Liderul Hezbollahului libanez promite „surprize“ Israelului: „Hamas v-a surprins, Yemen v-a surprins, Irakul v-a surprins“

0
Publicat:

Liderul puternicului Hezbollah libanez, Hassan Nasrallah, a promis vineri "surprize" Israelului, al cărui prim-ministru Benjamin Netanyahu afirmase anterior că are "planuri surprinzătoare" pentru a trata cu puternicul grup pro-iranian, relatează AFP, citată de Agerpres.

Hassan Nasrallah FOTO Profimedia
Hassan Nasrallah FOTO Profimedia

"Ne revine nouă să vorbim de surprize. El (Netanyahu) ar trebui să se aştepte (...) la surprize din partea noastră", a declarat liderul partidului islamist într-un discurs transmis în direct.

Hezbollahul a efectuat atacuri aproape zilnic împotriva Israelului de la începutul războiului în Fâşia Gaza la 7 octombrie pentru a-şi susţine aliatul palestinian, Hamas. Armata israeliană ripostează efectuând lovituri în Liban şi luând ca ţintă responsabili ai Hezbollah.

"Am eliminat sute de agenţi ai Hezbollah", a declarat joi Benjamin Netanyahu. "Avem planuri detaliate, importante şi chiar surprinzătoare" pentru acest front din partea de nord, a adăugat el.

"Aş vrea să le spun lui Netanhayu (...) şi guvernului inamic că am studiat şi am cântărit toate posibilităţile şi toate scenariile la care aţi putea recurge", a adăugat Hassan Nasrallah.

El a declarat că Hamas şi ceilalţi aliaţi ai Iranului din regiune au fost cei care au "surprins" în schimb Israelul, "care dispune de cea mai puternică armată şi de cele mai puternice servicii de informaţii din regiune".

"Hamas v-a surprins" atacând teritoriul israelian la 7 octombrie, Hezbollah "v-a surprins deschizând" frontul din Liban a doua zi, a adăugat el.

"Yemenul v-a surprins", cu rebelii săi atacând navele din Marea Roşie, "Irakul v-a surprins, la fel şi Iranul atunci când i-aţi bombardat consulatul din Damasc", a spus liderul mişcării fundamentaliste din Liban.

La 1 aprilie, un atac atribuit Israelului a vizat Consulatul Iranului din Damasc, omorând şapte militari iranieni. La 13 aprilie, Teheranul a ripostat cu un atac fără precedent împotriva Israelului.

Liderul Hezbollah, care s-a exprimat la o ceremonie de comemorare a preşedintelui iranian Ebrahim Raisi şi a însoţitorilor săi care şi-au pierdut viaţa într-un accident de elicopter duminica trecută, a reiterat că formaţiunea sa a deschis frontul cu Israelul "pentru a susţine Gaza".

"Ne dorim ca războiul să se oprească în orice moment", a dat asigurări el. "Dar dacă el (Netanyahu) este hotărât să meargă la război, îşi va duce ţara la o catastrofă", a declarat Nasrallah.

Cele peste şapte luni de violenţe transfrontaliere au făcut cel puţin 430 de morţi în Liban - 279 de combatanţi ai Hezbollah şi cel puţin 82 de civili, conform unui bilanţ al AFP.

De partea israeliană, cel puţin 14 soldaţi şi 11 civili au murit în urma violenţelor, potrivit autorităţilor.

Hezbollah şi-a intensificat în ultimele zile atacurile asupra poziţiilor militare din nordul Israelului, folosind drone şi noi tipuri de arme.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite