Moştenirea KGB-ului în Europa: arme bine ascunse în marile oraşe, în eventualitatea unui atac

0
0
Hărţile şi informaţiile furnizate de Vasili Mitrokhin divulgă locul unde armele KGB sunt ascune în Europa
Hărţile şi informaţiile furnizate de Vasili Mitrokhin divulgă locul unde armele KGB sunt ascune în Europa

Lăzi întregi cu muniţie, pistoale şi grenade de mână sunt câteva arme bine ascunse de agenţii KGB în oraşele Europei. Documentele unei arhive cu deosebită importanţă pentru cei interesaţi de istoria spionajului sunt făcute publice astăzi, în cadrul unei ceremonii publice la Universitatea Cambridge, Marea Britanie.

Detaliile unei operaţiuni uimitoare-ascunderea unui arsenal întreg de arme şi aparate de comunicare pe întreg teritoriul Europei- ies la iveală odată cu publicarea unei arhive KGB ce se află în posesia istoricilor britanici. 

„Arhiva Mitrokhin”, seria de documente ce poartă numele celebrului spion ce a copiat  timp de 12 ani o serie de documente din arhiva KGB, a fost deshisă în mod public în cursul zilei de luni. 19 din cele 33 de cutii au fost declasificate, majoritatea conţinând informaţii cu privire la planul KGB-ului de a plasa arme în locuri strategice din apropierea oraşelor Europei.

Seria de documente oferă un acces unic în modul de operare al KGB-ului, agenţii plasaând armele strategic, acestea fiind uşor accesibile în eventualitatea unui conflic. 

   

Armele KGB-ului în Europa 

Profesorul Christopher Andrew, istoric şi prieten al lu Mitrokhin, dar şi autorul a două cărţi despre aceste dosare, a mărturisit că armele erau ascunse în majoritatea oraşelor din Occident. „A fost o operaţiune pe scară largă, armele fiind plasate în majoritatea ţărilor membre NATO în timpul Războiului Rece. Bineînţeles că în zilele noastre aceste arme nu ar fi uşor de găsit şi oricum nu ar mai funcţiona. 

O filă din arhiva desecretizată recent, descrie o ascunzătoare lângă Berna, Elveţia, oferind indicaţii spre o capelă de lângă o fermă aflată în apropiere. „După ce faci 36 de paşi, te vei găsi lângă doi copaci masivi, singurii din acea zonă. Distanţa dintre copaci e de trei paşi. În acel loc sunt îngropate armele”, se poate citi în documentele adunate de spionul rus ce a fugit în Occident în 1992.

Alte documente din arhiva pusă recent la dispoziţia publicului cu ajutorul Universităţii Cambridge, oferă instrucţiuni precise cu privire la modalitatea de a dezamorsa bombele ce erau montate pe cutiile cu muniţie. 

Mitrokhin-spionul cu caietul verde 

În 1972, KGB-ul a decis să-şi mute arhiva, Vasili Mitrokhin, un ofiţer în cadrul serviciilor secrete ruseşti, fiind numit responsabilul acestei operaţiuni. Timp de 12 ani, acesta a copiat de mână filă cu filă din cele mai importante dosare ce i-au fost puse la dispoziţie. Totul în caiete verzi şcolare. A ieşit la pensie în 1984, la vârsta de 62 de ani. Neştiind cum să le scoată din Uniunea Sovietică, acesta a aşteptat căderea Cortinei de Fier pentru a călători într-unul din statele baltice, cu scopul de a le vinde. În 1991, Mitrokhin călătoreşte la Riga şi intră în sediul ambasadei Statelor Unite. Este ignorat de diplomaţii americani şi trimis la plimbare. Înainte să plece acasă, acesta intră în ambasada Marii Britanii. Englezii preiau documentele şi realizează, la scurt timp, că au de-aface cu una dintre cele mai valoroase surse de informaţii din istoria spionajului. Mitrokhin şi familia sa au fost imediat relocaţi în Regatul Unit, trăind sub protecţia anonimatului şi în ziua de astăzi. 

Citeşte şi: 

   

Dmitri Medvedev cere „măsuri urgente“ pentru a proteja piaţa rusească de consecinţele Acordului de Asociere semnat de Moldova cu UE

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a cerut adoptarea de urgenţă a unor decizii privind protejarea pieţei ruseşti în legătură cu semnarea de către Moldova a Acordului de Asociere cu UE. Şeful guvernului rus a făcut astfel de declaraţii la şedinţa de azi cu vecepremierii, informează Itar-Tass.

Mărturiile şocante ale şefului spionilor sovietici: Eduard Şevardnadze, incapabil de a 

Cartea, „Misiuni Speciale. Memoriile unui martor nedorit: un şef sovietic de spioni”, de Pavel şi Anatoli Sudoplatov, a produs consternare la apariţia ei la editura Little, Brown and Co. din New York. Puţine cărţi publicate în America au provocat dezbateri atât de aprinse între istorici ca această autobiografie a generalului-locotenent Pavel Anatolievici Sudoplatov.

Spionii nimănui: cei mai abili patru spioni englezi din timpul Războiului Rece care şi-au trădat ţara pentru Moscova

Cea mai aprigă confruntare dintre Uniunea Sovietică şi democraţiile occidentale din timpul Războiului Rece a fost dusă pe frontul spionajului. Pe această scenă, KGB-ul, suliţa şi pavăza Uniunii Sovietice, şi-a ascuţit dinţii pentru lupta cu principalii săi adversari – Agenţia Centrală de Informaţii a Statelor Unite (CIA) şi Serviciul Secret de Informaţii britanic (SIS).

Războiul Rece 2.0 afectează România. Campania de spionaj cibernetic împotriva companiilor energetice

Symantec a descoperit o campanie de spionaj cibernetic care vizează ţinte multiple, în principal din sectorul energetic din SUA şi Europa, se arată într-un comunicat remis ”Adevărul”.

Cât costă spionii? O scurtă istorie din antichitate şi până în prezent

Dacă, în ultima vreme, datorită desecretizării unor documente, a apariţiei unor lucrări memorialistice şi de sinteză, unele aspecte ale operaţiunilor de spionaj au ieşit din „conul de umbră”, altele privind biografia, existenţa privată a agenţilor rămân secrete sau ocultate, dacă nu falsificate, datorită intereselor lor personale sau ale agenţiilor/serviciilor în slujba cărora s-au aflat.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite