Netanyahu și Putin s-au certat unul cu celălalt la telefon timp de aproape o oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi lideri s-au acuzat reciproc de politici greșite cu privire la Fâșia Gaza.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Ieri, a avut loc o conversație telefonică între premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, și președintele Rusiei, Vladimir Putin. Timp de aproximativ 50 de minute, au făcut schimb de revendicări reciproce.

"Prim-ministrul și-a exprimat nemulțumirea față de poziția anti-israeliană a reprezentanților ruși la ONU și de pe alte platforme", a informat biroul lui Netanyahu. Netanyahu ar fi criticat, de asemenea, Rusia pentru „cooperarea sa periculoasă” cu Iranul, în special după întâlnirea lui Putin cu președintele iranian Ibrahim Raisi la Moscova pe 7 decembrie.

Probabil că Putin și-a propus să liniștească preocupările israeliene cu privire la sprijinul rus pentru Hamas și la aprofundarea parteneriatului de securitate ruso-iranian, dar retorica israeliană și rusă în jurul conversației sugerează că Putin probabil nu a reușit să facă acest lucru, consideră analiști ai ISW.

La rândul său, Kremlinul a spus că Putin și-a exprimat nemulțumirea față de acțiunile armatei israeliene în Gaza.

Accentul s-a pus pe situația acută din zona de conflict palestino-israelian și, în special, pe situația umanitară catastrofală din Fâșia Gaza. Vladimir Putin a confirmat poziția de principiu de respingere și condamnare a terorismului în toate manifestările sale. În același timp, este foarte important ca pentru combaterea amenințărilor teroriste să nu ducă la consecințe atât de grave pentru populația civilă”, a spus Kremlinul.

Comentariile lui Putin sunt demne de remarcat în lumina devastării pe care invazia rusă a Ucrainei a adus-o populației civile de acolo și a eforturilor deliberate ale Rusiei de a provoca suferință civililor ucraineni atacând infrastructura energetică care va intra în iarnă. Putin a reiterat poziția retorică inițială a Kremlinului cu privire la războiul Israel-Hamas, susținând că Rusia este gata să atenueze suferința civilă și să detensioneze conflictul. Putin s-a deplasat din ce în ce mai mult de la această retorică mai neutră la o poziție mult mai anti-Israel în ultimele săptămâni, susținând în special că războiul duce la „exterminarea populației civile din Palestina”.

Cu toate acestea, acest lucru nu l-a împiedicat pe șeful guvernului israelian să-și exprime recunoştinţa față de Rusia pentru eforturile sale de a elibera un ostatic, care are atât cetăţenia rusă, cât și pe cea israeliană, din captivitatea Hamas.

Netanyahu a cerut Rusiei, de asemenea, să facă presiuni asupra Crucii Roșii să caute să aibă acces la ostatici și să le dea medicamente. În schimb, Putin și-a exprimat disponibilitatea de a facilita o reglementare pașnică între Israel și Hamas.

Relațiile dintre Putin și Netanyahu

Actualii lideri ai Israelului și Rusiei au o lungă istorie de relații destul de prietenoase, deoarece ambii au opinii conservatoare de dreapta. De asemenea, într-o oarecare măsură, îi unește faptul că amândoi s-au ocupat de destul de mult timp la conducerea țărilor lor, deși Netanyahu - cu intermitență.

Relațiile dintre ei s-au deteriorat brusc după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. Hamas este foarte aproape de Iran, care la rândul său este un aliat important al Rusiei. Putin a comentat acest atac în a treia zi și chiar și atunci în contextul faptului că SUA sunt de vină pentru toate.

Mai târziu, Netanyahu și Putin au avut prima lor conversație telefonică de la atacul Hamas , care a fost evident foarte neprietenoasă. La acel moment, biroul lui Netanyahu a refuzat să dezvăluie conținutul conversației, iar serviciul de presă de la Kremlin s-a limitat la declarații generale.

Kremlinul continuă să exprime o poziție din ce în ce mai anti-Israel în războiul Israel-Hamas, în ciuda interesului de a fi un arbitru neutru în conflict.  Încadrarea din ce în ce mai puțin neutră de către Kremlin a războiului Israel-Hamas semnalează un potențial sprijin în creștere pentru interesele iraniene în regiune și o dorință sporită de a antagoniza Israelul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite