LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Locuitorii din nordul Fâșiei Gaza fug în sud. Armata israeliană a efectuat primele raiduri terestre în enclavă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avertisment de rău augur din partea armatei israeliene, care a transmis Națiunilor Unite că toți palestinienii aflați la nord de Wadi Gaza, care se află aproximativ în centrul Fâșiei Gaza, trebuie să se mute în sudul enclavei în următoarele 24 de ore. Hamas califică drept „propagandă” ordinul de evacuare al armatei israeliene și a îndemnat populația să rămână în case. Hamas susține că a lansat 150 de rachete asupra orașului Ashkelon, în sudul Israelului. Locuitorii din nordul Gaza au început să se evacueze către sud, în timp ce bombardamentele israeliene continuă.

Război Israel-Hamas FOTO Colaj Profimedia
Război Israel-Hamas FOTO Colaj Profimedia

UPDATE Cel puțin 1.799 de palestinieni au fost uciși în Gaza în urma loviturilor israeliene, în timp ce 6.388  au fost răniți, potrivit ultimei actualizări, vineri, a Ministerului Sănătății din Gaza. Printre morți se numără 583 de copii și 351 de femei.

UPDATE Imagini video au arătat vineri numeroși palestinieni care își împachetau lucrurile și începeau să își evacueze casele, după ce Națiunile Unite au declarat că armata israeliană a ordonat populației să evacueze nordul Fâșiei Gaza, înainte de o posibilă operațiune terestră israeliană în enclavă. Imagini în direct au arătat pliantele de avertizare căzând din cer, avertizându-i pe palestinieni cu privire la incursiunea așteptată să vină. Detalii aici

UPDATE O jurnalistă Reuters a fost ucisă și alți șase jurnaliști au fost răniți după ce au fost loviți în timpul unui schimb de focuri la granița cu Libanul între trupele israeliene și membri ai grupării militante libaneze Hezbollah.

UPDATE În ultimele 24 de ore, trupele israeliene au efectuat raiduri localizate cu forțe de infanterie și blindate în Fâșia Gaza, au anunțat vineri Forțele de Apărare ale Israelului.

Trupele au căutat arme și au colectat informații care să îi ajute să îi găsească pe ostatici, potrivit declarației FDI. Armata a mai spus că "a zădărnicit celulele teroriste și infrastructura localizată în zonă, inclusiv o celulă Hamas care a tras rachete antitanc spre teritoriul israelian".

UPDATE Israelul vizează bazele folosite de forța de comando Nukhba din cadrul Hamas, susținând că aceasta a condus incursiunea în sudul Israelului și a efectuat primul val de masacre în comunitățile israeliene de la graniță. Detalii aici

UPDATE Forțele de apărare israeliene spun că o explozie a provocat „pagube neînsemnate” unui gard de securitate la granița Israelului cu Libanul, în apropiere de kibbutzul Hanita din nordul țării. Trupele israeliene "răspund cu focuri de artilerie spre teritoriul libanez", a precizat IDF într-un comunicat.

"În plus, a fost activată o alertă privind infiltrarea teroriștilor în comunitate. Soldații IDF cercetează în prezent zona".

UPDATE „Rădăcina acestei probleme constă în amânarea îndelungată a realizării aspiraţiei Palestinei privind crearea unui stat independent şi în faptul că nedreptatea istorică suferită de poporul palestinian nu a fost corectată", a spus Wang Yi după o întrevedere, la Beijing, cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Ministrul chinez de externe a anunţat că Beijingul va oferi asistenţă umanitară Fâşiei Gaza prin canalele ONU şi a subliniat că soluţia a "două state" este singura viabilă pe termen lung pentru Orientul Mijlociu, relatează EFE.

UPDATE "Hezbollah urmăreşte mişcările inamicului. Suntem pe deplin pregătiţi şi vom lua măsuri la momentul potrivit. Contactele din culise purtate cu noi, direct şi indirect, de marile puteri, ţările arabe şi emisarii ONU, care ne cer să nu intervenim în conflict, nu ne vor afecta", a avertizat şeicul Naim Qassem, numărul doi al organizaţiei Hezbollah în faţa a peste o mie de susţinători ai grupării care au manifestat în sprijinul palestinienilor la Beirut.

"Bunicii mei au fost atacaţi şi alungaţi din Palestina de israelieni. Sângele nu va înceta să curgă până când nu vom recupera Palestina", a declarat pentru AFP Najwa Ali, o palestiniană în vârstă de 57 de ani.

UPDATE Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, i-a spus secretarului de stat american, Antony Blinken, vineri la Amman, că ''respinge strămutarea forţată'' a palestinienilor din Gaza, a relatat agenţia oficială de presă palestiniană WAFA.

Un astfel de eveniment ar constitui o "a doua Nakba", referire la cei aproximativ 760.000 de palestinieni care au fugit sau au fost expulzaţi din casele lor în timpul războiului din 1948, care a coincis cu crearea statului Israel, a atras el atenția. Abbas a adăugat că trebuie să se permită imediat coridoare umanitare în Gaza pentru a preveni un dezastru umanitar.

UPDATE Pe fondul ororii provocate de atacurile Hamas asupra Israelului și de răspunsul armatei israeliene din Gaza, au existat apeluri pentru ca ambele părți să respecte dreptul internațional și acuzații de încălcare a acestuia. Un principiu central al dreptului umanitar internațional, care se aplică tuturor participanților, nu doar actorilor statali, este că civilii nu ar trebui să fie ținta unor atacuri. Detalii aici

UPDATE Șase palestinieni au fost uciși de forțele de ordine israeliene în contextul protestelor din Cisiordania. Potrivit Societății Semilunii Roșii Palestiniene, peste 124 de palestinieni au fost răniți.

UPDATE Adjunctul liderului Hezbollah a declarat că membrii săi sunt "pe deplin pregătiți" să se alăture Hamas în războiul împotriva Israelului, spunând la un miting, în suburbiile din Beirut, că vor interveni „atunci când va veni timpul”.

La fel ca Hamas în Gaza, Hezbollah a fost desemnată organizație teroristă de către Marea Britanie, SUA și alte țări. Este un actor puternic în Liban, atât din punct de vedere militar, cât și politic, și este apropiată de Iran.

UPDATE Mii de oameni protestează în Irak, Iordania și Indonezia, iar la moscheea al-Aqsa din Ierusalimul de Est ocupat sunt așteptate de asemenea proteste după rugăciunile de vineri. Demonstrațiile vin în urma apelurilor lansate de înalte personalități din Hamas și Hezbollah pentru organizarea de mitinguri.

Mii de iordanieni au ieșit vineri pe străzi pentru a-și arăta sprijinul față de palestinieni, în contextul în care Israelul a lansat atacuri aeriene asupra Gaza în această săptămână.

Protestatarii s-au adunat în capitala Amman, dar și în alte orașe, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat Al-Mamlaka.

Sute de protestatari au fost văzuți mărșăluind spre o zonă militară restricționată de la graniță, în ciuda interdicțiilor de adunare în zonă. Au avut loc confruntări cu forțele de poliție care au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Împărțind cea mai lungă graniță cu Israelul, Iordania găzduiește 40% din totalul refugiaților palestinieni înregistrați în Orientul Mijlociu, potrivit Agenției Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA).

UPDATE Hamas a evaluat amenințarea reprezentată de civilii din kibbutzuri, timpii de răspuns ai Forțelor de Apărare israeliene și a atribuit sarcini fiecărui terorist în parte, au arătat presupuse planuri de atac lasate în urmă de militanții islamiști palestinieni. Detalii aici

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a atenţionat vineri că un asalt terestru israelian asupra Fâşiei Gaza ar duce la "pierderi printre civili (palestinieni) absolut inacceptabile".

„Esenţial acum este să fie oprită vărsarea de sânge", a spus Vladimir Putin, susţinând că Rusia este "gata să conlucreze cu partenerii constructivi".

Comentând cu privire la posibilitatea unei manevre terestre în acest teritoriu foarte dens populat, Vladimir Putin a afirmat că "utilizarea de echipament (militar) greu în zone rezidenţiale este o treabă complicată, cu consecinţe grave".

UPDATE Un angajat al ambasadei israeliene la Beijing a fost victima unei agresiuni, fiind acum spitalizat şi în stare stabilă. Conform ministerului de externe al Israelului, incidentul a avut loc vineri, iar o anchetă este în curs. Detalii aici

UPDATE Mohammed Deif, creierul din spatele atacului împotriva Israelului, a pregătit timp de doi ani acțiunea denumită „Potopul al-Aqsa”, care este considerată un „11 septembrie” în variantă israeliană, arată Reuters. Detalii aici

UPDATE Încă de la primele ore ale dimineții, oamenii se evacuează în mașini, dube, în orice vehicul pe care îl pot găsi și se îndreaptă spre sud, scrie din Gaza Maram Humaid, citată de Al Jazeera.

„Armata israeliană ne-a anunțat pe mine, pe soțul meu, pe vecinii noștri. Mesajul era: "Vă îndemnăm, oameni din Fâșia Gaza, să vă evacuați de unde locuiți și să mergeți spre sudul Wadi Gaza".

Luăm acest lucru în serios. Ne facem bagajele. Nu mă gândesc unde ne vom duce. Nu există niciun loc unde să mergem. Sudul Fâșiei Gaza este departe de orașul Gaza. Vorbim despre două orașe sau două districte. Nu este ușor pentru mai mult de un milion de locuitori să se mute atât de departe. Văd vecini, oameni din jurul meu, care își împachetează lucrurile. Am vorbit cu vecinii mei și au spus că nu se așteaptă să se mai întoarcă. Se așteaptă să fie plecați cel puțin două luni.

Și totuși, bombardamentele continuă. Asta este migrație. Nu este vorba doar de oameni care se evacuează dintr-un loc în altul. Ne împachetăm toate lucrurile. Aici sunt încă ultimele zile de vară, dar eu îmi pun în bagaj haine de iarnă, pentru că mă aștept ca vremea să se schimbe în zilele următoare. Îmi iau pături”.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat că armata israeliană este conștientă că evacuarea a 1,1 milioane de persoane din nordul Gaza cere timp.

„Aceasta este o zonă de război, încercăm să le oferim timpul necesar și depunem multe eforturi și înțelegem că nu va dura 24 de ore", a spus el ca răspuns la o întrebare a BBC, în cadrul unui briefing cu privire la calendarul Israelului.

El a precizat că Hamas le spune oamenilor să ignore ordinul Israelului.

"Înțelegem problema. Trista realitate? Este responsabilitatea Hamas".

UPDATE Statele Unite trebuie să ţină sub control Israelul dacă doresc să evite un război regional, a declarat vineri ministrul de externe iranian Hossein Amirabdollahian, aflat în vizită la Beirut, transmite AFP.

'America vrea să îi permită Israelului să distrugă Gaza şi asta este o greşeală gravă. Dacă americanii vor să evite ca războiul să se dezvolte în regiune, ei trebuie să controleze Israelul. Dacă crimele israeliene nu sunt stopate, nu se ştie ce se va întâmpla'', a spus el în faţa presei, subliniind că „securitatea şi pacea în Liban sunt importante'' pentru Teheran.

UPDATE Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declaray vineri că autoritățile sanitare locale din Gaza au informat-o că este imposibil să evacueze pacienții vulnerabili din spitalele din nordul Gaza.

"Există persoane grav bolnave ale căror răni înseamnă că singurele lor șanse de supraviețuire sunt să fie conectate la aparate, cum ar fi ventilatoarele mecanice. Astfel că mutarea acestor oameni este o condamnare la moarte. A le cere lucrătorilor din domeniul sănătății să facă acest lucru este mai mult decât crud”, a declarat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, potrivit Reuters. "

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut un apel direct la Israel să revoce ordinul de evacuare.

„Spitalele din Gaza se află într-un punct critic. Fără intrarea imediată a ajutoarelor, serviciile esențiale de sănătate se vor opri... Știu din experiență directă că o evacuare în masă în sudul enclavei ar fi dezastruoasă - pentru pacienții, lucrătorii din domeniul sănătății și alți civili rămași în urmă sau prinși într-o mișcare în masă periculoasă și poate mortală. Facem apel pentru anularea deciziei”.

UPDATE Un milion de oameni nu ar putea fi mutați în siguranță din nordul Gaza în 24 de ore, spune Nebal Farsakh, purtător de cuvânt al Semilunii Roșii palestiniene din orașul Gaza.

 „Ce se va întâmpla cu pacienții noștri? Avem răniți, avem bătrâni, avem copii care se află în spitale”, a declarat ea pentru AP, adăugând că mulți medici refuză să evacueze spitalele și să abandoneze pacienții.

„Oamenii nu au unde să se ducă. Asta este problema. Să auzi bombardamente peste tot în zonă și să le ceri oamenilor să se evacueze în altă zonă, în timpul acestor mari distrugeri ale infrastructurii și drumurilor și aceste restricții de circulație, este ceva de necrezut”, a declarat  aceasta pentru BBC.

UPDATE Surse de securitate din Gaza au declarat că rezidenţii trebuie împiedicaţi să plece din nordul teritoriului.

Martori au informat că mai mulţi locuitori au fost deja opriţi de Hamas şi li s-a ordonat să se întoarcă în nord, adăugând că panica este tot mai mare în zonă şi că nu există instrucţiuni clare.

Agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA) şi-a mutat birourile în sudul Fâşiei Gaza în urma apelului Israelului la evacuare.

"UNRWA şi-a relocat sediul centrul de operaţiuni plus personalul internaţional în sud, pentru a continua operaţiunile şi sprijinul acordat personalului său şi refugiaţilor palestinieni din Gaza", a anunţat agenţia ONU.

Potrivit datelor ONU, peste un milion de oameni sunt afectaţi. Observatorii sunt de părere că o ofensivă terestră israeliană în Fâşia Gaza este iminentă.

UPDATE Hamas a făcut apel la palestinieni să ignore ordinele israeliene de evacuare

Vineri, autoritatea Hamas pentru afacerile cu refugiați a făcut apel la locuitorii din nordul teritoriului să rămână în case și „să rămână fermi în fața acestui război psihologic dezgustător purtat de ocupație”, relatează AP.

Civilii nu ar trebui să cadă în capcana "mesajelor de propagandă", a declarat gruparea islamistă, la putere în Fâşia Gaza.

Israelul a ordonat evacuarea nordului Gaza, inclusiv a orașului Gaza, unde locuiesc sute de mii de persoane. Palestinienii ar putea fugi doar în sudul Gaza, în condițiile în care Israelul a izolat complet teritoriul. ONU spune că 400.000 de palestinieni au fost deja strămutați.

UPDATE Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a sosit vineri la Tel Aviv, pentru o vizită în semn de solidaritate cu Israelul, la o zi după cea a secretarului de stat american Antony Blinken.

UPDATE Cel puțin 13 ostatici israelieni și străini reținuți în Fâșia Gaza au fost uciși în lovituri aeriene israeliene în ultimele 24 de ore, afirmă aripa armată a Hamas.

„Treisprezece prizonieri... inclusiv străini” au fost uciși în cinci locații vizate de avioanele de luptă israeliene, au precizat Brigăzile Qassam într-un comunicat.

Hamas a luat în captivitate aproximativ 150 de persoane atunci când a lansat atacul surpriză la 7 octombrie. Aceasta a amenințat că va ucide ostaticii dacă locuințele civililor vor fi bombardate de Israel fără avertisment.

UPDATE Ori, un băiat de 22 de ani care era barman la festivalul de muzică de la granița cu Gaza și care este unul dintre cei 260 de oameni uciși acolo, și-a sunat tatăl când teroriștii Hamas au început atacul și i-a spus că nu vrea să fugă sau să se ascundă și că îi va confrunta. Detalii aici

UPDATE Bilanţul morţilor provocat de bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza depăşeşte 1.500, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, în timp ce numărul morţilor din partea israeliană, în urma atacului Hamas, rămâne deocamdată în jur de 1.300.

UPDATE Ce se știe despre ordinul de evacuare a civililor din Gaza

Organizația Națiunilor Unite a anunțat joi seara târziu la New York că a primit un ordin de evacuare din partea Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) care spunea că toată lumea din nordul Gazei ar trebui să plece în următoarele 24 de ore și să meargă în sud.

Purtătorul de cuvânt al Secretarului General al ONU a spus că zona include 1,1 milioane de oameni și că sarcina ar fi „imposibilă fără consecințe umanitare devastatoare”.

La scurt timp după, la ora 7.30, la Tel Aviv, un purtător de cuvânt al IDF a lansat o actualizare video zilnică în care a citit o declarație a IDF adresată locuitorilor orașului Gaza prin care le cere să se evacueze la sud de râul Gaza.

Reuters raportează că populația orașului Gaza este de un milion de oameni. Al Jazeera raportează că este vorba de 700.000 de oameni.

Actualizarea nu a indicat cât timp li se va acorda palestinienilor să evacueze. 

Declarația de evacuare a IDF spune, în întregime:

"IDF solicită evacuarea tuturor civililor din orașul Gaza, din casele lor, spre sud, pentru propria lor siguranță și protecție și să se mute în zona de la sud de Wadi Gaza, râul Gaza, așa cum se arată pe hartă.

Organizația teroristă Hamas a purtat un război împotriva statului Israel, iar orașul Gaza este o zonă în care au loc operațiuni militare. Această evacuare este pentru propria dumneavoastră siguranță. Vă veți putea întoarce în orașul Gaza numai atunci când va fi făcut un alt anunț care permite acest lucru. Nu vă apropiați de zona gardului de securitate al Israelului. Teroriștii Hamas se ascund în orașul Gaza, în interiorul tunelurilor, sub case și în clădirile populate cu civili nevinovați și vă folosesc ca scuturi umane.

În zilele următoare, IDF va continua să opereze cu o forță semnificativă în orașul Gaza și va depune eforturi ample pentru a evita rănirea civililor.”

UPDATE Israelul îşi continuă atacurile asupra Fâşiei Gaza, în timp ce ia în considerare o incursiune terestră în Gaza. Israelul a desfăşurat 35 de batalioane în sud, gata să intre în Fâşia Gaza, dacă guvernul decide acest lucru, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Roni Kaplan, în timp ce acum îşi concentrează ofensiva pe eliminarea liderilor Hamas.

UPDATE  Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a arătat joi secretarului de stat american Anthony Blinken, aflat în vizită în Israel, „fotografii oribile cu bebeluşi ucişi şi arşi de monştrii Hamas" sâmbătă, când a avut loc atacul sângeros al mişcării palestiniene, a declarat biroul său. Detalii aici  

UPDATE Preşedinţii Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi Parlamentului European Roberta Metsola se vor deplasa vineri în Israel pentru a exprima solidaritatea UE după ofensiva sângeroasă a Hamas, au anunţat serviciile lor joi seara. Detalii aici

UPDATE Un congresman american condamnă utilizarea de către Israel a fosforului alb

Legislatorul american Maxwell Frost, primul membru din generația Z al Congresului și un democrat în ascensiune, a condamnat utilizarea de către Israel a fosforului alb în Gaza.

Mi se rupe inima pe măsură ce mai multe vieți nevinovate sunt ucise. Oamenii din Gaza îl numesc iad pe pământ. [Două] milioane de oameni trăiesc acolo, jumătate dintre ei fiind copii”, a scris Frost într-o postare pe rețelele de socializare. „Israelul trebuie să respecte legea internațională care interzice utilizarea fosforului alb, bombardarea civililor și pedepsele colective”. Human Rights Watch a confirmat mai devreme că Israelul a folosit fosfor alb în Gaza și în sudul Libanului în ultimele zile. Legea internațională interzice desfășurarea muniției incendiare în zonele dens populate din cauza riscului pe care îl prezintă pentru civili.

UPDATE Aripa militară a Hamas spune că poate apăra Gaza împotriva invaziei terestre

Aripa militară a Hamas, Brigăzile Qassam, a spus că este capabilă să lupte împotriva unei invazii terestre israeliene în Gaza. „Ne reafirmăm disponibilitatea – cu ajutorul lui Dumnezeu – în aspectul apărării. Iar sugestia inamicului de a extinde agresiunea pe uscat ne va împinge să activăm noi opțiuni care vor genera pierderi masive asupra inamicului”, a declarat purtătorul de cuvânt, Abu Obeida, într-un mesaj video. El a adăugat că infrastructura militară a Hamas permite o „apărare eficientă” a Fâșiei Gaza la care Israelul nu a mai asistat până acum. Israelul a adunat trupe și echipamente militare în afara teritoriului palestinian, dar până acum Israelul a bombardat Gaza doar din aer fără a efectua operațiuni la sol.

UPDATE ONU: Armata israeliană le cere palestinienilor de la nord de Wadi Gaza să se mute în următoarele 24 de ore

Un avertisment de rău augur din partea armatei israeliene, care, potrivit agenției de presă Reuters, a declarat Națiunilor Unite că toți palestinienii aflați la nord de Wadi Gaza, care se află aproximativ în centrul Fâșiei Gaza, trebuie să se mute în sudul enclavei în următoarele 24 de ore. Un purtător de cuvânt al ONU a spus că cererea vizează 1,1 milioane de oameni, adică aproximativ jumătate din populația Gaza, și a spus că ONU a făcut un apel ferm ca ordinul să fie anulat.

ONU consideră că este imposibil ca o astfel de mișcare să aibă loc fără consecințe umanitare devastatoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric. Dujarric a spus că ordinul ar putea „transforma ceea ce este deja o tragedie într-o situație catastrofică”. El a adăugat că ordinul se aplică chiar și personalului ONU și celor care se adăpostesc în facilitățile ONU, inclusiv școli, centre de sănătate și clinici. Nordul Fâșiei Gaza include cel mai mare centru ca populație, orașul Gaza, precum și tabăra de refugiați Jabalia și zonele Beit Lahiya și Beit Hanoun. Avertismentul ridică temeri că o operațiune la sol israeliană ar putea fi iminentă, după ce zile de bombardamente israeliene au ucis peste 1.500 de palestinieni.

UPDATE Doi polițiști au fost răniți într-un atac la Ierusalim

Doi ofițeri de poliție israelieni au fost răniți într-un atac în orașul vechi al Ierusalimului, relatează The Times of Israel. Potrivit ziarului, atacatorul era un tânăr de 21 de ani, locuitor din partea de nord a orașului. Acesta s-a apropiat de secția de poliție și a deschis focul asupra oamenilor legii care stăteau în apropiere, după care a încercat să fugă. În timpul urmăririi a fost eliminat. Atacatorul era înarmat cu o mitralieră artizanală făcută în teritoriile palestiniene. Cei doi polițiști răniți au fost internați la spital. După cum notează publicația, unul dintre ei a fost grav rănit.

UPDATE OMS spune că spitalele din Gaza sunt „la limită”

Organizația Națiunilor Unite pentru sănătate spune că Gaza are doar „câteva ore de energie electrică în fiecare zi, deoarece sunt forțate să raționaleze rezervele de combustibil care se epuizează” și se bazează pe generatoare pentru a susține cele mai critice funcții. „Chiar și aceste funcții vor trebui să înceteze în câteva zile, când stocurile de combustibil se vor epuiza”, a spus OMS într-un comunicat. „Impactul ar fi devastator pentru cei mai vulnerabili pacienți, inclusiv pentru răniții care au nevoie de intervenții chirurgicale de salvare a vieții, pacienții din secțiile de terapie intensivă și nou-născuții care depind de îngrijirea în incubatoare.”

Organizația a documentat 34 de atacuri asupra unităților de sănătate din Gaza de la începutul bombardamentului, atacuri care au dus la moartea a 11 lucrători din domeniul sănătății și rănirea altor 16. S-a spus că au fost avariate 19 unități sanitare și 20 de ambulanțe.

UPDATE Nu există nicio garanție internațională pentru palestinienii care părăsesc Gaza că se vor putea întoarce: analist

Vorbind cu Al Jazeera, Said Sadek, profesor de studii asupra păcii la Universitatea Egipt-Japonia, a declarat că îngrijorările au crescut cu privire la faptul că palestinienii din Gaza care fug de bombardament se vor putea întoarce dacă este creat un coridor umanitar.

Acum, dacă Egiptul deschide porțile și permite palestinienilor să scape de bombardament și să vină în Sinai, nu există nicio garanție internațională, chiar și americanii declară, că nu vor garanta că se pot întoarce înapoi”, a spus el pentru Al Jazeera de la Cairo. „Există suspiciunea că Sinaiul poate fi o patrie alternativă pentru palestinieni. Și chiar și Iordania... a avertizat și despre utilizarea acestei scuze de refugiu umanitar în Sinai pentru a închide și a pune capăt problemei palestiniene, pentru a rezolva problema demografică din Gaza scăpând de populație”, a spus el.

UPDATE Hamas a adus cel puțin 64 de ostatici în Gaza după atacurile din Israel

Mișcarea radicală palestiniană Hamas a adus în Fâșia Gaza cel puțin 64 de persoane care au fost luate ostatici în timpul atacurilor din Israel. Aceste estimări au fost citate joi de The Washington Post (WP). Jurnaliştii publicaţiei au ajuns la această concluzie după ce au analizat diverse materiale video. Dintre aceste 64 de persoane, a menționat publicația, „49 par a fi civili, inclusiv 9 copii, iar 11 par a fi personal militar israelian”. „În patru cazuri a fost imposibil să se stabilească dacă au fost capturați civili sau soldați”, notează materialul. Potrivit estimărilor date în publicație, Hamas a luat ostatici cel puțin 106 persoane (95 de adulți și 11 copii) în timpul atacurilor. Pe lângă cei duși în Fâșia Gaza, 16 au fost depistați în Israel. Jurnaliştii nu au putut determina locaţia celor 26 de ostatici rămaşi pe baza fotografiilor şi înregistrărilor video disponibile.

UPDATE Bilanțul soldaților din Israel decedați este de 247

Armata israeliană spune că 247 militari au fost uciși de la începutul războiului, în weekend-ul trecut - o creștere de la 222 mai devreme în ziua respectivă. Multe dintre trupe au fost luate prin surprindere după incursiunea Hamas sâmbătă trecută, într-o sărbătoare evreiască. Israelul are una dintre cele mai puternice armate din lume , susținută de un ajutor militar de peste 3,8 miliarde de dolari pe an din partea SUA.

Israelul are 169.500 de militari activi în armată, marina și paramilitar. Alți 465.000 constituie forțele sale de rezervă, în timp ce 8.000 fac parte din paramilitare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite