Liderul spiritual al jihadiştilor din organizaţia teroristă africană Al-Shabaab a jurat credinţă Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jihadişti din Al-Shabaab
Jihadişti din Al-Shabaab

Liderul spiritual al organizaţiei teroriste Al-Shabaab a jurat credinţă Statului Islamic, într-o mişcare care fracţionează şi mai mult gruparea jihadistă din Somalia şi care împinge influenţa Statului Islamic şi mai adânc în Africa, potrivit CNN.

Se pare că Abdul Qadir Mumin a jurat credinţă Statului Islamic într-un video ce va fi făcut public în scurtă vreme, susţine o sursă apropiată de Al-Shabaab, care ajută serviciile secrete americane. Conducerea Al-Shabaab a jurat loialitate Al Qaedei, în 2012.

Sursa a declarat pentru CNN că membru grupării se tem acum pentru vieţile lor deoarece alţi lideri ai organizaţiei încearcă, sistematic, să elimine orice suporteri ai Statului Islamic din cadrul Al-Shabaab. Situaţia din cadrul Al-Shabaab este „tensionată“ şi asemănătoare unei „stări de urgenţă“, continuă sursa.

Mumin se pare că se află acum în regiunea montană Puntland, din nordul Somaliei şi este puţin probabil să fie acuzat sau urmărit de poliţia secretă din cadrul Al-Shabaab, Amniyat, care operează în mare parte în sudul Somaliei.

Surse din securitatea Somaliei estimează că aproximativ 100 de luptători ar dezerta în favoarea Statului Islamic, din cei aproximativ 1.400 de membri.

Totuşi, conducerea Al-Shabaab este încă pro-Al Qaeda. În cel mai recent video de propagandă, în care se arată un atac mortal asupra soldaţilor din Burundi care luptă pentru Uniunea Africană în sudul Somaliei, jihadiştii se folosesc citate ale fostului lider Al Qaeda, Osama bin Laden, şi ale liderului actual Ayman al-Zawahiri. „Acesta este un mod subtil de a confirma loialitatea pentru Al Qaeda“, a declarat o sursă a serviciilor de informaţii ale Somaliei, NISA.

Actualul lider al Al-Shabaab, Ahmad Umar, a fost descris de adepţii săi ca având o mână de fier. Probabil se foloseşte de aceste posibile dezertări pentru a lupta împotriva membrilor care au vorbit împotriva conducerii, suprimând opoziţia, conchide CNN.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite