Macedonia: eşecul unei moţiuni de cenzură contra guvernului de dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul macedonean a respins vineri noapte o moţiune de cenzură depusă de opoziţia socialistă contra guvernului de coaliţie de dreapta, condus de primul ministru Nikola Gruevski, a declarat o sursă parlamentară.

După o zi de dezbateri aprinse, parlamentul a respins cu 68 de voturi contra 42 moţiunea opoziţiei ce acuză guvernul de exacerbarea tensiunilor între majoritatea macedoneană şi importanta comunitate albaneză ce reprezintă aproximativ 25 la sută din cei circa două milioane de locuitori ai Macedoniei.

Guvernul este format de VMRO-DPMNE a lui Gruevski în coaliţie cu principala formaţiune albaneză (DUI) a lui Ali Ahmeti. Relaţiile dintre cele două formaţiuni sunt cu toate acestea punctate de tensiuni, aminteşte AFP.

Începând din primăvară, relaţiile dintre comunităţile macedoneană şi albaneză au fost marcate de mai multe incidente, amintește Agerpres.

La mijlocul lunii aprilie, corpurile a cinci macedoneni ucişi de gloanţe au fost descoperite lângă Skopje. Arestarea a trei persoane pentru implicare în această crimă a fost urmată de ciocniri între poliţie şi protestatari albanezi cerând eliberarea lor.

Deja din martie, Macedonia a fost scena unor incidente soldate cu cincisprezece răniţi, după uciderea a doi albanezi împuşcaţi mortal de un poliţist macedonean într-un incident aparent fără conotaţie etnică.

Relaţiile dintre albanezi şi macedoneni sunt marcate de tensiuni după un conflict de şapte luni în 2001 între forţele guvernamentale şi gherila albaneză mecedoneană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite