Liderii de război din Israel nu au încredere unii în alții, iar asta ar putea avea consecințe pentru întrega regiune, potrivit WSJ

0
0
Publicat:

Ziarul american Wall Street Journal scrie că liderii de război din Israel - premierul Benjamin Netanyahu, ministrul Apărării, Yoav Galant, și ministrul Benny Gantz- "nu au încredere unul în celălalt".

sedinta cabinet de razboi israel jpg

Publicația subliniază că ranchiuna și dezacordurile de lungă durată cu privire la cele mai bune modalități de a lupta împotriva Hamas au dus la "relații tensionate între factorii de decizie din Israel pe timp de război".

Ziarul a explicat, de asemenea, că cei trei oficiali nu sunt de acord cu privire la cele mai importante decizii pe care trebuie să le ia, care se referă la "modul de a lansa o campanie militară decisivă, de a elibera ostaticii din Gaza și de a guverna Fâșia după război".

Acum, ei trebuie să ia şi una dintre cele mai mari decizii cu care s-a confruntat vreodată ţara: cum să răspundă la primul atac direct al Iranului asupra teritoriului israelian. Lupta lor pentru putere ar putea avea o influenţă decisivă: se trasformă conflictul din Gaza într-o luptă regională mai mare cu Iranul, care va reconfigura ordinea geopolitică din Orientul Mijlociu şi va modela relaţiile Israelului cu SUA pentru decenii?

Potențiale riscuri

„Lipsa de încredere între aceste trei persoane este atât de clară şi atât de semnificativă“, a declarat Giora Eiland, fost general israelian şi consilier pentru securitate naţională.

Netanyahu, cel mai longeviv premier al naţiunii, încearcă din ce în ce mai mult să conducă singur războiul din Gaza, în timp ce Gallant şi Gantz sunt văzuţi pe scară largă ca încercând să îl elimine pe Netanyahu din decizii.

Cei trei membri ai cabinetului de război s-au întâlnit zilnic de la atacul de sâmbătă al Iranului, promiţând un răspuns, dar lăsând vagi calendarul, amploarea şi locurile care vor fi lovite. Ei se confruntă cu o provocare în conceperea unui răspuns care să echilibreze obiectivele lor de descurajare a Iranului, de evitare a unui război regional şi de a nu înstrăina SUA şi statele arabe implicate în respingerea atacului iranian, menţionează „Wall Street Journal“, care reaminteşte că preşedintele Biden i-a îndemnat pe israelieni să dea dovadă de prudenţă în orice răspuns şi a exclus implicarea americană într-un atac israelian pe teritoriul iranian.

„Riscul de eroare de calcul este destul de mare“, a declarat Raz Zimmt, cercetător principal la Institutul pentru Studii de Securitate Naţională din Tel Aviv.

„Ne aflăm la începutul unei etape foarte periculoase în conflictul iraniano-israelian“, subliniază el. Netanyahu nu le-a comunicat lui Gallant şi Gantz unele dintre deciziile-cheie luate, potrivit unor actuali şi foşti oficiali israelieni. Într-un efort de a obţine controlul asupra alimentelor şi proviziilor care ajung în Gaza, el a luat în considerare numirea unui oficial pentru ajutor umanitar care să raporteze direct biroului său şi să îl ocolească pe ministrul apărării, au declarat oficiali israelieni familiarizaţi cu această chestiune.

Gallant este considerat cel mai şovin dintre cei trei. La începutul războiului, el a pledat pentru un atac preventiv asupra Hezbollahului libanez aliat al Iranului, dar este, de asemenea, dornic să se alinieze cu SUA.

Netanyahu nu le-a comunicat lui Gallant şi Gantz unele dintre deciziile-cheie luate, potrivit unor actuali şi foşti oficiali israelieni. Într-un efort de a obţine controlul asupra alimentelor şi proviziilor care ajung în Gaza, el a luat în considerare numirea unui oficial pentru ajutor umanitar care să raporteze direct biroului său şi să îl ocolească pe ministrul apărării, au declarat oficiali israelieni familiarizaţi cu această chestiune.

„Este foarte greu pentru prim-ministru să determine armata să facă ceea ce doreşte dacă ministrul apărării nu este aliniat cu el“, a declarat Amir Avivi, fondatorul think tank-ului Israel Defense and Security Forum. „Această lipsă de aliniere îi face viaţa foarte, foarte dificilă lui Netanyahu“.

Cei trei bărbaţi sunt rivali de ani de zile. Gantz a candidat împotriva lui Netanyahu în cinci rânduri de alegeri, pe care analiştii politici le-au descris ca fiind unele dintre cele mai dificile alegeri din istoria ţării. Anul trecut, Netanyahu a încercat să îl concedieze pe Gantz, care le-a spus apropiaţilor săi că politicile anterioare ale premierului privind Gaza au fost un eşec.

În ceea ce priveşte relaţiile dintre Gantz şi Gallant, aceştia abia dacă şi-au vorbit timp de peste un deceniu înainte de a se alătura împreună cabinetului de război.

Sondajele arată că Gantz este cel mai popular lider al Israelului. Persoane apropiate lui au încercat să convingă membri ai coaliţiei lui Netanyahu şi ai propriului său partid să părăsească guvernul şi să îl forţeze pe prim-ministru să plece de la putere, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Acest lucru l-ar lăsa pe Gantz ca fiind cel mai probabil politician care să-l înlocuiască pe Netanyahu.

Gantz a încercat şi a eşuat de mai multe ori să îl înlăture pe Netanyahu, un actor politic experimentat căruia în Israel i se spune „magicianul“ pentru abilitatea sa de a scăpa de problemele politice. Acum, Netanyahu este slăbit din punct de vedere politic din cauza războiului, un test pentru a vedea dacă Gantz şi, eventual, chiar Gallant, pot pune capăt în cele din urmă deceniului şi jumătate de dominaţie politică a sa.

Gantz îl sapă pe Netanyahu

Potrivit unor persoane din interior, apropiații lui Gantz încearcă să "convingă membrii coaliției lui Netanyahu și ai partidului său să părăsească guvernul și să-l forțeze pe acesta să se retragă de la putere", ceea ce l-ar face pe Gantz "cel mai probabil politician care să-l înlocuiască pe Netanyahu", potrivit ziarului.

Ea a subliniat că Gantz a încercat să-l răstoarne pe Netanyahu de mai multe ori, dar nu a reușit. Acum, "Netanyahu a fost slăbit din punct de vedere politic de război, ceea ce constituie un test pentru a vedea dacă Gantz, și poate chiar Gallant, pot pune capăt în cele din urmă deceniului și jumătate de dominație politică a acestuia", a continuat ea.

Potrivit acesteia, chiar dacă Gantz alege să părăsească guvernul, "cel puțin 5 membri ai Partidului Likud, pe care îl conduce Netanyahu, vor trebui, de asemenea, să se retragă, ceea ce îi lasă premierului spațiu de manevră".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite