Măsuri antiteroriste în Australia. Persoanele cu dublă cetăţenie implicate în activităţi teroriste ar putea pierde cetăţenia australiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul australian al Justiţiei, George Brandis FOTO Andrew Meares via smh.com.au
Ministrul australian al Justiţiei, George Brandis FOTO Andrew Meares via smh.com.au

Parlamentul Australiei a adoptat joi o lege care va permite pierderea cetăţeniei australiene de către persoanele cu dublă cetăţenie care sunt implicate în activităţi cu caracter terorist.

Ministrul australian al Justiţiei, George Brandis, a salutat adoptarea de către Parlamentul de la Canberra a noii legislaţii menite, în opinia lui, actualizării arsenalului de măsuri antiteroriste. Amendamentul a fost susţinut şi de opoziţia laburistă australiană.

„Această lege va permite pierderea cetăţeniei australiene de către persoanele cu dublă cetăţenie dacă ele sunt implicate în activităţi teroriste în străinătate sau condamnate în Australia pentru infracţiuni legate de terorism. De asemenea, legea va permite evitarea revenirii teroriştilor cu dublă cetăţenie în Australia şi expulzarea de pe teritoriul australian a acestei categorii de persoane implicate în fapte legate de terorism“, a explicat Brandis, citat de Agerpres.

Oficialul australian a calificat drept „imperativă“ această reformă, ţinând cont de ameninţarea actuală reprezentată de terorism în Australia şi restul lumii.

Autorităţile de la Canberra estimează la 110 numărul cetăţenilor australieni angajaţi în prezent în Siria şi Irak în lupte alături de organizaţii teroriste. Alţi cel puţin 45 de australieni au murit în aceste lupte.

George Brandis a precizat că noua lege nu vizează în Australia decât persoanele condamnate la cel puţin şase ani de închisoare pentru infracţiuni cu caracter terorist. El a adăugat că persoanele respective care vor pierde cetăţenia australiană vor fi predate guvernului statului corespunzător celei de-a doua cetăţenii, relatează agenţiile AFP şi EFE, preluate de Agerpres.

Mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au criticat amendamentul. Potrivit lor, acesta ar crea „două categorii de cetăţeni“: cei care îşi pot pierde cetăţenia din cauza dublei cetăţenii şi ceilalţi.

„Este o eroare fundamentală“, au apreciat mai multe organizaţii într-o scrisoare deschisă.

„Acest (amendament) dă apă la moară retoricii extremiştilor precum că există australieni «buni» şi «ceilalţi»“, denunţă organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite