Noi ciocniri între trupele indiene și chineze în Himalaya

0
Publicat:

O nouă ciocnire a avut loc, vineri, între trupele indiene și chineze într-o zonă disputată de-a lungul frontierei în Himalaya, primul incident cunoscut între cele două puteri înarmate nuclear în ultimii aproape doi ani, relatează CNN.

Vehicule militare la granița disputată
Vehicule militare la granița disputată. Foto: Arhivă

Ministerul indian al Apărării a precizat într-o declarație că militarii din ambele tabere au suferit răni minore în confruntarea care a avut loc, vineri, în sectorul Tawang din Arunachal Pradesh, teritoriu nord-estic al Indiei, o regiune îndepărtată care se învecinează cu sudul Chinei. 

Frontiera disputată, lungă de 3.379 de kilometri, este de multă vreme o sursă de neînțelegere între New Delhi și Beijing, tensiunile escaladând brusc în luna iunie a anului 2020, când luptele corp la corp dintre cele două părți s-au soldat cu moartea a cel puțin 20 de soldați indieni și patru chinezi în Aksai Chin-Ladakh. 

India acuză China că a încercat să schimbe status quo-ul

Vorbind, marți, în fața parlamentarilor, ministrul indian al Apărării Rajnath Singh a învinuit trupele chineze că au avut o tentativă de a schimba „unilateral” status quo-ul, încercând să treacă linia de control (LAC), frontiera de facto a celor două țări. 

Confruntarea care a urmat a dus la o încăierare fizică în care armata indiană a împiedicat cu curaj APL( n.red Armata Populară de Eliberare a Chinei) să pătrundă pe teritoriul nostru și i-a obligat să se întoarcă la posturile lor", a afirmat Singh, adăugând că nu au existat soldați indieni răniți grav. 

În declarația sa anterioară, ministerul indian al Apărării a spus că ambele părți „s-au retras imediat din zonă”, iar comandanții respectivi au o organizat o întâlnire pentru a discuta problema „în conformitate cu mecanismele structurate pentru a restabili pacea și liniștea". 

Singh a afirmat că întâlnirea a avut loc, duminică, și că părții chineze i s-a solicitat „să se abțină de la astfel de acțiuni și să mențină pacea și liniștea" de-a lungul graniței.  

Reacția Chinei

 Ministerul de Externe al Chinei nu a recunoscut în mod direct incidentul în cadrul unei conferințe de presă. 

 „Din câte știm, zona de frontieră dintre China și India este, în general, stabilă, iar ambele părți au menținut o comunicare bună cu privire la problemele legate de graniță prin canale diplomatice și militare", a afirmat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin când a fost întrebat despre declarația Indiei cu privire la incident, îndrumând reporterii către „autoritățile competente” pentru „detalii". 

 China speră că India va fi „pe aceeași lungime de undă" pentru a „păstra împreună pacea și stabilitatea frontierei dintre China și India", a adăugat el. 

India și China au intrat în război în 1962, ceea ce a dus la crearea LAC. Însă cele două țări se acuză în mod regulat una pe cealaltă de depășirea frontierei sau de încercarea de a-și extinde teritoriul. De asemenea, au existat mai multe confruntări, în mare parte neletale. 

În luna septembrie, guvernul indian a afirmat că trupele sale și cele chineze au început să se retragă din zona de frontieră Gogra-Hotsprings din vestul Himalayei, la doi ani după ce ciocnirile de la graniță au tensionat relațiile diplomatice. 

Această declarație a fost făcută înaintea unui summit regional din Uzbekistan, la care au participat atât premierul indian Narendra Modi, cât și liderul chinez Xi Jinping. 

Activitățile din regiune rămân urmărite îndeaproape de ambele părți. 

 La 30 noiembrie, ministerul de Externe al Chinei a criticat exercițiile comune desfășurate de trupele americane și indiene în Uttarakhand, în nordul Indiei, afirmând că exercițiile „nu au contribuit la consolidarea încrederii bilaterale" și că Beijingul și-a exprimat îngrijorarea față de New Delhi. 

 În ultimii ani, China a devenit mai precaută față de legăturile dintre India și Statele Unite, în condițiile în care relațiile dintre China și SUA s-au deteriorat. 

Modi și liderul chinez Xi s-au întâlnit ultima dată la summitul G20 de la Bali, care a avut loc luna trecută, unde cei doi și-au dat mâna. 

 Vorbind în Parlament săptămâna trecută, înainte de confruntare, ministrul indian de Externe Subrahmanyam Jaishankar a declarat că în ultimii ani au existat „anomalii" în relațiile dintre China și India din cauza preocupărilor legate de frontieră.

 „Atâta timp cât ei continuă să încerce să facă acest lucru și dacă și-au întărit forțele, care în mintea noastră constituie o preocupare serioasă în zonele de frontieră, atunci relația noastră nu este normală", a declarat Jaishankar, ca răspuns la o întrebare privind relațiile sino-indiene. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite