Neil Armstrong îl critică pe Barack Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astronautul Neil Armstrong l-a criticat vehement miercuri seară pe Barack Obama, într-o emisiune televizată, reproşându-i preşedintelui american faptul că vrea să renunţe la programul spaţial „Constelaţii“.

Finanţat cu peste 108 miliarde de dolari de către administraţia George W. Bush, bani ce urmau să fie alocaţi într-un interval de zece ani, acest program prevedea construirea unei noi navete, numită Orion, destinată călătorilor spre Staţia Spaţială Internaţională, dar şi extinderea călătoriilor până pe Marte.

„Vom plăti câte 50 de milioane de dolari ruşilor, pentru fiecare loc pe navele Soyuz, până când vom avea capacitatea de a face acest transport noi înşine. Banii pe care i-am investit şi toţi anii de cercetări sunt ca şi aruncaţi, dacă nu se continuă programul", a precizat Armstrog motivul supărării sale.

Ieri însă, preşedintele american a efectuat o vizită de lucru la Centrul Spaţial Kennedy, din Florida, unde a prezentat programele administraţiei sale. Susţinut de colegul lui Armstrong, Buzz Aldrin, Barack Obama a explicat cercetătorilor că proiectul Orion va continua, dar va fi extras din programul „Constelaţii", care este - pentru moment - prea costisitor.

Planurile de viitor păstrează proiectarea unei rachete cu lansare independentă şi, începând din 2015, construirea ei. ; Sabina Tudor

PROIECTE

Casa Albă a anunţat că noul program va necesita 2.500 de specialişti în plus faţă de programele administraţiei Bush. Se vor favoriza proiectele legate de călătorii spaţiale în spaţiul din apropierea Terrei, iar noile nave spaţiale vor beneficia de spaţii gonflabile, care vor asigura confortul astronauţilor pe orbită.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite