Furie la Beijing: Nancy Pelosi a ajuns la Taipei în pofida avertismentelor Chinei. Taiwan anunţă că zeci de avioane chineze au intrat în zona sa de apărare aeriană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a sosit marţi seara la Taipei, capitala Taiwanului, în pofida avertismentelor Chinei, care consideră insula drept o parte a teritoriului său şi respinge pretenţiile ei de independenţă. Pelosi este primul oficial american de cel mai înalt rang care vizitează în ultimii 25 de ani această insulă.

UPDATE 21.50 Reacţia Rusiei la vizita lui Pelosi la Taipei: China are dreptul să ia măsuri pentru a-şi proteja „suveranitatea“

"Partea chineză are dreptul să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja suveranitatea şi integritatea sa teritorială privind problema Taiwanului", subliniază Ministerul rus de Externe într-un comunicat, transmite Agerpres.

MAE rus a calificat vizita înaltului responsabil american în Taiwan drept "provocare evidentă" vizând descurajarea Chinei.

UPDATE 21.40 Taiwanul a anunţat incursiunea marţi a peste 20 de avioane militare chineze în zona sa de apărare aeriană într-un moment în care preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, a început o vizită controversată în această insulă asupra căreia Beijingul îşi revendică suveranitatea, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

"21 de avioane ale armatei chineze au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ, mai largă decât spaţiul aerian teritorial) din sud-vestul Taiwanului la 2 august 2022", a anunţat într-un comunicat pe Twitter Ministerul taiwanez al Apărării.

UPDATE 20.09 Pelosi îşi explică vizita în Taiwan, într-un editorial publicat de Washington Post

„În urmă cu aproximativ 43 de ani, Congresul Statelor Unite a adoptat cu o majoritate covârşitoare Legea relaţiilor cu Taiwan,unul dintre cei mai importanţi piloni ai politicii externe a SUA în Asia Pacific, iar preşedintele Jimmy Carter a semnat legea“, scrie Nancy Pelosi în Washington Post.

„Legea relaţiilor cu Taiwan a stabilit angajamentul Americii faţă de un Taiwan democratic, oferind cadrul pentru o relaţie economică şi diplomatică care a înflorit rapid într-un parteneriat cheie. Aceasta a încurajat o prietenie profundă şi înrădăcinată în interese şi valori comune precum: autodeterminarea şi autoguvernarea, democraţia şi libertatea, demnitatea umană şi drepturile omului. 

Legea a reprezentat un jurământ solemn din partea Statelor Unite de a sprijini apărarea Taiwanului: „se ia în considerare orice efort de a determina viitorul Taiwanului prin alte mijloace decât paşnice... o ameninţare la adresa păcii şi securităţii zonei Pacificului de Vest reprezintă o mare îngrijorare pentru Statele Unite". 

UPDATE 19.51 Armata chineză va desfăşura „exerciţii militare importante” şi „activităţi de antrenament” cu muniţie reală în cinci zone maritime şi spaţii aeriene din jurul Taiwanului, a anunţat agenţia de presă China Nouă la scurt timp după sosirea lui Nancy Pelosi la Taipei.

China Nouă a publicat şi o hartă (foto mai jos) a locurilor de desfăşurare a preconizatelor exerciţii aeriene şi navale. Conform hărţii, Taiwanul ar fi înconjurat practic de armata chineză.

Ministerul chinez al Apărării a anunţat apoi că armata sa va organiza „manevre militare ţintite”, transmite Agerpres.

Acţiunea este menită „să apere cu hotărâre suveranitatea naţională şi integritatea teritorială şi să contracareze ingerinţele externe şi tentativele separatiste de independenţă ale Taiwanului”, a declarat Wu Qian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

Într-un anunţ separat, Comandamentul de Est al armatei chineze a precizat că va efectua, începând de marţi noaptea, exerciţii militare combinate în apropierea Taiwanului şi va testa lansarea de rachete convenţionale pe mare la est de Taiwan.

China Noua prezinta o harta cu exercitii militare dupa sosirea lui Nancy Pelosi in Taiwan

UPDATE 19.28 Ministerul taiwanez al Apărării a negat informaţia privin traversarea Strâmtorii Taiwan de către avioane militare chineze, aşa cum susţine televiziunea de stat de la Beijing. Însă Taipeiul a precizat că va desfăşura forţe corespunzătoare ca reacţie la „ameninţările inamicului”.

UPDATE 19.03 Primul mesaj al lui Nancy Pelosi de la Taipei

Vizita delegaţiei noastre parlamentare în Taiwan onorează angajamentul neclintit în susţinerea democraţiei vibrante a Taiwanului”, a spus Pelosi după ce avionul său a aterizat la Taipei, potrivit Agerpres.

„Solidaritatea americană cu cei 23 de milioane de cetăţeni ai Taiwanului este astăzi mai importantă ca niciodată, în timp ce lumea se confruntă cu alegerea între autocraţie şi democraţie”, a adăugat ea.

Beijingul a reacţionat imediat după anunţul sosirii lui Pelosi la Taipei, denunţând o atitudine „extrem de periculoasă” din partea Statelor Unite.

„Statele Unite încearcă să folosească Taiwanul pentru a izola China”, a estimat MAE chinez într-un comunicat. Conform comunicatului, Washingtonul „nu încetează să deformeze, să slăbească şi să golească de orice sens principiul unei singure Chine, să intensifice schimburile sale oficiale cu Taiwanul şi să încurajeze activităţile separatiste ale Taiwanului. Aceste acţiuni, la fel ca jocul cu focul, sunt extrem de periculoase”.

UPDATE 18.33 Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, a fost primită de către ministrul taiwanez de Externe Joseph Wu, potrivit unor imagini de televiziune difuzate în direct, transmite News.ro.

Ea a sosit pe Aeroportul Songshan, cu un avion militar american.

UPDATE 18.23 Avioane de vânătoare SU-35 ale armatei chineze traversează Strâmtoarea Taiwan, a anunţat marţi televiziunea de stat de la Beijing.

Anunţul a fost făcut cu puţin timp înainte de aterizarea avionului lui Nancy Pelosi la Taipei.

Este „dificil de imaginat o acţiune mai temerară şi mai provocatoare” din partea Statelor Unite decât această vizită, a reacţionat Ministerul chinez de Externe.

Ştirea iniţială

Vizita lui Pelosi în Taiwan are loc în cadrul unui turneu diplomatic asiatic al preşedintei Camerei Reprezentanţilor. Turneul a început luni în Singapore şi a continuat marţi în Malaysia. Celelalte două etape sunt Coreea de Sud şi Japonia.

Nancy Pelosi in Taiwan Captura TVBS News

Nancy Pelosi pe aeroportul din Taipei Captură TVBS News

În contextul deplasării lui Pelosi la Taipei, Marina SUA a poziţionat portavionul USS Ronald Reagan şi alte trei nave militare la est de Taiwan. Marina Chineză a trimis la rândul ei mai multe nave militare în apropiere de linia de demarcaţie neoficială dintre China şi Taiwan, o acţiune neobişnuită şi considerată „extrem de provocatoare”. În plus, avioane chineze de luptă au zburat marţi aproape de aşa-numita „linie mediană” care separă Strâmtoarea Taiwan. Taiwanul, în schimb, a ridicat de la sol opt avioane de luptă Mirage 2000 pentru a escorta avionul lui Pelosi.

În Taiwan, Nancy Pelosi se va întâlni miercuri cu preşedinta Tsai Ing-wen şi alţi oficiali de rang înalt.

China a avertizat în repetate rânduri în ultimele zile în privinţa unei vizite a lui Pelosi în Taiwan.

„Statele Unite vor avea cu siguranţă reponsabilitatea (consecinţelor, n. red.) şi vor trebui să plătească preţul atingerii pe care o aduc astfel suveranităţii şi securităţii Chinei”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

Avertismente de acest tip au fost emise şi de armata chineză şi de liderul gigantului asiatic, Xi Jinping.

„Cei care se joacă cu focul nu vor reuşi decât să se ardă. Sperăm că partea americană poate vedea asta cu claritate”, i-ar fi spus Xi Jinping omologului său american Joe Biden.

Armata chineză „nu va sta pasivă”, a spus şi un purtător de cuvânt al armatei chineze.

Casa Albă, care menţine o ambiguitate strategică asupra Taiwanului, a susţinut intenţia lui Pelosi de a se deplasa în Taiwan, o insulă democratică care se consideră, din 1949 încoace, separată de China comunistă.

Pelosi „are dreptul de a vizita Taiwanul. Nu există motiv pentru ca Beijingul să facă din această vizită, care nu derogă de la doctrina americană, o formă de criză”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru probleme strategice, John Kirby.

Este vorba de prima vizită în Taiwan a unui oficial american de rangul lui Pelosi în ultimii 25 de ani.

China şi-a crescut pretenţiile asupra Taiwanului în ultimii ani şi nu exclude să incorporeze insula cu forţa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite