Marea Britanie transportă în Japonia o încărcătură de reziduuri nucleare de mare risc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

încărcătură de reziduuri nucleare de risc înalt este transportată din Marea Britanie în Japonia, în urma unui acord prin care se vor reduce cu aproape 40 la sută deşeurile de acest tip aflate la ora actuală în ţară, transmite joi Efe.

Programul prevede repatrierea a 925 de tone de reziduuri nucleare de origine străină în Japonia şi în alte patru ţări, Olanda, Elveţia, Italia şi Germania, precizează ziarul The Times.

Protejate foarte bine, cele 28 de recipiente de oţel au fost transportate în prima fază pe calea ferată de la uzina din Sellafield, în Cumbria (nord-vestul Angliei), unde erau depozitate temporar încă din anii 90, până la portul apropiat Barrow-in-Furness. De aici, ele sunt transportate cu un vas special construit şi păzit cu gărzi înarmate, într-o călătorie prevăzută să dureze şase-opt săptămâni.

Ruta maritimă exactă şi alte detalii ale călătoriei au fost ţinute secrete în încercarea de a preveni actele de piraterie sau terorism nuclear. Acest fapt nu linişteşte, însă, grupurile antinucleare.

'Transportul în cauză demonstrează nebunia comerţului cu reziduuri nucleare. Acum ne obligă să alegem între a menţine Marea Britanie ca depozit de gunoi atomic sau să avem în faţă zece ani de transporturi nucleare, pe fondul riscurilor pentru mediul înconjurător şi din partea terorismului', a declarat Jean McSorley, de la Greenpeace.

Materialul transportat este compus din izotopi care vor continua să fie puternic radioactivi pe o perioadă de până la 100.000 ani de acum încolo. În Japonia, materialul va fi depozitat la instalaţia nucleară de la Rokkasho, cum nici statul nipon nu deţine, la fel ca Marea Britanie, un depozit permanent. În mod tradiţional, Japonia este cel mai important client al serviciilor britanice de reziduuri nucleare, notează Efe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite