveni și, acolo unde este posibil, pentru a minimiza uciderea sau rănirea civililor”, a declarat Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al armatei israeliene, pentru presă. „Ne concentrăm asupra Hamas”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite