NATO vrea un responsabil care să coordoneze serviciile secrete ale statelor membre, un demers ce naşte controverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nato europa

Alianţa Nord-Atlantică ar putea aproba la summitul din luna iulie, de la Varşovia, un nou post de asistent al secretarului general ce se va ocupa de centralizarea informaţiilor, pentru a îmbunătăţi cooperarea între serviciile secrete ale statelor membre, în special în domeniul luptei împotriva terorismului, relatează Wall Street Journal, care precizează că iniţiativa naşte, însă, controverse.

Noul oficial va fi civil, dar va avea experienţă militară, potrivit unor surse citate de WSJ. De asemenea, un ofiţer activ îi va servi ca adjunct.

Iniţial, SUA a cerut ca un american să ocupe această funcţie, dar alte naţiuni au blocat iniţiativa, spunând că Washingtonul are prea mult posturi importante în NATO.

În prezent, oficialii SUA sunt în favoarea unui oficial britanic sau canadian pentru a ocupa rolul, dar surse apropiate dosarului spun că şi olandezii au prezentat un candidat puternic.

În urma atacurilor teroriste de la Paris şi de la Bruxelles, Europa depune eforturi de îmbunătăţire a împărtăşirii de informaţii între statele sale. Unii oficiali cred că NATO, care se bazează în prezent, în mare măsură, pe serviciile secrete ale SUA, ar putea facilita schimbul de informaţii, dacă ar avea un oficial care să coordoneze acest demers.

NATO nu are în prezent un rol oficial în lupta împotriva Statului Islamic, iar demersurile pentru crearea noii poziţii vine pe fondul criticilor tot mai intense privind eşecul Alianţei de a aloca mai multe resurse terorismului. Pentru a juca un rol mai important în acest sector, NATO trebuie să îmbunătăţească procesul de împărtăşire şi sintetizare a informaţiilor, spun oficialii.

Noul post de asistent pentru informaţii al secretarului general a fost propus pentru prima dată pentru a îmbunătăţi capacitatea de strângere şi analiză a informaţiilor în legătură cu activităţile militare ruse, după anexarea Crimeei. Însă oficiali SUA şi NATO consideră că cel mai important rol al său ar fi în lupta împotriva Statului Islamic şi altor ameninţări teroriste provenind din Orientul Mijlociu.

Însă intensificarea rolului NATO în strângerea de informaţii privind terorismul naşte şi controverse. Multe ţări europene menţin o diviziune clară între serviciile de informaţii şi poliţie.

Oficiali au subliniat că, în calitate de alianţă militară, NATO nu are rol de menţinere şi aplicare a legii şi nu poate interfera cu acţiunile agenţiei de poliţie a UE, Europol, care a creat recent un centru de luptă împotriva terorismului.

Însă, în condiţiile în care UE lasă problemele de securitate în seama statelor membre, NATO are mandatul şi capacitatea de a asigura împărtăşirea de informaţii între statele membre, printr-o reţea sigură şi un sistem robust pentru clasificarea materialelor secrete, spun oficialii.

NATO include şi doi jucători cruciali în lumea informaţiilor, Statele Unite şi Turcia, care nu fac parte din UE – ceea ce face Alianţa un for mai bun pentru împărtăşirea de informaţii valoare, spun oficialii.

Membrul Camerei Reprezentanţilor Devin Nunes, un republican din California şi preşedinte al Comisiei de Informaţii al camerei inferioare a Congresului, a declarat că NATO trebuie să îşi concentreze analiza informaţiilor pe terorism şi a adăugat că un nou coordonator al serviciilor secrete ar putea îndemna aliaţii să împărtăşească mai multe, pentru a avea un tablou comun asupra ameninţărilor cu care se confruntă.

“NATO trebuie să se concentreze serios (pe contraterorism – n.r.), cel puţin pe informaţii”, a afirmat Nunes, care a vizitat sediul Alianţei de la Bruxelles în luna mai. “Nu se va schimba nimic peste noapte. Dar dacă dezvolţi acest lucru timp de mai mulţi ani, în cinci ani ai putea avea ceva valoros”, a explicat oficialul.

În loc să cheltuiască mai mulţi bani, NATO trebuie să îşi facă actualele eforturi mai eficiente, consideră Nunes. Din punctul său de vedere, Centrl NATO de Fuziune a Informaţiilor, finanţat în mare măsură de Statele Unite, ar trebui să îşi schimbe mandatul de la Afganistan la un efort mai amplu de luptă împotriva terorismului.

Nici Statele Unite, nici NATO nu dezăluie public cât cheltuie pentru serviciile de informaţii militare. Însă un oficial american a spus că SUA cheltuieşte circa 200 de milioane de dolari pe ani, o sumă despre care un alt oficial susţine că reprezintă numai circa trei sferturi din finanţarea totală a Alianţei în acest domeniu.

NATO nu strânge singură informaţii, ci se bazează pe contribuţii din partea statelor membre.

În timp ce Nunes şi alţii au criticat procesul de schimb de informaţii din NATO, ep car el-au criticat drept muribund, Alianţa are un sistem securizat de comunicaţii şi construieşte în prezent o mică flotă de drone de recunoaştere.

Un asistent pentru informaţii al secretarului general ar putea să ofere o direcţie strategică amplă comandamentului militar al NATO şi să canalizeze şi să coordoneze analiza informaţiilor, au spus oficialii.

În prezent, ambasadorii la NATO pot să primească, uneori, un raport de informaţii pe canalele militare de informaţii ale Alianţei şi altul pe canalele civile, iar nimeni nu încearcă să explice de ce diferă analizele.

Reforma ar fi similară creării funcţiei de director naţional al serviciilor de informaţii în SUA, după atentatele din 11 septembrie 2011.

“Avem nevoie de cineva care să poată analiza întregul sistem în mod strategic şi să aibă îşi dea seama cum poate îmbunătăţi lucrurile de-a lungul timpului”, a spus un înalt oficial american.

Ameliorarea procesului de coordonare a serviciilor de informaţii în SUA nu a fost uşoară, iar schimbările implementate în ultimii 15 ani sunt departe de a fi perfecte. Cu toate acestea, oficialii spun că agenţiile de informaţii militare, precum Agenţia Naţională de Securitate, pot să se coordoneze mult mai bine în prezent şi să împărtăşească rapid informaţii cu agenţiile civile, precum CIA şi FBI.

 Generalul ceh de armat Petr Pavel, şeful comisiei militare a NATO, a spus că oficialul care va ocupa noul post va conduce o structură de informaţii nouă a NATO, care “uneşte serviciile de informaţii militare şi civile împreună, într-un singur produs, combinat din aceste două ramuri”.

Acest lucru asigură “că toată conducerea NATO, şi politică şi militară, vor avea un tablou comun al informaţiilor, care combină analiza informaţiilor din toate sursele disponibile”, a explicat generalul Pavel.

Unii membri ai Alianţei sunt sceptici în legătură cu amploarea rolului Alianţei în strângerea şi analiza de informaţii.

Un oficial francez a spus că majoritatea schimbului de informaţii este făcută pe baz bilaterale, iar NATO nu va înlocui niciodată acest lucru. Cu toate acestea, Parisul susţine crearea noului post, a dat asigurări aceeaşi sursă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite