Ministerul brazilian al energiei speră să strângă 2,76 miliarde de dolari din mineritul litiului până în 2030

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministerul a spus că eliminarea procedurilor de licenţiere pentru exportul de litiu şi derivatele acestuia poate ajuta la atragerea investiţiilor.

Eliminarea procedurilor de licenţiere pentru exportul de litiu şi derivatele acestuia din Brazilia ar trebui să atragă investiţii străine în ţară în valoare de peste 2,76 miliarde de dolari până la sfârşitul acestui deceniu, potrivit Ministerului Energiei şi Minelor din ţară. Decretul prezidenţial corespunzător a fost publicat miercuri în presa oficială.

„Această măsură contribuie la deschiderea şi accelerarea [dezvoltarea] pieţei braziliene de litiu pentru a integra Brazilia în lanţurile globale pe o bază competitivă şi pentru a atrage investiţii în ştiinţă şi producţia de minerale, precum şi pentru a dezvolta capacităţi de producţie în prelucrareaa acestui metal, producţia de componente şi baterii”, se arată pe site-ul mnisterului. „Având în vedere o predictibilitate sporită şi condiţii îmbunătăţite pentru concurenţa pe piaţa internaţională”, Ministerul Energiei se aşteaptă să atragă investiţii în dezvoltarea durabilă a uneia dintre cele mai sărace regiuni din Brazilia din punct de vedere economic - valea râului Jequitinhonha, statul Minas Gerais, unde sunt principalele zăcăminte cunoscute de litiu în cea mai mare ţară de pe continentul sud-american.

„Odată cu creşterea producţiei braziliene de litiu, Ministerul Energiei se aşteaptă ca acest lucru să creeze peste 84.000 de locuri de muncă, dintre care 7.000 sunt direct în sectorul minier. Suma anuală a redevenţelor ar trebui să depăşească 100 de milioane de reali (aproximativ 18,5 milioane de dolari).

În plus, ministerul consideră că simplificarea procedurilor de import şi export pentru produsele cu litiu poate contribui la atragerea investiţiilor în producţia de vehicule electrice în ţară.

În conformitate cu un decret prezidenţial publicat miercuri, 6 iulie în organul oficial de presă al republicii sud-americane - Diário Oficial da União - cerinţele pentru obţinerea autorizaţiei prealabile de la Comisia Naţională pentru Energie Atomică pentru exportul de litiu şi produse cu litiu sunt anulate. Se observă că aceste operaţiuni de export-import nu ar trebui să fie supuse niciunei restricţii şi condiţii, cu excepţia celor prevăzute de lege sau acte ale Camerei de Comerţ Externe a ţării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite