„Moarte dictatorului”. Furie în Iran după moartea unei femei bătute că nu purta corect vălul islamic

0
0

Protestele au continuat duminică în Iran, iar #MahsaAmini a devenit unul dintre cele mai folosite hashtag-uri pe Twitter în persană, în contextul furiei iranienilor în legătură cu moartea unei tinere femei aflate în arestul poliţiei moravurilor, responsabilă cu aplicarea regulilor stricte privind portul de hijab, potrivit Reuters şi AFP.

Proteste după moartea unei femei FOTO Profimedia
Proteste după moartea unei femei FOTO Profimedia

Masha Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit vineri după ce a intrat în comă în urma arestării sale la Teheran la începutul săptămânii, un caz care a adus în atenţie drepturile femeilor în Iran, potrivit Agerpres. 

Poliţia a respins suspiciunile de pe social media conform cărora femeia a fost bătută, spunând că ei i s-a făcut rău în timp ce aştepta împreună cu alte femei închise. Preşedintele Ebrahim Raissi a cerut deschiderea unei anchete.

Sute de protestatari s-au adunat duminică în jurul Universităţii din Teheran strigând „Femeie, viaţă, libertate”, conform unor înregistrări video postate online. Reuters precizează că nu a putut verifica videourile.

Conform sharia, legea islamică, femeile sunt obligate să îşi acopere părul şi să poarte haine lungi şi largi. Cele care încalcă aceste reguli riscă oprobiul public, amenzi şi chiar arestul. Însă, în ultimele luni, activiştii le-au cerut femeilor să îşi îndepărteze vălul, în ciuda reprimării dure de către regim a „comportamentului imoral”.

Hashtag-ul în persană #MahsaAmini a ajuns duminică la 1,63 de milioane de menţionări pe Twitter.

Numeroşi cineaşti, artişti şi personalităţi sportive, politice şi religioase şi-au exprimat nemulţumirea pe reţelele de socializare.

Masha Amini era din Kurdistan, unde au avut loc de asemenea proteste sâmbătă, inclusiv la funeraliile din oraşul său natal, Saqez. Acolo, sute de oameni au protestat și unii chiar au strigat „Moarte dictatorului!”, mesaj adresat ayatollah-ului Khamenei. Gărzile Revoluţionare din Iran au reprimat mereu tulburările din rândul minorităţii kurde.

Poliţia a dispersat demonstraţiile de la Saqez, iar în unele videouri postate online se vede cel puţin un bărbat rănit la cap. 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite