Noi bombardamente sângeroase în Gaza: 33 de morți doar într-o școală tranformată în adăpost
0Cel puţin 52 de persoane au fost ucise luni în bombardamente israeliene în Fâşia Gaza, anunţă Apărarea Civilă palestiniană, inclusiv 33 într-o şcoală în care se adăposteau persoane deplasate.

Aceste noi atacuri sângeroase intervin în contextul în care Israelul îşi intensifică ofensiva în teritoriul palestinian, devastat și înfometat, în pofida unor presiuni internaţionale tot mai mari cu scopul de a-l determina să înceteze războiul.
Bilanţul ”masacrului de la Şcoala Fahmi Al Jarjawi" din oraşul Gaza (nord) este de ”cel puţin 33 de morţi şi zeci de răniţi, în principal copii”, denunţă Apărarea Civilă, scrie News.
Armata israeliană a anunţat că a vizat ”terorişti de prim-plan (...) într-un centru de comandament şi control”. Ea acuză cu regularitate Hamas de faptul că operează din şcoli şi spitale - pe care le-a atacat în mai multe rânduri, ceea ce mişcarea islamistă neagă.
În curtea şcolii, plină de corturi, imagini AFP surprindeau luni rezidenţi care încercau să salveze câteva bunuri sau lemn de foc dintre dărâmături.
Farah Nasser, a fost trezită de bombardament şi a descoperit ”oroare şi confuzie” într-un ”miros al morţii, de ars, de sulf şi de sânge”.
La Spitalul Al-Ahli de la Gaza, femei îşi plângeau rudele.
Peste 200 de ținte
Apărarea Civilă a anunţat după aceea că alte 19 persoane au fost ucise într-un bombardament israelian al unei case, la Jabalia, tot în nordul Fâşiei Gaza.
Armata israeliană a anunţat că a lovit în ultimele 48 de ore ”peste 200 de ţinte”, inclusiv ”terorişti (...), posturi de lunetişti de elită, rachete antitanc, puţuri şi tuneluri”.
Ea a anunţat că din Fâşia Gaza au fost trase trei ”proiectile” în contextul în care Israelul se pregăteşte să sărbătorească ”Ziua Ierusalimului”, care marchează cucerirea sectorului de est al oraşului în Războiul israeliano-arab din 1967.
Un proiectil a fost interceptat, iar celelalte au căzut pe teritoriul palestinian, potrivit armatei israeliene.
Israelul a încălcat un scurt armistiţiu, şi-a reluat războiul la sfârşitul lui martie şi a şi-a intensificat operaţiunile la 17 mai, cu scopul afişat de a aneantiza Hamasul, al cărui atac în sudul Israelului a declanşat războiul, la 7 octombrie 2023, dea elibera ultimii ostiatici şi a prelua controlul Fâşiei Gaza.
Atacul de la 7 octombrie a antrenat moartea a 1.218 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ relaizat de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.
Dintre cele 251 de persoane răpite atunci, 57 sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza, dintre care cel puţin 34 sunt moarte, potrivit autorităţilor israeliene.
Peste 53.939 de persoane, majritatea civili, au fost ucise în campania israeliană de represalii, potrivit unor date de la Ministerul Sănătăţii al Hamas, considerate viabile de către ONU.
În Fâşia Gaza, palestinienilor le lipseşte totul - hrană, apă, medicamente şi carburant - după peste două luni de blocadă totală a ajutorului umanitar, pe care Israelul a ridicat-o parţial lunea trecută.
Organizaţiile umanitare subliniază că puţinele livrări autorizate de Israel de o săptămână sunt departe să răspundă nevoilor.
Războiul fără scop
Escaladarea militară şi suferinţele civililor palestinieni alimentează o indignare internaţională tot mai mare, inclusiv în rândul aliaţilor istorici ai Israelului.
Uniunea Europeană (UE) a decis săptămîna trecută să-şi reevalueze Acordul de Asociere cu Israelul.
Spania a îndemnat duminică la ”suspendarea imediată” a acestui acord şi la impunerea unui embargo al armamentului, cu scopul de a ”opri acest răboi care nu mai are niciun scop”, la o reuniune a ţărilor europene şi arabe, la Madrid.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat că speră la ”oprirea toatei acestei situaţii cât mai repede posibil”.
Directorul Fundaţeii Umanitare din Gaza (GHF) - o organizaţie creată piesă cu piesă şi susţinută de către Statele Unite cu scopul de a distribui ajutorul în Fâşia Gaza - şi-a anunţat demisia din cauză că nu poate opera cu respectarea principiilor umanitare ale ”neutralităţii, imparţialităţii şi independenţei”.
Organizaţia, cu sediul la Geneva, anunţa la 14 mai că se pregăteşte să distribuie peste 300 de milioane de mese pe o perioadă de trei luni.
ONU şi ONG-urile au anunţat că nu participă la operaţiuni, acuzând-o că acţionează împreună cu Israelul.
”Camioanele noastre sunt încărcate şi pregătite să pornească. Începând de luni, 26 mai, GHF va începe să livreze în mod direct ajutor în (Fâşia) Gaza”, şi va ”ajunge la peste un milion de palestinieni până la sfârşitul săptămânii”, insista conducerea organizaţiei într-un comunicat.
Nimic nu permitea, însă, confirmarea luni a lansării efective a acestor operaţiuni.