Gestul reginei Elisabeta a II-a care a împins-o pe Prințesa Diana în brațele lui Dodi Al-Fayed
0Ironia destinului face ca cea care i-a înlesnit întâlnirea regretatei Lady Diana cu iubitul musulman să fie însăși fosta suverană a Marii Britanii.
Povestea de dragoste dintre Prințesa de Wales și afaceristul arab Dodi Al-Fayed a dat multă bătaie de cap Familiei Regale britanice, dar și un subiect consistent pentru publicațiile tabloide din Regat, care ridicau mereu problema diferenței de cultură și de religie dintre cei doi, dar și influența pe care ar fi putut s-o aibă relația lor asupra celor doi fii ai Prințesei cu (pe-atunci) Prințul Charles și efectul imprevizibil al unei eventuale căsătorii a lor asupra Casei Regale.
Dar ceea ce se știe mai puțin este că întâlnirea aproape karmică dintre Lady Diana și Dodi Al-Fayeda fost înlesnită de un gest neașteptat și aparent nevinovat din partea Reginei Elisabeta a II-a.
Relația Reginei Elisabeta a II-a cu familia Al-Fayed
Averea familiei Al-Fayed acumulată la Londra începuse să devină pe cât de notorie, pe atât de ostentativă în anii ’90 și toată lumea se întreba cum de un arab ajunsese să facă jocurile în inima pieței financiare londoneze.
Ei bine, totul a pornit de la ambițiosul tată al lui Dodi Al-Fayed, seniorul Mohamed Al-Fayed, care încă din copilăria petrecută la Cairo avea ambiția de-a ajunge foarte bogat și de-a le deveni egal acelor gentlemeni britanici, care la acea vreme conduceau guvernământul egiptean. Iar șederea la Cairo a fostului rege britanic Edward, care a abdicat din dragoste pentru americanca Wallis Simpson, a născut în el fascinația pentru lumea lorzilor și a celor din Familia Regală într-atât de mult încât, atunci când a avut ocazia să-l angajeze pe fostul valet al lui Edward, i-a cerut să-l transforme într-un gentleman veritabil.
Cu flerul său în afaceri și ambiția sa nemăsurată, Mohamad Al-Fayed a reușit să pătrundă puternic în lumea comercianților cu produse de lux din Londra, el preluând celebrul magazin Harrod’s. Și, din această postură, s-a insinuat pe lângă membrii Familiei Regale, profitând de pasiunea acestora pentru cai și polo, Harrod’s organizând o astfel de competiție.
Numai că Regina Elisabeta a II-a, intuindu-i interesul, refuzase o dată să-l cunoască, atunci când a primit invitația lui de-a vizita un fost conac locuit pe vremuri de Edward, preluat de Al-Fayed și restaurat la faima sa de odinioară. Așa că, a doua oară, a preferat ca, în locul ei, s-o trimită pe Prințesa Diana s-o reprezinte, în încercarea de-a evita contactul cu el.
Numai că, ce să vezi, Lady Diana și Mohamed Al-Fayed s-au înțeles atât de bine, încât apropierea Prințesei de Wales de fiul acestuia, Dodi Al-Fayed, a fost inevitabilă, iar restul e poveste. Și, de bună seamă, nici Reginei nu i-a plăcut povestea care a reieșit din manevra sa aparent diplomată, mai ales că la mijloc erau implicați și fiul său, Charles, și nepoții săi, prinții Harry și William.
Ulterior, după moartea tragică a Prințesei Diana și a lui Dodi Al-Fayed în accidentul din pasajul din Paris, Mohamad Al-Fayed a blamat Familia Regală și, deși a promis un milion de lire sterline oricui îi va da cel mai mic indiciu despre ce s-a întâmplat în acea noapte fatidică, nu a reușit să găsească un martor care să-i susțină ipoteza asasinatului comandat de Casa Regală - chiar în ziua în care Dodi cumpărase din Paris pentru Diana un inel de logodnă în valoare de 700.000 de dolari.
FOTO: Getty Images, Profimedia