Mai multe victime în urma protestelor din Karakalpakstan, a anunţat preşedintele Uzbekistanului

0
0
Forţe de ordine mobilizate pentru dispersarea manifestaţiei de la Nukus Captură YouTube
Forţe de ordine mobilizate pentru dispersarea manifestaţiei de la Nukus Captură YouTube

Preşedintele uzbec Şavkat Mirzioev a declarat duminica aceasta că s-au înregistrat victime printre civili şi în rândul forţelor de menţinere a ordinii publice în timpul protestelor din provincia Karakalpakstan din nord-vestul Uzbekistanului, informează Reuters, care citează agenţii de presă ruse.

Agenţia de presă RIA Novosti vorbeşte de victime care ar include şi persoane decedate, în timp ce agenţia TASS se referă doar la persoane rănite, scrie Agerpres. 

Afirmaţiile lui Mirzioev survin la o zi după ce el a anunţat că renunţă la un proiect de amendament constituţional ce ar fi redus autonomia Karakalpakstanului, în urma unui amplu şi inedit protest care a avut loc acolo.

Numeroşi manifestanţi au ieşit în stradă la Nukus, capitala republicii autonome Karakalpakstan, în nord-vestul Uzbekistanului, pentru a se opune unui proiect de reformă constituţională care urmează să fie supus unui referendum în lunile următoare.

Proiectul prevede ca această republică de două milioane de persoane, una dintre cele mai sărace regiuni din Uzbekistan, să îşi piardă statutul „suveran” şi dreptul de a desfăşura un referendum asupra autodeterminării.

Însă autorităţile au răspuns în forţă la acest protest, unul dintre rarele produse în Uzbekistan.

Demonstraţiile spontane sunt foarte rare şi ilegale în Uzbekistan, o ţară autoritară, cea mai populată dintre fostele republici sovietice din Asia Centrală, cu aproximativ 35 de milioane de locuitori.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite