Mohamed Al Fayed: Fostul proprietar Harrods a murit la 94 de ani

0
Publicat:

Mohamed Al Fayed, fostul proprietar al Harrods al cărui fiu Dodi a fost ucis într-un accident de mașină alături de Diana, Prințesa de Wales, a murit la vârsta de 94 de ani, transmite BBC.

Prințesa Diana și Mohamed Al Fayed. Foto: Profimedia
Prințesa Diana și Mohamed Al Fayed. Foto: Profimedia

Născut în Egipt, și-a construit un imperiu de afaceri în Orientul Mijlociu înainte de a se muta în Marea Britanie în anii 1970. Și-a petrecut ultimii ani punând la îndoială circumstanțele morții lui Dodi și Diana.

Viața magnatului Mohamed Al Fayed

Al Fayed a rămas în mare parte în afara reflectoarelor în ultimul deceniu, locuind în conacul său din Surrey împreună cu soția sa Heini.

Într-o declarație publicată vineri, familia sa a declarat: „Doamna Mohamed Al Fayed, copiii și nepoții ei doresc să confirme că iubitul ei soț, tatăl lor și bunicul lor, Mohamed, au murit în pace, la bătrânețe, miercuri, 30 august 2023.”.

S-a bucurat de o viață lungă și împlinită, înconjurat de cei dragi”.

După vânzarea lanțului de magazine Harrods către Qatar în 2010, Al Fayed a rămas președinte de onoare timp de șase luni.

Reprezentanții Fulham Football Club, pe care domnul Al Fayed l-a deținut de mulți ani, au spus că au fost „incredibil de întristați să afle” despre moartea sa.

Avem față de Mohamed o datorie de recunoștință pentru ceea ce a făcut pentru clubul nostru, iar gândurile noastre sunt acum la familia și prietenii lui în această perioadă sumbră”, se arată într-un comunicat.

Succesorul său la club, Shahid Khan, și-a exprimat condoleanțe într-un omagiu pe site-ul clubului.

Povestea lui Fulham nu poate fi spusă fără un capitol despre impactul pozitiv al domnului Al Fayed în calitate de președinte”, a spus el.

Moștenirea lui va fi amintită pentru promovarea noastră în Premier League, o finală Europa League și momente de magie ale jucătorilor și echipelor deopotrivă”.

Khan a spus că dl Al Fayed a fost „înțelept, plin de culoare și dedicat lui Fulham” și că moștenirea sa „va fi întotdeauna în centrul tradiției noastre” la club.

Jurnalistul Piers Morgan l-a descris pe Al Fayed ca fiind un „tur de forță extraordinar al unui bărbat care nu a trecut niciodată peste moartea fiului său iubit Dodi în accidentul care a ucis-o și pe Diana”, adăugând că este un „personaj defectuos, complex”, dar că el l-a placut.

Domnul Al Fayed a pornit de la vânzarea de băuturi gazoase pe străzile din Alexandria sa natală din Egipt pentru a deveni un nume important în afaceri, cu toate contactele potrivite.

Pauza sa a venit după ce și-a cunoscut prima soție, Samira Khashoggi, sora milionarului saudit traficant de arme Adnan Khashoggi - care l-a angajat în afacerea sa de import din Arabia Saudită.

Rolul l-a ajutat să creeze noi legături în Egipt și, deși căsătoria a durat puțin mai mult de doi ani, domnul Al Fayed a continuat să-și lanseze propria afacere de transport maritim.

În 1966, a devenit consilier al unuia dintre cei mai bogați oameni ai lumii, sultanul din Brunei.

S-a mutat în Marea Britanie în 1974 și cinci ani mai târziu a cumpărat hotelul Paris Ritz împreună cu fratele său Ali, pentru 20 de milioane de lire sterline.

Ei au continuat să preia Harrods în 1985 pentru 615 milioane de lire sterline, în urma unui război al licitațiilor cu conglomeratul minier Lonrho.

Sub conducerea sa, Fulham FC a urcat de la Liga a 3-a în Premier League.

El a dăruit cu generozitate organizațiilor de caritate, inclusiv Great Ormond Street Hospital și, ca tată a cinci copii, a arătat un interes deosebit pentru a ajuta copiii defavorizați sau bolnavi.

El a înființat Fundația de caritate Al Fayed în 1987 pentru a îmbunătăți viața tinerilor săraci, traumatizați și foarte bolnavi.

Din hotelul său Ritz din Paris, fiul său Dodi, un producător de film, și partenera sa de atunci Diana, Prințesa de Wales, au plecat înainte de accidentul de mașină care i-a ucis pe amândoi în 1997.

Domnul Al Fayed nu și-a revenit niciodată din șocul accidentului, devenind obsedat de speculațiile în jurul morții lor.

Declarațiile sale la ancheta din februarie 2008 au inclus afirmații că decesele au fost la ordinul Prințului Philip și cu conivența MI6. Acestea au fost considerate o „teorie a conspirației” de către medicul legist și respinse de juriu.

Domnul Al Fayed a eșuat de două ori în încercarea sa de a-și asigura cetățenia britanică. Cu a doua ocazie, în 1995, înfuriat de respingere, el a spus presei că a plătit doi miniștri conservatori, Neil Hamilton și Tim Smith, să pună întrebări în Camera Comunelor despre interesele sale. Ambii au părăsit guvernul, iar domnul Hamilton, care a negat acuzația, a pierdut și el un dosar de calomnie împotriva domnului Al Fayed.

Un al treilea politician, Jonathan Aitken, care era pe atunci ministru, a demisionat și el după ce domnul Al Fayed a dezvăluit că a rămas gratuit la Ritz din Paris, în același timp cu un grup de traficanți de arme saudiți.

În 2010, domnul Al Fayed a vândut Harrods fondului suveran al Qatarului. Aproape jumătate din prețul de cumpărare a fost folosit pentru a compensa datoriile companiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite