Medicul sud-african care a depistat varianta Omicron: „Simptomele lor erau atât de diferite şi atât de uşoare faţă de cele pe care le tratasem înainte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Dr. Angelique Coetzee, preşedinta Asociaţiei Medicale din Africa de Sud şi medic generalist în Pretoria, este cea care a informat autorităţile sud-africane în legătură cu apariţia unei noi variante a coronavirusului. Ea observase la pacienţii COVID pe care îi trata că manifestau simptome care nu aveau sens la prima vedere.

Medicul spune că s-a gândit că este posibil să fie vorba despre o nouă variantă a virusului atunci când persoane fără alte probleme de sănătate au avut simptome „neobişnuite” de COVID-19.

Era vorba de tineri care se plângeau de oboseală intensă, dar şi de un copil de 6 ani, care avea un puls ridicat. Ei nu şi-au pierdut gustul şi mirosul.

„Simptomele lor erau atât de diferite şi atât de uşoare faţă de cele pe care le tratasem înainte”, a declarat dr. Coetzee, potrivit publicaţiei britanice The Telegraph.

Pe 18 noiembrie, când patru membri ai unei familii au fost testaţi pozitiv cu COVID-19 după ce s-au confruntat cu o oboseală intensă, medicul a informat comitetul consultativ pentru vaccinuri din Africa de Sud.

Peste 20 de pacienţi pe care îi trata au fost testaţi pozitiv după ce au avut simptome ale infectării cu noua variantă. Aproape jumătate dintre ei nu erau vaccinaţi şi cei mai mulţi erau bărbaţi fără probleme de sănătate.

„Am avut un caz foarte interesant, un copil, o fetiţă de vreo 6 ani, cu un puls foarte ridicat, şi m-am întrebat dacă ar trebui să o internez. Dar am consultat-o două zile mai târziu şi a fost mult mai bine”, spune medicul.

Angelique Coetzee spune că pacienţii pe care i-a consultat nu aveau alte probleme de sănătate, astfel că există riscul ca vârstnicii care suferă şi de alte boli să fie mult mai afectaţi de noua variantă.

„Motivul pentru care trebuie să ne îngrijorăm acum este că, atunci când persoanele mai în vârstă, nevaccinate vor fi infectate cu noua variantă, vom vedea mulţi oameni cu o formă severă a bolii”, a precizat aceasta.

Varianta Omicron prezintă 32 de mutaţii, care i-ar putea permite să evite protecţia oferită de vaccinuri şi să se răspândească rapid. Cercetătorii din Africa de Sud spun că Omicron se află în spatele unei explozii de cazuri în provincia Gauteng a ţării, care include oraşele Johannesburg şi Pretoria. Cazurile zilnice au crescut aici de la aproximativ 550, săptămâna trecută, la aproape 4.000, în prezent.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite