Noi tensiuni între SUA şi Iran. Ministrul iranian de externe, sancţionat de administraţia Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au impus, miercuri, sancţiuni împotriva ministrului de externe al Iranului, Mohammed Javad Zarif. Măsura adoptată de administraţia Trump blochează orice bunuri deţinute de Zarif în SUA ori care sunt controlate de entităţi comerciale americane, dar este de aşteptat că acesta să poată vizita în continuare sediul ONU din New York, chiar dacă într-un regim de călătorie restricţionat, relatează AFP.

Sancţiunile aplicate ministrului de externe iranian, identice cu cele aplicate anterior liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, sunt doar ultimul episod din politica preşedintelui Trump faţă de Iran.

”Zarif implementează agenda necugetată a liderului suprem al Iranului şi este principalul purtător de cuvânt al regimului în lume. Statele Unite trimit un mesaj clar regimului iranian modul în care se comportă în ultima perioadă este complet de neacceptat”, a spus Steven Mnuchin, secretarul american al trezoreriei. 

Zarif este în continuare un actor crucial în discuţiile purtate de Teheran cu puterile străine în privinţa programului nuclear urmat de statul iranian. În timp ce liderii iranieni susţin că scopurile programului sunt paşnice, Washingtonul şi alţi aliaţi regionali insistă că ascunde un plan secret de înarmare.

După ce un înalt oficial american a declarat că în spatele imaginii de diplomat charismatic se ascunde ”un ministru al propagandei, nu un ministru de externe”, Zarif a răspuns acuzaţiilor aduse. ”Motivul pentru care sunt vizat de Statele Unite este că sunt principalul purtător de cuvânt al Iranului în lume. Doare adevărul chiar atât de tare?”, a postat acesta pe Twitter. Mai mult, acesta a anunţat că nu este afectat de sancţiunile impuse de SUA pentru că nu deţine proprietăţi sau alte bunuri în afara Iranului.

În privinţa capacităţii acestuia de vizita sediul ONU din New York, Statele Unite au anunţat că ”vor continua să-şi respecte obligaţiile”, permiţându-i acestuia prezenţa în oraşul american, dar sub restricţionări mai stricte.

Preşedintele Trump a părăsit, anul trecut, acordul de denuclearizare negociat de Zarif cu alte 6 state, inclusiv Statele Unite sub administraţia Obama. Decizia a fost însoţită de sancţiuni economice asupra regimului de la Teheran şi de urmărirea unei politici de restricţionare a influenţei regionale a Iranului.

În iunie, după ce Iranul a distrus o dronă americană, Trump a anunţat că a anulat în ultima clipă o lovitură militară asupra Iranului.

Criticii sancţiunilor impuse asupra ministrului de externe iranian, inclusiv voci din Partidul Republican, susţin că decizia sfârşeşte orice posibilitate de dialog. Cu toate acestea, administraţia Trump insistă că este în continuare deschisă dialogului, dar nu cu Zarif.

Mike Pompeo, secretarul american de stat, a declarat recent că ar vizita ”cu plăcere” Teheranul, dar cu scopul de a informa poporul iranian ”despre ce au făcut proprii lor lideri şi despre cum acţiunile lor au făcut rău Iranului”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite