Erdogan îl consideră pe premierul israelian Netanyahu singurul responsabil pentru tensiunile din regiune

0
Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a susţinut marţi că premierul israelian Benjamin Netanyahu şi conducerea statului evreu poartă întreaga răspundere pentru escaladarea recentă a tensiunilor din Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

Recep Tayyip Erdogan acuză Israelul FOTO EPA EFE
Recep Tayyip Erdogan acuză Israelul FOTO EPA EFE

"Israelul încearcă să provoace un conflict regional, iar atacul său asupra ambasadei Iranului la Damasc a fost ultima picătură", afirmat el într-o conferinţă de presă la Ankara.

Erdogan a adăugat că sunt posibile noi conflicte regionale atâta timp cât continuă "cruzimea şi genocidul" din Gaza. El a cerut tuturor părţilor să acţioneze rezonabil, conform Agerpres.

El a acuzat Occidentul pentru condamnarea atacului Iranului asupra Israelului însă nu şi a loviturii israeliene asupra ambasadei iraniene.

Iranul a afirmat că barajul de drone şi rachete lansat asupra Israelului sâmbătă noaptea a constituit o reacţie lovitura israeliană din 1 aprilie care a distrus o clădire a ambasadei iraniene în Siria şi a ucis doi generali şi mai mulţi ofiţeri.

  Patru dintre cele șase aeronave Eurofighter Typhoon britanice, detașate la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de poliție aeriană, au fost redislocate în weekend aproape de zona de conflict, după ce Iranul a atacat Israelul.

SUA nu se va implica într-o contraofensivă împotriva Iranului

Biden și oficialii săi au încercat să-l convingă pe Netanyahu și cabinetul său că succesul apărării antirachetă a Israelului, ajutat de SUA, Regatul Unit și alți aliați, în blocarea atacului a reprezentat o victorie în sine, demonstrând superioritatea militară incontestabilă a Israelului și a aliaților săi și că un contraatac împotriva Iranului ar fi neînțelept din punct de vedere strategic.

Biden a anunțat pentru prima dată informații despre atacul iranian planificat, la un apel din 4 aprilie, care s-a concentrat și pe criza umanitară gravă din Gaza, au declarat oficialii americani. În următoarele zece zile, SUA și aliații săi au pregătit un plan coordonat de apărare, iar Statele Unite au adus mai multe avioane și nave în regiune.

Odată ce atacul a încetat duminică dimineața, Biden a subliniat succesul acțiunii lor comune într-un apel către Netanyahu, dar a precizat că țara sa nu va lua parte la nicio contraofensivă împotriva teritoriului iranian.

Ne angajăm să apărăm Israelul. Nu vom fi parte din niciun răspuns pe care îl vor avea. Aceasta este o politică foarte consistentă”, a spus un înalt oficial al administrației. „Scopul nostru este de a reduce tensiunile regionale. Nu vrem un conflict regional mai larg. Accentul nostru a fost pus pe limitarea aceastei crize.”

Oficialul a spus că Washingtonul ar fi auzit declarații liniştitoare din partea conducerii israeliene. „Israelul ne-a spus clar că nu caută o escaladare semnificativă cu Iranul (...) Caută să se protejeze, a spus oficialul. „

Adresându-se Consiliului de Securitate al ONU de la New York, secretarul general al ONU, António Guterres, a condamnat atacul iranian drept o „escaladare gravă” și a avertizat că: „Orientul Mijlociu este la limită”.

Oficialii americani au declarat că cel mai tensionat moment al atacului a venit atunci când Iranul a lansat 100 de rachete balistice, capabile să ajungă în Israel în câteva minute, într-un interval scurt de timp. Aproape toate au fost doborâte de sistemul israelian de apărare antirachetă Arrow, în timp ce interceptoarele trase de distrugătoarele americane în estul Mediteranei, USS Arleigh Burke și USS Carney, au doborât între patru și 10. O baterie de apărare antiaeriană americană Patriot, de lângă Erbil, Irak, a doborât una dintre rachete.

Iranul a lansat, de asemenea, peste 30 de rachete de croazieră terestre și peste 150 de drone explozive.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite