Nepotul lui Fethullah Gulen a fost arestat şi „repatriat” de serviciile de spionaj ale Turciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Selahaddin Gülen prezentat încătuşat Captură YouTube
Selahaddin Gülen prezentat încătuşat Captură YouTube

Serviciile turceşti de informaţii l-au arestat în străinătate şi l-au repatriat pe Selahaddin Gülen, nepotul predicatorului Fethullah Gülen - oaia neagră a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care-l acuză de faptul că a urzit lovitura de stat militară eşuată din 2016 -, dezvăluie luni presa turcă, relatează AFP.

Potrivit agenţiei turce de presă  de stat Anadolu, Selahaddin Gülen a fost adus în Turcia de agenţi din cadrul Organizaţiei Naţionale turce a Informaţiilor (MIT), după ce a fost reţinut într-o ţară pe al cărei nume nu-l dezvăluie.

Anadolu, care publică o fotografie a suspectului încătuşat, între două steaguri turce, nu precizează dacă această operaţiune a avut loc în baza unui acord cu ţara în care s-a desfăşurat.

Selahaddin Gülen este acuzat de apartenenţă la „organizaţia teroristă FETO” - numele pe care Ankara îl foloseşte pentru a desemna mişcarea predicatorului Fethullah Gülen.

Predicatorul, un rezident în Statele Unite, unde s-a exilat, subliniază că se află la conducerea unei reţele paşnice de ONG-uri şi întreprinderi şi neagă orice implicare în puciul eşuat care l-a vizat pe Erdogan în iulie 2016.

Însă Erdogan, odinioară un aliat al lui Fethullah Gülen care l-a susţinut puternic, îl prezintă în prezent pe predicator ca fiind şeful unei organizaţii „teroriste” al cărei scop este să se infiltreze şi să răstoarne Guvernul.

Turcia a „repatriat”, după puciul eşuat, câteva zeci de persoane pe care le acuză de faptul că fac parte din mişcarea lui Fethullah Gülen - mai ales din ţări din Balcani şi din Africa.

În 2018, agenţi MIT au răpit din Kosovo şase cetăţeni turci pe care-i acuza de legături cu Fethullah Gülen şi a provocat o criză politică în această ţară, care a condus la destituirea ministrului de Interne şi a şefului spionajului.

„Vânătoarea” continuă în Turcia însăşi, unde, la cinci ani de la lovitura de stat eşuată, epurarea unor presupuşi susţinători ai lui Fethullah Gülen, dar şi în mediile kurde, continuă într-un rirm susţinut.

Câteva zeci de mii de oameni au fost arestaţi începând din 2016, iar peste 140.000 au fost destituiţi sau suspendaţi din funcţii.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite