Cum făceau marinarii români contrabandă în Israel cu roșii, mațe pentru cârnați și țuică

0
Publicat:

Pentru a-și mări veniturile, marinarii români care transportau marfă în Haifa obișnuiau să vândă  evreilor produse din România.

Nava Sulina Colecție CCL Nicolae Moise
Nava Sulina Colecție CCL Nicolae Moise

În anii '60, compania Navrom din Constanta deținea două nave mici, „Sulina“ și „Midia“, care făceau regulat ruta Constanța - Haifa. Aici aduceau lădițe din fag pentru citrice și se întorceau cu diverse citrice din Israel sau alte produse din Grecia, Cipru sau Turcia, povestește un marinar pe grupul de Facebook „Oameni, Furtuni, Vapoare“, unde vechii oameni ai mării depănează amintiri.

De menționat este faptul că aceste nave nu puteau face escală în vreun port arab din Mediterană, pentru că erau pe lista neagră, alături de alte nave, și ar fi fost reținute.

Cum nava ajunge în postul din Haifa, marinarii români distribuiau alimentele de contrabandă clienților evrei. Lista era lungă: de la alimente la roșii, de la mațe de ovine pentru cârnați la semințe de plante, de la usturoi la vestita țuică românească.

Unii povestesc cum un ofițer absolvent in anii '50 al Școlii Medii Tehnice de Marină, care se  ocupa cu livrarea mărfurilor ce trebuiau cântărite, mai ciupea din când în când la cântar până când unii clienți evreii au amenințat vaporul cu boicotul.

Se ajunsese până acolo încât și vameșii de origine română care veneau la controlul navelor la sosire in Haifa beneficiau de aceste servicii de contrabandă.

Contrabanda a funcționat pană pe la sfârșitul anilor '60, după care în Israel se găseau de toate.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite