Ministrul turc de Externe, vizită în Ucraina. Impactul pe care l-ar putea avea asupra exporturilor de cereale prin Marea Neagră

0
Publicat:

Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, se pregătește să efectueze o vizită în Ucraina, vineri, conform surselor diplomatice turce, citate de agenția de știri de stat Anadolu, informație preluată de Reuters.

Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan FOTO Facebook
Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan FOTO Facebook

După ce Rusia a blocat porturile ucrainene, în urma invaziei din februarie 2022, relațiile tensionate dintre cele două țări par să aibă o șansă de rezolvare. Oficialii turci au manifestat, în mod repetat, interesul de a juca un rol de mediere în cadrul crizei dintre Rusia și Ucraina, cu scopul de a relansa acordul referitor la exporturile de cereale prin Marea Neagră.

În cadrul acestei situații critice, Rusia a blocat porturile ucrainene și a amenințat cu utilizarea forței împotriva navelor care încearcă să treacă prin zonele afectate. De asemenea, Rusia a părăsit recent un acord de trecere în siguranță susținut de ONU pentru exporturile de cereale prin Marea Neagră.

Dacă vizita ministrului turc de Externe, Hakan Fidan, se concretizează, aceasta ar veni la o săptămână după ce Ucraina a anunțat instituirea unui „coridor umanitar” în Marea Neagră, cu scopul de a permite navelor de marfă să iasă din porturile ucrainene. Acestea au fost blocate în urma încheierii acordului principal.

Această inițiativă de mediere a Turciei vine într-un moment crucial pentru regiune, în care toate părțile implicate caută soluții pentru a depăși blocajul actual și a reînvia circulația normală a mărfurilor prin Marea Neagră.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite