Mărturiile adolescentei salvate de kurzi din mâinile Statului Islamic: „Nu aveam nimic în casă“. În Suedia aveam „totul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marlin Stivani Nivarlain, adolescenta salvată de forţele kurde dintr-o zonă controlată de Statul Islamic FOTO mashable.com
Marlin Stivani Nivarlain, adolescenta salvată de forţele kurde dintr-o zonă controlată de Statul Islamic FOTO mashable.com

Adolescenta suedeză salvată de forţele kurde dintr-o zonă controlată de Statul Islamic în nordul Irakului explică într-un interviu cum a ajuns în mâinile jihadiştilor şi suferinţele prin care a trecut alături de jihadişti. Tot ce îşi doreşte acum este să se întoarcă acasă.

Marlin Stivani Nivarlain, o adolescentă de 16 ani originară din oraşul suedez Boras, a fost salvată în urma unei operaţiuni desfăşurate de forţele speciale kurde  miercuri  în apropiere de Mosul, potrivit unui comunicat emis de Consilul de Securitate al regiunii autonome Kurdistanul Irakian.

Conform sursei citate, Marlin Stivani Nivarlain a fost „influenţată de un membru al Statului Islamic din Suedia să călătorească până în Siria şi apoi către Mosul“, în nordul Irakului.

Mai multe informaţii în acest sens au fost oferite chiar de tânăra suedeză într-un interviu difuzat miercuri de postul Kurdistan24.

Niverlain spune că a renunţat la şcoală la 14 ani, pe când l-a cunoscut pe tânărul care a dus-o în Irak.

„Ne-am simţit bine împreună, până când a început să se uite la filmuleţe postate de ISIS şi să vorbească despre ei“, a declarat ea pentru K24, potrivit CNN.

„Nu ştiam nimic despre islam şi nici despre ISIS. Aşa că nici nu ştiam ce îmi spunea de fapt. Când mi-a spus că vrea să mergem la ISIS, i-am răspuns: «Ok, nicio problem㻓, mărturiseşte tânăra.

Cei doi s-au mutat într-o zonă controlată de Statul Islamic în luna mai a anului trecut. Drumul de peste 3.200 de kilometri l-au parcurs cu trenul şi cu autocarul până la Gaziantep, în sudul Turciei. Nordul Siriei l-au traversat tot la bordul unui autocar, potrivit spuselor sale.

Ea a recunoscut că nu ştia unde se duce, iar diferenţele le-a constatat abia la faţa locului.

„Nu aveam nimic în casă: nici electricitate, nici apă“, dezvăluie ea, adăugând că o ducea greu alături de jihadişti în comparaţie cu Suedia, unde avea „totul“.

În cele din urmă, ea şi-a contactat mama la telefon şi i-a spus că vrea să se întoarcă acasă.

Informate în legătură cu acest caz, autorităţile suedeze i-au contactat pe kurzi, care au reuşit într-un final să o salveze.

Marlin Stivani Nivarlain „va fi predată autorităţilor suedeze pentru a se întoarce acasă odată cu rezolvarea tuturor formalităţilor necesare“, au precizat autorităţile kurde.

Kurzii au o regiune autonomă proprie în nordul Irakului, numită oficial Kurdistanul Irakian, şi luptă separat împotriva jihadiştilor din Statul Islamic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite