Ministerul Apărării din Taiwan a detectat alte şase baloane chineze deasupra Strâmtorii Taiwan

0
Publicat:

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a detectat încă şase baloane chineze care au zburat peste Strâmtoarea Taiwan duminică, dintre care unul a traversat insula, după ce mai multe baloane de acest fel au fost observate în ultima lună şi jumătate, informează Reuters, citată de Agerpres.

China revendică Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu. FOTO Shutterstock
China revendică Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu. FOTO Shutterstock

Într-o declaraţie formulată în mod ferm, la începutul acestei luni, ministerul a acuzat China că ameninţă siguranţa aviaţiei şi că duce un război psihologic asupra populaţiei insulei prin aceste baloane, cu câteva zile înainte de alegerile din Taiwan din 13 ianuarie.

China revendică Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu

Ministerul chinez al Apărării, care luna trecută a refuzat să fac comentarii în legătură cu aceste baloane, nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

În pofida obiecţiilor puternice exprimate de guvernul de la Taipei, China revendică Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu.

Utilizarea de către China a baloanelor de spionaj a devenit o problemă globală în februarie anul trecut, când Statele Unite au doborât ceea ce spuneau că era un balon de supraveghere chinez. Beijingul a reacţionat spunând că balonul respectiv era unul civil, care se rătăcise accidental.

Un balon a traversat insula la vârful ei sudic

În cel mai recent incident, prezentat luni de minister în raportul său zilnic privind activităţile militare chineze din ultimele 24 de ore, acesta a informat că şase baloane au zburat duminică peste linia mediană a strâmtorii, doar unul dintre acestea traversând insula la vârful ei sudic, potrivit unei hărţi furnizate de minister.

Potrivit Ministerului, celelalte cinci baloane au zburat în nordul Taiwanului, dar nu deasupra uscatului. Toate baloanele s-au îndreptat spre est.

Linia mediană a Strâmtorii Taiwan a servit anterior drept barieră neoficială între Taiwan şi China, dar avioanele de luptă, dronele şi acum baloanele Chinei zboară în mod regulat peste ea. Autorităţile chineze declară că nu recunosc existenţa liniei mediane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite