Noua Zeelandă a renunţat oficial la strategia „zero COVID” din cauza variantei Delta. Care e noul plan al guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Noua Zeelandă a anunţat că renunţă la strategia „zero COVID” şi că va adopta un nou plan împotriva pandemiei, a declarat luni premierul neozeelandez Jacinda Ardern, informează AFP şi ABC News, citate de Agerpres.

Conform noii strategii, oraşul Auckland va ieşi din carantină după trei luni şi jumătate. 

„Adevărul dur este că (varianta) Delta este aici şi nu este pe cale să dispară”, a declarat premierul Noii Zeelande pentru presă. „Chiar dacă nicio ţară nu a reuşit să elimine complet varianta Delta, Noua Zeelandă este mai bine plasată ca majoritatea altor ţări pentru a încerca aceasta”, a adăugat ea.

Guvernul neozeelandez condus de Ardem viza o eliminare completă a virusului prin politica „zero COVID”. Măsurile erau stricte şi exista o monitorizare riguroasă a contactelor şi controale stricte la frontiere.

Jacinda Ardern a prevăzut iniţial să schimbe politica odată ce rata de vaccinare va ajunge la 90% în ţară, însă în final a avansat redeschiderea chiar dacă rata de vaccinare se situează în prezent la circa 83%.

Noul sistem de luptă împotriva coronavirusului se prezintă ac un semafor. Culoarea verde semnifică faptul că nu vor exista controale privind virusul, portocaliu, impune portul de măşti sanitare în unele locuri, în timp ce roşu permite magazinelor să rămână deschise doar clienţilor vaccinaţi, păstrând distanţarea socială.

Iniţial, oraşul Auckland va fi clasat roşu, a declarat premierul neozeelandez, adăugând că autorităţile sunt pe cale să claseze şi alte zone.

Până în prezent, în Noua Zeelandă au murit de COVID-19 doar 40 de persoane, la o populaţie de cinci milioane de locuitori, însă presiunea a crescut pentru a pune capăt carantinei impuse în Auckland după ce varianta Delta a fost detectată în august.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite