Ministrul de Externe de la Taipei: Ucraina este un model pentru Taiwan

0
Publicat:

Ucraina este „un model pentru Taiwan”, a declarat miercuri ministrul de Externe taiwanez Joseph Wu, care a anunţat un viitor ajutor de 56 milioane de dolari pentru Kiev pentru refacerea de infrastructuri devastate de loviturile forţelor ruse, transmite AFP.

Joseph Wu FOTO Profimedia
Joseph Wu FOTO Profimedia

De când Rusia a declanşat în februarie o vastă ofensivă asupra teritorului ucrainean, care a întărit temerile că, la rândul său, China şi-ar putea pune în practică ameninţările de a prelua controlul asupra Taiwanului, Ucraina se bucură în această insulă de un sprijin masiv.

„Ucraina este un model pentru Taiwan”, a afirmat Wu, care a primit la Taipei parlamentari ucraineni şi lituanieni.

„Şi noi luptăm pentru libertate şi democraţie şi ştim că Ucraina va câştiga. Glorie Ucrainei şi noi vom câştiga împreună cu Ucraina!”, a adăugat el.

Donaţia de 56 milioane de dolari, care mai trebuie aprobată de parlamentul taiwanez, va fi destinată mai ales reconstrucţiei de şcoli şi spitale.

Ea urmează după o campanie publică de strângere de fonduri în favoarea Ucrainei prin care s-au colectat aproape 33 milioane de dolari în doar patru săptămâni la începutul anului.

Tot miercuri, ministrul de externe taiwanez a anticipat că presiunile Chinei se vor intensifica asupra celor 14 ţări care au relaţii diplomatice cu Taipei, după ce Xi Jinping şi-a consolidat puterea la recentul congres al Partidului Comunist Chinez, întrucât responsabilii chinezi vor dori să-şi 'arate loialitatea' faţă de preşedintele ajuns la al treilea mandat.

„Am primit informaţii care ne alertează (...). Sperăm că relaţiile noastre diplomatice nu vor fi influenţate de China”, a spus Wu în parlamentul de la Taipei.

„Toate ambasadele şi misiunile noastre sunt menţinute în regim de vigilenţă ridicată (...) Vom verifica aceste informaţii şi vom lua măsuri pentru consolidarea relaţiilor diplomatice”, a adăugat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite