Mii de turişti au rămas blocaţi într-o staţiune din China după impunerea de urgenţă a unei carantine din cauza COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Peste 2.000 de turişti au rămas blocaţi într-o staţiune din sudul Chinei, după ce autorităţile au impus un lockdown pentru a stopa criza de coronavirus, în condiţiile în care numărul infectărilor este în creştere.  Politica strictă zero-COVID-19 a ţării continuă să afecteze afacerile.

Oraşul Beihai, o destinaţie turistică populară, cunoscută pentru plaja sa cu nisip alb şi insula vulcanică din regiunea Guangxi, a raportat peste 500 de infectări cu virusul în ultima săptămână, un focar major, conform standardelor Chinei.

Sâmbătă, guvernul Beihai a impus un lockdown şi a ordonat testarea în masă a turiştilor, interzicând rezidenţilor să-şi părăsească casele.

Restricţiile ample din cauza COVID-19 au fost impuse şi pe insula Weizhou, aflată la o oră de mers cu barca, populară pentru coasta pitorească şi plajele sale. Începând de vineri, turiştilor li s-a spus să părăsească insula, în timp ce hotelurilor şi pensiunilor li s-a ordonat să le restituie oaspeţilor banii necondiţionat.

Duminică, insula Weizhou a închis toate barurile, cinematografele şi saloanele de masaj, chiar şi piscinele. Locurile pitoreşti de pe insulă au fost, de asemenea, închise.

În cadrul unei conferinţe de presă de duminică, oficialii locali au declarat că peste 2.000 de turişti care au rămas blocaţi în Beihai vor fi trataţi în funcţie de nivelul de risc de infectare cu COVID: cei care nu au fost în zone cu risc mediu sau ridicat şi care nu au fost identificaţi ca fiind un contact direct sau secundar al unei persoane infectate vor putea să plece, cu condiţia să arate un test COVID negativ; ceilalţi ar trebui să rămână în oraş şi să fie carantinaţi, scrie CNN.

Doi oficiali din oraş au fost concediaţi pentru că nu au luat măsuri adecvate pentru a preveni răspândirea virusului, a informat postul de stat CCTV.

Politica zero-COVID provoacă probleme afacerilor

Închiderea bruscă a staţiunii este cel mai recent exemplu al loviturii pe care strategia zero-COVID a Chinei o dă economiei. Săptămâna trecută, economia ţării  înregistrat cea mai proastă performanţă trimestrială din ultimii doi ani, după ce luni de blocaje dure au făcut ravagii în întreaga ţară.

Industria turismului din China a fost lovită de restricţiile de călătorie aparent nesfârşite şi de blocările rapide, în special în acest an. În timpul sărbătorii Zilei Muncii din mai, au fost efectuate 160 de milioane de călătorii interne, o treime mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit ministerului Culturii şi Turismului.

Au existat speranţe că în multe destinaţii turistice vor fi mai mulţi turişti în vacanţa de vară, dar noile subvariante foarte transmisibile ale Omicron au pus şi mai multă presiune asupra autorităţilor locale nevoite să caute măsuri contra Covid.

Duminică, China a raportat aproape 600 de infecţii cu transmitere locală, cea mai mare creştere din mai. Cel puţin 16 regiuni din întreaga ţară au identificat cazuri de Covid transmise intern în luna iulie, potrivit Comisiei Naţionale de Sănătate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite