Medici fără Frontiere cere o anchetă pentru crime de război în cazul bombardamentului american asupra spitalului său din Kunduz

0
0
Spitalul din Kunduz administrat de Medici fără Frontiere înainte de bombardamentul american FOTO MSF/AFP
Spitalul din Kunduz administrat de Medici fără Frontiere înainte de bombardamentul american FOTO MSF/AFP

Medici fără Frontiere a cerut miercuri o anchetă independentă, a unui organism internaţional care nu a mai fost folosit anterior, în cazul bombardamentului american de sâmbătă asupra spitalului său din oraşul afgan Kunduz.

Asociaţia umanitară a subliniat că nu are încredere în anchetele militare interne ale Statelor Unite asupra bombardamentului, în care au fost ucise cel puţin 22 de persoane, relatează BBC News, citat de Mediafax.

Comisia Internaţională Umanitară pentru Stabilirea Faptelor a fost creată în 1991, în baza Convenţiei de la Geneva, care reglementează probleme de război.

Statele Unite au afirmat că bombardamentul de sâmbătă a fost o greşeală.

Generalul John Campbell, comandantul forţelor aliate în Afganistan, a declarat marţi că atacul a fost solicitat de către forţele afgane, în cadrul unor comunicaţii cu trupe speciale americane care efectuau operaţiuni în zonă.

Forţele speciale respective se aflau în contact cu un avion de tip AC-130, care a vizat spitalul, a spus Campbell.

„Nu am ţinti niciodată în mod intenţionat o instalaţie medicală protejată“, a declarat generalul Campbell într-o audiere în Comisia pentru Servicii Armate din cadrul Senatului, la Washington.

Un număr de anchete au fost dispuse de către Departamentul american al Justiţiei, Pentagon şi o echipă americano-afgană.

Însă preşedinta asocioaţiei Medici fără Frontiere, Joanne Liu, a declarat miercuri pentru presă, la Geneva, că „nu se poate baza pe investigaţia militară internă a forţelor Statelor Unite, NATO şi afgane“.

„Le cerem statelor semnatare să activeze Comisia, pentru a stabili adevărul şi să reafirme statutul protejat al spitalelor în conflicte“, a subliniat Liu.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite