Hezbollah ameninţă că va ucide câte un soldat israelian pentru fiecare combatant al mişcării ucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul Hezbollahului libanez pro-iranian, Hassan Nasrallah
Liderul Hezbollahului libanez pro-iranian, Hassan Nasrallah

Liderul Hezbollahului libanez pro-iranian, Hassan Nasrallah, a afirmat duminica aceasta că mişcarea sa va ucide câte un soldat israelian pentru fiecare membru al formaţiunii ucis de Israel, dând de înţeles că încă nu a răzbunat victima unui raid în Siria, informează AFP.

"Israelienii trebuie să înţeleagă: atunci când ei ucid un combatant de-al nostru, noi vom ucide un soldat de-al lor. Este echitabil", a spus Hassan Nasrallah în timpul unui discurs televizat.

Evocând cel mai recent incident de la frontiera libanezo-israeliană, miercuri, liderul mişcării şiite a declarat că formaţiunea sa nu a dorit să se lase angrenată într-o "confruntare armată, pentru că aceasta este ceea ce îşi doreau israelienii".

El a explicat că Hezbollah ar fi putut "lovi una dintre poziţiile sioniste şi să considere aceasta o ripostă", dar că mişcarea este hotărâtă să ucidă un soldat israelian pentru a răzbuna moartea unuia dintre combatanţii săi într-un raid israelian pe 20 iulie, în Siria, unde Hezbollah susţine regimul Assad.

Miercuri, armata israeliană a revendicat lovituri aeriene împotriva poziţiilor Hezbollah în Liban, afirmând că este vorba de "un răspuns" la tirurile mişcării şiite în direcţia soldaţilor săi.

"Ceea ce israelienii au făcut în urmă cu câteva zile şi vreme de mai multe săptămâni, toate acestea sunt luate în calcul (...) Decizia (de a riposta) este definitivă, problema este doar de timing şi nu ne grăbim", a adăugat Nasrallah.

Discursul liderului Hezbollah a intervenit la două zile după prelungirea mandatului Forţei interimare a Naţiunilor Unite în Liban, ce supraveghează frontiera după războiul din 2006 ditre Israel şi mişcarea şiită, în vederea preîntâmpinării unui nou conflict.

Însă ONU şi-a redus efectivele de căşti albastre şi i-a cerut Beirutului acces la tunelurile pe care Israelul susţine că Hezbollah le-a săpat pe sub frontiera sa.

Israelul discută în secret cu numeroşi lideri arabi pentru normalizarea relaţiilor

Israelul discută în secret cu numeroşi lideri ai ţărilor arabe şi musulmane pentru o normalizare a relaţiilor acestora cu statul israelian, a afirmat duminică premierul Benjamin Netanyahu, cu o zi înainte de "primul zbor comercial direct" între Israel şi Emiratele Arabe Unite, informează AFP, citat[ de agerpres.ro.

Netanyahu a discutat deja cu responsabili ai Sudanului, Ciadului şi Omanului, întrevederi ce se numără printre cele care au avut parte de "publicitate", însă "există mult mai multe întrevederi ne-mediatizate cu lideri arabi şi musulmani pentru normalizarea relaţiilor cu statul Israel", a declarat Netanyahu în timpul unei conferinţe de presă la Ierusalim, alături de Jared Kushner, consilier al Casei Albe şi ginerele preşedintelui american Donald Trump.

Premierul israelian nu a dezvăluit identitatea altor ţări cu care a discutat despre o posibilă normalizare a relaţiilor cu Israelul.

Statul israelian încearcă în prezent să extindă la alte ţări din regiune acordul de normalizare anunţat pe 13 august cu Emiratele Arabe Unite.

"Progresele de astăzi vor fi norme mâine, ele vor deschide calea altor ţări care doresc să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul", a adăugat Netanyahu.

Alături de el, Jared Kushner a calificat acordul cu Emiratele drept "un pas uriaş" pentru pace în Orientul Mijlociu.

O delegaţie americano-israeliană urmează să ia luni dimineaţa (07:00 GMT) "primul zbor comercial direct" între Israel şi Emirate, mai exact între Tel Aviv şi Abou Dhabi.

Şeful Consiliului Naţional de Securitate al Israelului, Meir Ben-Shabbat, Jared Kushner şi consilierul preşedintelui american pentru securitate naţională, Robert O'Brien vor participa la acest zbor considerat "istoric" de părţile implicate.

Emiratele Arabe Unite şi Israelul sunt separate geografic de Arabia Saudită, ţară aliată a SUA şi apropiată de Emirate, dar cu care Israelul nu are relaţii oficiale.

După Războiul de Şase Zile din 1967, în urma căruia Israelul a ocupat în special Cisiordania şi Ierusalimul de Est, majoritatea liderilor arabi s-au reunit la Khartoum, unde au adoptat rezoluţia 'celor trei nu': nu păcii cu Israelul, nu recunoaşterii Israelului, nu negocierilor cu acesta.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite