New York Times: Statul Islamic a pus la punct un serviciu secret de elită care se ocupă de pregătirea atentatelor sângeroase din Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abu Muhammad al-Adnani, presupusul lider al seriviciului secret SI FOTO AFP
Abu Muhammad al-Adnani, presupusul lider al seriviciului secret SI FOTO AFP

Organizaţia teroristă Stat Islamic a pus la punct un serviciu secret care se ocupă de pregătirea atentatelor sângeroase din Occident şi cu antrenarea islamiştilor care le comit, a dezvăluit un deţinut german care a fost membru ISIS într-un interviu acordat New York Times, informaţie confirmată de mai mulţi oficiali din serviciile de informaţii din Europa şi SUA.

Serviciul secret se numeşte Emni şi a fost creat iniţial ca o poliţie internă care să asigure disciplina în rândul jihadiştilor şi să identifice eventuali spioni. A devenit însă, între timp, o forţă care coordonează operaţiunile externe ale ISIS, având ca scop exportarea terorismului, arată mii de pagini de documente obţinute de NYT de la serviciile de informaţii belgiene, germani şi austriece.

Potrivit mai multor adepţi ISIS capturaţi în Europa, Emni este un serviciu structurat pe mai multe nivele, controlat de sirianul Abu Muhammad al-Adnani. Acesta era cunoscut anterior ca purtător de cuvânt şi director de propagandă al organizaţiei teroriste.

Născut în oraşul Binnish, din nordul Siriei, al-Adnani ar avea 39 de ani, iar Departamentul american de Stat a pus o recompensă de cinci milioane de dolari pe capul său. Însă detaliile despre el sunt puţine. Există o singură fotografie cunoscută a sa, care a fost făcută în urmă cu mulţi ani.

Potrivit jihadiştilor prinşi, când recruţii din forţele speciale termină cele 10 niveluri de antrenament necesare, ei sunt legaţi la ochi şi duşi să îi jure credinţă sirianului. Ei rămân legaţi la ochi până la întoarcere, astfel încât nici măcar ei nu ştiu cum arată comandantul.

Pe lângă rolul de comandant al Emni, el este cel care aprobă toate clipurile de propagandă publicate de ISIS.

Locotenenţii Emni

Sub al-Adnani se află o serie de locotenenţi însărcinaţi cu planificarea atacurilor în diferite regiuni ale lumii. Printre aceşti locotenenţi, s-ar fi aflat şi Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor din noiembrie de la Paris, care a fost ucis la câteva zile după atacuri.

“Este o strategie operaţională creativă şi interesantă să poţi să te bazezi pe cineva ca Abaaoud, care are propria sa reţea în străinătate”, a explicat preşedintele Centrului pentru Analiza Terorismului de la Paris, Jean-Charles Brisard. “I-au oferit autonomie privind tactica şi strategia, chiar dacă operaţiunea în ansamblu a avut nevoie de aprobarea conducerii Statului Islamic”, a adăugat el.

Analizând actualii lideri ai Emni, serviciile secrete se concentrează pe doi indivizi, cunoscuţi ca Abu Souleymane (francez) şi Abu Ahmad (sirian). Ei sunt consideraţi principalii locotenenţi ai lui Adnani, potrivit unui oficial american din Pentagon şi unui oficial din serviciile de informaţii.

Ambii joacă un rol direct în identificarea combatanţilor trimişi în străinătate, în alegerea ţintelor şi în organizarea logistică a teroriştilor, inclusiv în ceea ce priveşte plata traficanţilor de migranţi care i-au dus pe islamişti în Europa.

Unul dintre ostaticii din sala de concerte Bataclan a povestit că unul dintre terorişti l-a întrebat la un moment dat pe altul: “Ar trebui să îl sunăm pe Souleymane?”.

Al doilea kamikaze s-a enervat pentru că întrebarea a fost în franceză şi a schimbat conversaţia în arabă.

“Am înţeles imediat că da, acesta era individul, poate nu cel care a organizat atacul, dar care era ierarhic peste ei”, a spus martorul. Mărturia sa este inclusă într-un raport detaliat, de 51 de pagini, al forţelor antiterorism franceze. “Erau ca soldaţii”, aşteptând ordine, a adăugat el.

Souleymane, al cărui nume de război de complet este Abu Souleymane al-Faransi sau Abu Souleymane Francezul se pare că are 30 de ani şi că a fost promovat ca principalul strateg pentru atacurile teroriste din Europa după moartea lui Abaaoud.

Numele lui Abu Ahmad, celălalt locotenent din Emni, apare în declaraţia unui suspect de terorism despre care anchetorii cred că urma să facă parte din echipa de comando din noiembrie de la Paris. Este vorba de un algerian numit Adel Haddadi.

Haddadi a spus că el şi un alt membru al echipei, un pakistanez pe nume Muhammad Usman, au fost separaţi de alţi doi atacatori după ce au ajuns în Grecia cu barca.

Haddadi, în vârstă de 28 de ani, şi Usman, în vârstă de 22 de ani, au fost arestaţi în cele din urmă într-o tabără de migranţi din Salzburg, Austria. Ceilalţi doi bărbaţi trimişi împreună cu ei au fost cei doi kamikaze care s-au detonat la Stade de France în noiembrie.

După ce a ajuns în Siria şi după ce a fost în “campusul international” al ISIS, în februarie 2015, Haddadi a lucrat ca bucătar la Raqqa luni de zile, înainte ca un membru al Emni să îl acosteze, arată documente franceze şi austriece.

„Într-o zi un sirian a venit în bucătărie şi mi-a spus că cineva pe nume Abu Ahmad vrea să mă vadă”, a spus Haddadi.

După ce a discutat cu un adjunct saudit al lui Abu Ahmad, care i-a explicat ce aşteaptă de la el, Haddadi s-a întâlnit şi cu locotenentul Emni. Algerianul l-a descris drept un bărbat sirian, cu vârsta cuprinsă între 38 şi 42 de ani, slab, cu o barbă lungă şi neagră, îmbrăcat în negru.

Abu Ahmad i-a dat acestuia numărul său de telefon, cerându-i să îl înregistreze în agendă ca FF, precum şi 2.000 de dolari în bancnote de 100 de dolari.

De asemenea, el ar fi aranjat ca Haddadi şi ceilalţi jihadişti din grupul său să obţină paşapoarte siriene false şi ar fi tranferat bani prin Western Union către agenţii trimişi în Occident.

Abu Ahmad a ţinut legătura cu Haddadi prin SMS-uri şi mesagerie online.

Numărul de telefon al lui Ahmad a fost găsit şi pe o foaie de hârtie descoperită în buzunarul unuia dintre kamikaze de la Stade de France.

Strategia Emni

Consolidând ideea că Emni este o parte crucială a operaţiunilor ISIS, interviurile şi documentele sugerează că unitatea are mână liberă în recrutarea şi transferul militanţilor din diverse părţi ale organizaţiei – de la nou-sosiţi la luptători cu experienţă, inclusiv din forţele de elită şi din unităţile de comando.

Emni selectează de regulă agenţii în funcţie de naţionalitate şi îi grupează în funcţie de limba vorbită în unităţi mici, discrete, ai căror membri se întâlnesc uneori abia cu o zi înainte de plecarea lor în străinătate.

Anchete ale serviciilor secrete arată că serviciul secret a mai trimis agenţi în Austria, Germania, Spania, Liban, Tunisia, Bangladesh, Indonezia şi Malaysia.

Alte câteva sute de agenţi se află în Turcia, scrie New York Times, care precizează că se pare că ISIS nu a reuşit să trimită pe nimeni în America de Nord. Potrivit jihadiştilor, însă, acest lucru este compensat de faptul că pot radicaliza rapid americani pe internet. Aceştia îşi pot cumpăra cu uşurinţă arme singuri, şi nu au nevoie de organizare.

Turcia ar fi, de altfel, şi acoperirea pentru mulţi occidentali care vor să meargă în Siria. Începând de la sfârşitul anului 2014, ISIS îi sfătuieşte pe cei care vor să i se alăture să pretindă că se duc în concediu în sudul Turciei. Aceştia îşi rezervă zbor dus-întors şi cazare în complexe hoteliere pe plajă. De acolo, traficanţii le asigură transportul în Siria, arată documente ale serviciilor de informaţii.

În aceste condiţii, ISIS trebuie să îşi antreneze rapid recruţii, dar când aceştia se întorc în ţările lor de origine, pot spune că pur şi simplu vin din vacanţă, fără a trezi suspiciuni.

Povestea unui islamist german

Anul trecut, Harry Sarfo a fugit din oraşul său natal, Bremen, pentru a se alătura Statului Islamic în Siria.

La sosire, el a fost dus într-un campus unde se aflau numeroşi străini şi unde i s-au luat amprentele, sânge, a fost controlat de un medic şi a fost nevoit să răspundă la o serie de întrebări despre trecutul său.

Bărbatul a explicat că jihadiştii sunt interesaţi în special de persoanele care au avut legături cu crima organizată, pentru că aceştia au contacte care îi ajută să obţină acte false şi arme.

După numai câteva zile, el a fost acostat de membri ai serviciilor secrete ale ISIS, cu feţele mascate, care veniseră să îl anunţe că nu mai au nevoie de europeni în Siria şi că ar fi mai util dacă s-ar întoarce în ţara sa de origine pentru a ajuta la comiterea de atentate.

“Vorbeau deschis despre situaţie, spunând că au numeroşi oameni care trăiesc în statele europene şi aşteaptă ordinele de a ataca europenii”, a povestit Sarfo, închis în prezent în penitenciarul de maximă securitate din Bremen. “Iar acest lucru a fost înainte de atacurile de la Bruxelles, înainte de atacurile de la Paris”, a adăugat el.

Bărbaţii mascaţi i-au explicat că, deşi gruparea este implantată puternic în unele ţări europene, precum Franţa, are nevoie de mai mulţi atacatori în Germania şi Marea Britanie. “Mi-au spus: ‘Te-ar deranja să te întorci în Germania? Pentru că de asta avem nevoie acum”, a spus islamistul. “Şi au spus că vor să se întâmple ceva simultan. Vor să aibă numeroase atacuri în acelaşi timp în Anglia, Germania şi Franţa”, a precizat bărbatul.

El a explicat că teroriştii care comit atacuri în Europa ţin legătura cu ISIS prin intermediul unor aşa-numiţi “oameni curaţi”. Aceştia sunt de regulă persoane convertite recent la islam, care ajută oamenii interesaţi de atacuri să ia legătura cu agenţi ISIS care le oferă instrucţiuni despre cum să acţioneze, cum să construiască bombe sau veste cu explozibil şi cum să îşi declare loialitatea faţă de Statul Islamic.

“Aceşti oameni (agenţii ISIS – n.r.) nu sunt în contact direct cu cei care comit atacurile, pentru că ştiu că, dacă aceştia din urmă încep să vorbească, vor fi prinşi”, a explicat Sarfo.

Înainte ca ISIS să îl trimită înapoi în Germania, Sarfo şi un alt german au fost trimişi la antrenamente în deşert. “Ne-au lăsat în mijlocul pustietăţii şi ne-au spus ‘Am ajuns’”, a declarat germanul în timpul interogatoriilor. “Aşa că stăteam în deşert şi ne întrebam ‘Ce se întâmplă?’”, a adăugat el.

Când s-au uitat mai atent au observat că în jur se aflau nişte peşteri. Tot ce era mai sus de nivelul solului era vopsit cu noroi, pentru a fi invizibil pentru drone.

“Duşurile erau interzise. Şi mâncatul era interzis, dacă nu îţi dădeau ei”, îşi aminteşte Sarfo, adăugând că a împărţit o peşteră cu alte cinci sau şase persoane. Chiar şi apa era raţionalizată. “Fiecare peşteră primea două căni de apă pe zi, puse la intrare”, a povestit el. “Scopul era să ne testeze, să vadă cine îşi doreşte cu adevărat, cine este ferm”, a explicat germanul.

Antrenamentele constau în ore de alergări, sărituri, flotări şi târât. Mulţi recruţi au leşinat.

În a doua săptămână, fiecare a primit câte o puşcă de asalt Kalaşnikov şi li s-a spus să doarmă cu ea între picioare până când devine “al treilea braţ”, potrivit islamistului.

Cei care nu reuşeau să ţină pasul erau pedepsiţi dur. “Un băiat a refuzat să se ridice, pentru că era epuizat. Aşa că l-au legat de un stâlp (…) şi l-au lăsat acolo”, a declarat Sarfo.

După ce a trecut de primul nivel de antrenament, a fost mutat pe o insulă în mijlocul unui râu. Acolo a dormit în găuri în pământ, acoperite cu beţe şi s-a antrenat la înot, scufundări şi orientare după stele.

În timpul antrenamentelor sale, Sarfo a aflat şi de alte unităţi speciale, dintre care unele extrem de dure.

În perioada petrecută în Siria, Sarfo a fost contactat de alţi combatanţi germani care i-au cerut să joace într-un clip de propagandă. Au mers la Palmyra, unde lui Sarfo i s-a ordonat să meargă înainte şi înapoi cu drapelul ISIS în mână. Alţi combatanţi germani au executat ostatici sirieni, obligaţi să îngenuncheze. Islamiştii erau mai interesaţi de efectul cinematografic decât de ceea ce făceau, potrivit germanului.

Sarfo susţine că a început să se îndoiască de ISIS în timpul antrenamentelor, când a văzut cât de dur erau trataţi cei care nu putea să ţină pasul, însă picătura care a umplut paharul a fost filmarea. El era convins înainte că toate clipurile de propagandă erau reale, nu coregrafiate. El a început atunci să îşi planifice fuga, ce a durat săptămâni. El a fost arestat în cele din urmă pe aeroportul Bremen, pe 20 iulie 2015. A fost condamnat la trei ani de închisoare.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite