Ministerul chinez de Externe acuză SUA că a creat criza din Taiwan pentru a-şi creşte prezenţa militară în zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
taiwan -china foto news

Măsurile Chinei de a-şi proteja suveranitatea sunt corecte, proporţionale şi legitime, a spus ministrul de externe chinez, Wang Yi.

Guvernul SUA a planificat o vizită a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în Taiwan pentru a crea o criză şi pentru a-şi spori prezenţa militară în regiune, se precizează într-o declaraţie publicată duminică de ministrul de externe Wang Yi, membru al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze.

"SUA tind să creeze mai întâi o problemă şi apoi să o folosească pentru a-şi promova agenda strategică. Există semne care indică faptul că SUA au jucat din nou vechiul truc în planificarea vizitei neanunţate a lui Pelosi şi acum profită de oportunitate pentru a-şi construi o prezenţă militară în regiune, acest lucru necesită ca toate părţile să dea dovadă de vigilenţă şi să ofere o opoziţie fermă la conflicte”, a spus el într-un mesaj al Ministerului chinez de Externe.

Wang Yi a adăugat că măsurile Chinei de a-şi proteja suveranitatea sunt corecte, proporţionale şi legitime. "Poziţia dură a Chinei, precum şi acţiunile pe care le întreprinde, sunt corecte, raţionale, legitime, necesare, deschise şi proporţionale. Acestea au ca scop protejarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a RPC", se arată în raport.

După cum a remarcat Wang Yi, China nu va permite Statelor Unite să o conducă prin Taiwan şi, de asemenea, va „zdrobi fanteziile” autorităţilor insulei cu privire la obţinerea independenţei cu sprijinul Washingtonului.


Forţele armate chineze au lansat joi manevre militare la scară largă cu trageri de rachete în şase zone maritme  din jurul Taiwanului. Trebuiau să se încheie duminică la prânz (07:00 ora Moscovei), dar, conform informaţiilor Ministerului Apărării al RPC, vor dura cel puţin încă o zi. Exerciţiul a început a doua zi după încheierea vizitei lui Pelosi la Taipei.

Taiwanul este guvernat de propria sa administraţie din 1949, când rămăşiţele forţelor Kuomintang conduse de Chiang Kai-shek (1887-1975) au fugit pe insulă după ce au fost înfrânte în războiul civil chinez. De atunci, Taipei a păstrat steagul şi alte atribute ale fostei Republici Chineze, care existau pe continent înainte de venirea comuniştilor la putere. Potrivit poziţiei oficiale a Beijingului, susţinută de majoritatea ţărilor, inclusiv de Rusia, aceasta este una dintre provinciile RPC.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite