Statele Unite au schimbat, pentru a patra oară în patru zile, povestea oficială privind atacul asupra spitalului gestionat de „Medici fără Frontiere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul gestionat de „Medici fără Frontiere” vizat de atac FOTO AFP
Spitalul gestionat de „Medici fără Frontiere” vizat de atac FOTO AFP

Comandantul suprem al forţelor SUA şi NATO din Afganistan, John Campbell, a recunoscut în faţa unei comisii a Senatului Statelor Unite că ordinul de atac vizând spitalul din Kunduz gestionat de „Medici fără Frontiere” a fost dat de forţele speciale americane, la cererea armatei afgane, relatează „The Guardian”.

Aceasta reprezintă a patra modificare a relatării oficiale cu privire la motivul bombardării spitalului, din momentul în care informaţia a fost făcută publică sâmbătă. Atacul s-a soldat cu moartea a 12 medici membri ai organizaţiei şi 10 pacienţi. 

Iniţial, armata Statelor Unite anunţase că a efectuat un atac aerian, pe 3 septembrie, împotriva unor „indivizi ce ameninţau forţele coaliţiei”, şi că acţiunea „ar fi putut avaria” un centru medical din apropiere. Ziua următoare, un purtător de cuvânt al forţelor SUA din Afganistan a detaliat că atacul a fost efectuat împotriva unor insurgenţi ce au atacat membri ai armatei americane, şi că spitalul în cauză aparţinea organizaţiei „Medici fără Frontiere”.

Însă, discursul s-a schimbat pe 5 octombrie, atunci când gen. Campbell a declarat că de fapt acţiunea a fost cerută de către armata afgană, angrenată într-un schimb de focuri cu talibani în zonă, şi că militarii americani nu erau implicaţi la acel moment în lupte. Detaliile de azi apar mai degrabă ca o clarificare a acestei a doua schimbări, oficialul adăugând că existau totuşi trupe americane în vecinătatea zonei de conflict.

Preşedintele Miltitaires Sans Frontieres, Dr. Joanne Liu, a acuzat atât Statele Unite, cât şi Afganistanul, de faptul că au recunoscut „o crimă de război”. Directorul-general al organizaţiei, Christopher Stokes, a declarat că Statele Unite rămân direct responsabile pentru consecinţele atacului, chiar dacă fac parte dintr-o coaliţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite