Ministru sirian: Jihadiştii din Pakistan, responsabili pentru epidemia de poliomielită din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campanie de vaccinare impotriva poliomielitei, în Siria FOTO Reuters
Campanie de vaccinare impotriva poliomielitei, în Siria FOTO Reuters

Un ministru al guvernului de la Damasc a declarat duminică că luptătorii străini care au venit în Siria pentru a se alătura jihadului declanşat de rebeli sunt responsabili pentru epidemia de poliomielită izbucnită în nordul ţării.

Săptămâna trecută, agenţia de sănătate a Naţiunilor Unite a confirmat identificarea a 10 cazuri de poliomielită în nord-estul Siriei, primele semne ale aceste boli în regiune, din ultimii 14 ani, crescând riscul extinderii în afara graniţelor siriene. Cazurile confirmate au fost identificate la copii şi bebeluşi, toţi cu vârste sub doi ani, „neimunizaţi“, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Agenţia ONU aşteaptă rezultatele altor 12 cazuri care prezintă simptomele bolii.

Ministrul Afacerilor Sociale, Kindah al-Shammat, a declarat pentru Associated Press duminică că „jihadiştii din Pakistan“ sunt vinovaţi pentru reizbucnirea epidemiei de poliomielită.

 „Virusul este originar din Pakistan şi a fost adus în Siria de jihadiştii care au venit de acolo să lupte“, a afirmat ministrul. Ea nu a expus nicio dovadă şi nu a dorit să detalieze acuzaţiile. Cu toate acestea, Pakistanul este una dintre cele trei ţări de unde virusul poliomielitei este originar.

Doamna Al-Shammat a relatat jurnaliştilor de la Associated Press că guvernul sirian a lansat o campanile de imunizare pentru „a proteja toţi copiii din Siria“. Ministrul nu a precizat dacă vaccinarea are loc şi în zonele de nord, de-a lungul graniţei cu Turcia, controlate de rebeli, după capturarea oraşului Alep anul trecut.

Aproape toţi copiii sirieni au fost vaccinaţi împotriva poliomielitei înainte de izbucnirea sângerosului conflict, în urmă cu doi ani şi jumătate.

Poliomielita este cauzată de un virus care se transmite de la om la om, dar poate supravieţui şi în apă sau în canalizare. Există un vaccin care poate proteja o persoană întreaga sa viaţă, dar copiii prea mici pentru a putea fi vaccinaţi şi cei care nu au terminat întreaga serie de imunizare sunt complet vulnerabili. În Siria, aceşti copii vulnerabili sunt de ordinul milioanelor. 

Nu este încă foarte clar cum virusul şi-a găsit, din nou, loc în Siria, ţară care a scăpat de poliomielită încă din 1999.

„Boala era deja în regiune de ceva vreme. De luni de zile există avertismente că virusul a fost descoperit în canalizarea din Israel şi în Egipt“, susţine Gregory Hartl, purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Epidemia de poliomielită din Siria, un regres global în lupta cu virusul nemilos

Experţii în sănătate publică se luptă cu eradicarea acestei boli de zeci de ani. În SUA, poliomielita a fost eradicată în 1979, după o campanie ce a durat peste 20 de ani. În emisfera vestică boala a dispărut, fiind prezentă doar în Pakistan, Afganistan şi Nigeria, deşi izbucnirea din aprilie din Somalia îi îngrijorează pe oficiali.

„Ce se întâmplă în Siria este că, de la începerea conflictului, rata vaccinării copiilor a scăzut“, declară Hartl. Aproape toţi copiii sirieni, 90% din ei, au fost vaccinaţi împotriva poliomielitei înainte de începerea războiului civil. Acum doar 60% sunt imunizaţi.

Ultimul caz de poliomielită din Siria fusese raportat în 1999. Anul trecut, autorităţile au numărat 223 de cazuri de poliomielită pe tot globul, o scădere semnificativă faţă de 650 de cazuri înregistrate cu un an înainte.

Însă OMS şi alte grupuri încearcă să eradicheze această boală care afectează doar oamenii. Vaccinările au redus epidemiile de poliomielită cu 99%. Se spera, la nivel mondial, ca poliomielita să fie cea de-a doua boală eradicată complet cu ajutorul vaccinurilor, cum a fost eradicată variola în anii '70.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite