Mai mulţi bolnavi de Ebola au fugit dintr-un centru de izolare din capitala Liberiei, după un atac armat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 29 de bolnavi de Ebola au fugit dintr-un centru de carantină din Monrovia, capitala Liberiei, după ce acesta a fost atacat şi jefuit de mai mulţi bărbaţi înarmaţi, relatează AFP. În aceeaşi zi, un nigerian a fost testat de virusul Ebola şi ţinut în izolare la un spital din Spania.

„Au spart uşile şi au jefuit locul. Bolnavii au fugit toţi", a declarat Rebecca Wesseh, o martoră la acest incident, care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminnică, scrie Mediafax. 

Declaraţiile martorei au fost confirmate de către locuitori şi secretarul general al lucrătorilor din Sănătate în Liberia George Williams.

Potrivit lui Williams, 29 de bolnavi de Ebola au fost admişi în Centru, unde primeau îngrijiri preliminare în vederea evacuării într-un spital. O incertitudine rămânea, totuşi, cu privire la numărul de pacienţi care au fugit.

„Erau testaţi pozitiv cu Ebola", a declarat el, adăugând, fără să facă alte precizări, că nouă au murit.

Bărbaţi, majoritatea tineri, înarmaţi cu bâte, au pătruns cu forţa în liceul de la periferia Monroviei în care se află Centrul anti-Ebola, a declarat Rebecca Wesseh.

Ea a adăugat că aceştia strigau sloganuri ostile faţă de preşedinta liberiană Ellen Johnson Sirleaf şi au dat asigurări că „nu mai există Ebola“ în ţară.

Atacul a provocat fuga bolnavilor şi infirmierelor, a adăugat ea.

Nou suspect de Ebola în Spania 

Imigrantul nigerian, suspect că ar fi infectat cu virusul Ebola, a ajuns la un spital din Alicante prezentând multiple simptome ale bolii. Directorii spitalului San Juan Hospital au confirmat că există suspiciuni asupra bolii bărbatului şi au declarat că este ţinut sub monitorizare până când vor ieşi rezultatele testelor, în aproximativ 24 de ore. 

Bărbatul, al cărui nume nu a fost făcut public, are în jur de 30 de ani şi s-a întors de curând din Nigeria. Sâmbătă seara bărbatul s-a dus la spitalul Alicante General Hospital de urgenţă, prezentând simptome ale virusului Ebola. Directorii spitalului au activat protocolul în astfel de cazuri, iar bărbatul a fost transferat, de către paramedici în costume speciale, la Spitalul „San Juan” din apropiere. Medicii au spus că starea lui este stabilă. 

ebola grafic

Testele sunt făcute la Spitalul din Madrid unde preotul spaniol Miguel Pajares a pierdut lupta cu boala pe 12 august. Misionarului în vârstă de 75 de ani i s-a administrat şi medicamentul experimental ZMapp după ce a contractat Ebola dintr-un spital din Liberia, vestul Africii, unde lucra. 

Preotul a fost prima persoană din Europa care a încetat din viaţa din cauza virusului Ebola, despre care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spune că a ucis 1.145 de oameni, în decurs de cinci luni. Epidemia de febră hemoragică Ebola, cea mai gravă de la descoperirea acestei boli foarte contagioase în 1976, a luat vieţile a 413 persoane în Liberia, 380 în Guineea, 348 în Sierra Leone şi patru în Nigeria, otrivit ultimului bilanţ prezentat de către OMS. 

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite