Mesajul lui Pelosi după ce a ajuns în Taiwan: O vizită „mai importantă ca niciodată”, într-o lume care se confruntă cu alegerea între democraţie şi autocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nancy Pelosi (în centrul imaginii) pe aeroportul din Taipei FOTO EPA-EFE
Nancy Pelosi (în centrul imaginii) pe aeroportul din Taipei FOTO EPA-EFE

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a sosit marţi seara la Taipei cu un mesaj clar la adresa Chinei, afirmând că angajamentul Washingtonului faţă de un Taiwan democratic este mai important ca niciodată.

„Vizita delegaţiei noastre parlamentare în Taiwan onorează angajamentul neclintit în susţinerea democraţiei vibrante a Taiwanului”, a spus Pelosi după ce a avionul său a aterizat la Taipei.

„Solidaritatea americană cu cei 23 de milioane de cetăţeni ai Taiwanului este astăzi mai importantă ca niciodată, în timp ce lumea se confruntă cu alegerea între autocraţie şi democraţie”, a adăugat ea.

Pelosi a fost întâmpinată pe aeroport de ministrul de Externe al Taiwanului, Joseph Wu, şi de reprezentanta Statelor Unite la Taipei, Sandra Oudkirk. 

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA se va întâlni miercuri cu preşedinta Taiwanului Tsai Ing-wen şi cu alţi oficiali de rang înalt de la Taipei.

Cu puţin timp înainte de aterizarea avionului lui Pelosi la Taipei, televiziunea de stat de la Beijing a anunţat că avioane de vânătoare SU-35 ale armatei chineze traversează strâmtoarea Taiwan. 

Însă această informaţie a fost infirmată de Ministerul taiwanez al Apărării, care a precizat totodată că va desfăşura forţe corespunzătoare ca reacţie la „ameninţările inamicului”.

Beijingul a reacţionat imediat după anunţul sosirii lui Pelosi la Taipei, denunţând o atitudine „extrem de periculoasă” din partea Statelor Unite.

„Statele Unite încearcă să folosească Taiwanul pentru a izola China”, a apreciat MAE chinez într-un comunicat. 

Conform comunicatului, Washingtonul „nu încetează să deformeze, să slăbească şi să golească de orice sens principiul unei singure Chine, să intensifice schimburile sale oficiale cu Taiwanul şi să încurajeze activităţile separatiste ale Taiwanului. Aceste acţiuni, la fel ca jocul cu focul, sunt extrem de periculoase”.

Taiwanul are propriul guvern de la victoria comuniştilor în partea continentală a Chinei, în 1949, dar Beijingul îl consideră drept o provincie a sa şi ameninţă că va recurge la forţă în cazul în care insula îşi va proclamă oficial independenţa, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite