Luptătorii Hamas se predau pe capete în nordul Fâșiei Gaza. Se plâng că nu mai pot lua legătura cu liderii lor

0
Publicat:

Un purtător de cuvânt al armatei afirmă că zeci de membri ai grupării teroriste și-au predat armele soldaților din nordul Fâșiei, susținând că aceștia s-au plâns de "conducerea Hamas pe care nu o mai poate contacta“, scrie Times of Israel.

Presupus membru al Hamas se predă în Jabaliya, în nordul Fâșiei Gaza Foto via Times of Israel
Presupus membru al Hamas se predă în Jabaliya, în nordul Fâșiei Gaza Foto via Times of Israel

Imagini difuzate sâmbătă din nordul Fâșiei Gaza au arătat un luptător al Hamas înmânând o pușcă de asalt în timp ce se preda, împreună cu alți zeci de palestinieni, trupelor israeliene. Seful Statului Major al IDF, general-locotenentul Herzi Halevi, a declarat că armata începe să vadă prăbușirea sistemului de guvernare al grupului terorist în enclava de coastă.

În videoclip, bărbatul poate fi văzut trecând încet pe lângă un tanc în timp ce ține arma și încărcătorul deasupra capului, înainte de a le pune pe jos. Ceilalți palestinieni, care, la fel ca el, sunt îmbrăcați doar în lenjerie intimă, își ridică cărțile de identitate în timp ce stau vizavi de tanc, iar un soldat strigă ordine în arabă printr-un megafon.

"Încet, încet", îi spune soldatul bărbatului cu pușca de asalt.

Imaginile au circulat pe rețelele de socializare la începutul acestei săptămâni, arătând zeci de bărbați reținuți de Forțele de Apărare Israelului. Purtătorul de cuvânt al armatei a declarat ulterior că îi interoghează pe toți cei din zonă care s-au predat după lupte.

Potrivit oficialilor militari, membrii Hamas se predau din ce în ce mai des forțelor de apărare israeliene în alte zone din Gaza, pe fondul luptelor continue.

"Văd realizările în fiecare zi. Vedem în fiecare zi din ce în ce mai mulți agenți teroriști uciși, din ce în ce mai mulți răniți, iar în ultimele zile vedem teroriști care se predau - un semn al dezintegrării sistemului, un semn că trebuie să forțăm mai mult", a declarat șeful Statului Major al IDF, general-locotenentul Herzi Halevi, la aprinderea lumânărilor de Hanuca în sudul țării, alături de trupele Brigăzii Nahal.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a confirmat că mai mulți membri Hamas s-au predat sâmbătă trupelor din Gaza, spunând că aceștia au dezvăluit informații despre funcționarea grupului terorist în timpul ofensivei terestre.

"În Shejaiya și Jabaliya, teroriștii care s-au predat au predat arme și echipamente", a spus el, confirmând scurgerea video.

"Din interogatoriile teroriștilor care s-au predat, au reieșit următoarele informații: Situația agenților pe teren este dificilă, iar conducerea Hamas, condusă de [Yahya] Sinwar, neagă realitatea, deși este la curent cu detaliile", a declarat Hagari.

"Luptătorii se plâng de faptul că liderii Hamas nu sunt la curent cu situația dificilă care se află pe teren", a adăugat el.

Hagari a spus că există "un sentiment larg răspândit că liderilor Hamas din subteran nu le pasă de oaemnii din Gaza care se află la suprafață", adăugând că acest lucru îi îngrijorează și pe membri Hamas.

Liderul Hamas Yahya Sinwar ar fi fugit din nordul Gaza la începutul războiului, ascunzându-se într-un convoi umanitar are se îndrepta spre sud.

Tot sâmbătă, televiziunea publică Kan a informat că liderul Hamas Yahya Sinwar ar fi fugit din nordul Gaza la începutul războiului, ascunzându-se într-un convoi umanitar care se îndrepta spre sud.

Un oficial israelian familiarizat cu detaliile a declarat că Sinwar a scăpat din orașul Gaza și s-a îndreptat spre sudul orașului Khan Younis într-un vehicul care a oferit "acoperire umanitară". Detalii mai precise despre vehicul nu au fost publicate, potrivit postului de televiziune.

Armata israeliană a evaluat că Sinwar se afla încă în Khan Younis, sau mai degrabă într-unul dintre tunelurile care trec pe sub acest al doilea oraș ca mărime din Gaza", a adăugat Hagari.

Între timp, membrii cabinetului de război s-au reunit sâmbătă seară, 9 decembrie, pentru a discuta despre continuarea luptelor din Gaza, precum și despre posibilitatea de a permite muncitorilor palestinieni să se întoarcă în Israel, după ce aceștia au fost excluși în urma atacului din 7 octombrie, condus de Hamas, în care teroriștii au ucis aproximativ 1 200 de persoane și au luat ostatici aproximativ 240 de persoane.

"A permite lucrătorilor din Autoritatea Palestiniană, care sunt îmbibați de incitare, să intre în Israel chiar acum este o continuare a conceptului [eșuat] [care a dus la 7 octombrie] și a înțelegerii faptului că nu am înțeles nimic din 7 octombrie", a scris pe X ministrul de extremă-dreapta al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, în timp ce cabinetul de război se întâlnea.

Un oficial israelian a declarat vineri pentru The Times of Israel că peste 200.000 de palestinieni din Cisiordania și Fâșia Gaza nu lucrează de peste două luni în Israel, în condițiile în care FDI menține un blocaj parțial asupra teritoriilor după atacul Hamas.

Aproximativ 150.000 de palestinieni din Cisiordania aveau permise de intrare în Israel pentru a munci înainte de război.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite